DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum (http://www.ramforumz.com/index.php)
-   Dodge Ram General Discussion (http://www.ramforumz.com/forumdisplay.php?f=10)
-   -   200 klm speedo ? (http://www.ramforumz.com/showthread.php?t=129226)

myfirstram5.7 12-27-2012 08:08 PM

200 klm speedo ?
 
Ok this is something i should know but i just got a 2011 ram 1500 5.7 i know its 390 hp so why is my speedometer max out at 200?. i had a 2005 mustang v6 and it was also 200 with only 210 hp.i would think the ram with much more hp would have a higher speed o. and i am in Canada.

12SRS 12-27-2012 10:57 PM

Part of it is due to gearing and aerodynamics. factory set rev limiters, etc.
Also you would have a very difficult time getting insurance if the vehicle could reach
that speed easily, besides that max. speed limit is generally 110 kmh. which means that is as fast as you are legally allowed to go.

ShawnC13 12-27-2012 11:11 PM

The only way to get to that 200 would be with a tuner. They have limited them so much that it is the only way to get more of the potential out of the motor.

InDeepWaterBlue 12-28-2012 01:39 AM

Mainly because of the speed governor, it makes it impossible to go above 110. Also when your vehicle is capable of those speeds insurance companies jack up your rates. So by capping off the speed you get lower rates. With a tuner you can go above that, on a closed course with a professional driver my truck hit 126 according to the digital readout on the tuner... is what the driver told me :D

HemiLonestar 12-29-2012 12:42 AM

Laws and limiters. Every vehicle built in the US in the 80's (including my father's 82 vette) was fitted with an 85 mph speedo. Of course 5.0 Mustangs, Grand Nationals & Corvettes could go faster than that (in some cases not by much) but that's what the law was.

crabjoe 12-31-2012 02:55 AM

I'd say the reason your speedo only goes to 200 is because of aesthetics. You know you want the numbers, on the dial, a given size to make the easily readable and also, they like to make, whatever the normal hwy speed limit to be at about the 1 o'clock position.

InDeepWaterBlue 12-31-2012 03:03 AM

Quote:

Originally Posted by crabjoe (Post 971453)
I'd say the reason your speedo only goes to 200 is because of aesthetics. You know you want the numbers, on the dial, a given size to make the easily readable and also, they like to make, whatever the normal hwy speed limit to be at about the 1 o'clock position.

That's actually a really good point as well :smileup:

GTyankee 12-31-2012 03:28 AM

http://image.sporttruck.com/f/106514...peedometer.jpg

seems right about 1 oclock

InDeepWaterBlue 12-31-2012 05:31 AM

I don't think mine displays the direction I'm going... wonder if I can change that in the settings lol

07PB 01-02-2013 07:26 PM

changed my speedo to 140 max, so itll still go over 120 just wont show. Never got mine that fast tho....or..


All times are GMT -4. The time now is 06:51 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors
= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger