DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum (http://www.ramforumz.com/index.php)
-   3.7L Slant 6 Specific Topics (http://www.ramforumz.com/forumdisplay.php?f=215)
-   -   87 d100 v belt jumping (http://www.ramforumz.com/showthread.php?t=118458)

ladagosta 08-02-2012 10:15 AM

87 d100 v belt jumping
 
ok so i put a new steering belt on back in march and the truck just sits no one ever uses it except during the summer for hauling gravel mulch etc well they went to use it and the v belt slipped and they waited until i got back from vacation to fix it cause i have maintained it for them over the years.. the thing is I am getting old and forgetful and well i have never run into this particular problem before.. the v belt just keep slipping. i checked water pump and all pulleys for wobble and play and nothing seems to be out of ordinary,, other then the drive gear does not appear to be moving at all.

cob webs are still in the spot where they were when i arrived,,, i lube it up with some wd40 and i am gonna try to run it again.. i even bought a new drive belt to see if the old one was too worn and stretched and to top things off someone left the key turned on for the entire month while i was away.. killed the brand new battery dead as a door nail oh it has new fuel pump and starter generator is not that old and carb was recently replaced as well.. but that is not explaining why the drive gear is not turning..i am hoping between a weak battery and having to jump start it and possibly the v belt being somewhat old and stretched is what i am dealing with... but in case I come back here and this is not the case.. what next guys.. i am all ears..

i do not want to tear the crank apart so that will be going to a shop or junk yard in that event.. i am older than the truck and not looking forward to a major overhaul. well unless you tell me it is as easy as changing a generator.. then i will do it.. just so tired of working on this truck with the grease and grime it has all over it due to a carb problem and the air pump being dis engaged for years..:4-dontknow: i am certain I will be back .. but pray I wont be other than to say thumbs up... thanks for any advise given in the mean while.. may even check from their house for replies..

Warlock III 08-02-2012 02:11 PM

When You say the "drive gear" are you referring to the Crank? If that's the case then the truck wouldn't be running. The pulley is mounted to the Harmonic Balancer and that spins when the engine is running. Gen 1 Dodges are notorious for the alternators going bad from sitting.

I'd put my money on the alternator and that it's stopping the belt from turning, smoking, squealing, and having an all together good time frustrating the living crap out of you.

Try to spin it by hand as well as the rest of the pulleys.

ladagosta 08-02-2012 04:34 PM

Quote:

Originally Posted by Warlock III (Post 855838)
When You say the "drive gear" are you referring to the Crank? If that's the case then the truck wouldn't be running. The pulley is mounted to the Harmonic Balancer and that spins when the engine is running. Gen 1 Dodges are notorious for the alternators going bad from sitting.

I'd put my money on the alternator and that it's stopping the belt from turning, smoking, squealing, and having an all together good time frustrating the living crap out of you.

Try to spin it by hand as well as the rest of the pulleys.

thank you for your response:
ok i believe it is the crank.. it is the large pulley dead center on the bottom in front has 3 grooved sections on it one goes to the alternator the other to the air pump which is disconnected and the final one goes to the water pump/fan. and none of them appear to be turning.. the fan was turning and the alternator is free moving with no wobbles. and the belt just keens jumping off.. could it have anything to do with the steering belt being replaced. is something off there? or is there something not right causing it to lock up and jump? i don't want to change the belt which does not appear too old,, but i have to at this point.. and the battery is still not charged so waiting until tomorrow...

also the water pump fan is spinning and the alternator is as well the only one i cant see spinning is the large one in the center below.. with 3 v grooves.. ?

Warlock III 08-02-2012 05:12 PM

Quote:

Originally Posted by ladagosta (Post 855950)
thank you for your response:
ok i believe it is the crank.. it is the large pulley dead center on the bottom in front has 3 grooved sections on it one goes to the alternator the other to the air pump which is disconnected and the final one goes to the water pump/fan. and none of them appear to be turning.. the fan was turning and the alternator is free moving with no wobbles. and the belt just keens jumping off.. could it have anything to do with the steering belt being replaced. is something off there? or is there something not right causing it to lock up and jump? i don't want to change the belt which does not appear too old,, but i have to at this point.. and the battery is still not charged so waiting until tomorrow...

also the water pump fan is spinning and the alternator is as well the only one i cant see spinning is the large one in the center below.. with 3 v grooves.. ?


This is confusing...the large one at the bottom is the crank/harmonic balancer pulley. If the engine was running and the other belts were turning I'd think it has to be spinning.

http://www.allpar.com/photos/mopar/V8/timing-marks.jpg

http://i1249.photobucket.com/albums/...ming-marks.jpg

These should all be connected and work as one unit.

Take a piece of chalk or a bottle of white out and put a line across the outer edges of each groove and on the bottom of the inside where it bolts onto the crank shaft. Put an aligning mark on the timing cover even with the line. Then crank it and make sure they're all moving.

ladagosta 08-06-2012 03:13 AM

ok
 
@Warlock III I will be heading over there tomorrow.. of course to make matters worse my sister left the key turned on of two weeks and killed the battery.. gonna deal with that tomorrow and i will mark and put the belt on and take pictures for you and display when i get back later after noon 4 ish ty..

ladagosta 08-06-2012 08:10 PM

update
 
went and got a new battery and a new drive belt put both in and she runs like a champ once again.. thanks for the help... simple dirty fix but done deal

ladagosta 08-17-2012 03:24 PM

I will add this: since some one some day may have the same issue: The vbelt was stretched and honestly i did not know that is why the truck was having trouble with inclines.. seems to make a huge difference in the performance runs better than it has in over 2 years. Honestly thought I may have put the steering belt on wrong or forgot to tighten a bolt or something never thought that the steering and v belt were both bad on the truck but well worth the 20.00 belt so for 35.00 total and the battery was totally shot and had it replaced free of charge surprise.. well it was just at the year mark and they made us wait a whole 90 minutes for something we tried to tell them the battery would not take a charge but of course they thought their charger worked better than ours does... not true i have charged other batteries with it and it still works but aside from the minor set backs the truck is running super.. don't make them like they used to.. too bad we have to sell it.. just sits more than it is run and well cant see it sitting around rusting out.. needs to be driven.


All times are GMT -4. The time now is 12:36 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors
= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger