DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum (http://www.ramforumz.com/index.php)
-   4.7L PowerTech V8 Specific Topics (http://www.ramforumz.com/forumdisplay.php?f=205)
-   -   Stalled Today Wouldn't Restart (http://www.ramforumz.com/showthread.php?t=136180)

Sabyre 03-13-2013 09:01 PM

Stalled Today Wouldn't Restart
 
2002 4.7 1500, 214k Miles

Not sure what to look for on this. The truck normally would stall out after a few minutes with a loping idle. You could feather it to keep it going. I was thinking it was a sensor Cam, IAC, something like that. Seemed like it (the truck) wasn't sure how to idle. You could always just restart it.

Today however, It stalled while under thottle (gas pedal depressed) going down the road. And would not restart. It would simple turn over and over and over... Nor aparent firing. 10 or so minutes after trying to restart it the battery went dead.

We had it towed (Thank god for AAA) and are awaiting it to be delivered (140 Mile Tow).

What should we look for. What would cause the truck to stall and not restart when it normally would restart with no problems?

RamTech 03-14-2013 08:30 AM

Start with the obvious. Check fuel pressure and flow volume, check for fire at the plugs and check the PCM for any codes.

Sabyre 03-14-2013 10:17 AM

I pulled the code p0108 manifold absolute pressure/BARO sensor high input.

I got the truck running and it starts right up, has a loping idle though and eventually will stall out, but it starts right back up.

If I give it throttle up to 3-4k RPM it stumbles and pops like its not firing right.

Not sure how I can check the fuel pressure.

Also, while the truck is running, the engine light stays on, as well as the ebrake light, and the abs light flashes off and on.

RamTech 03-14-2013 10:22 AM

The P0108 is the first thing to go after. You have either a wiring problem or a faulty PCM or MAP sensor. You'll need a scan tool and DVOM to diagnose the problem.

Sabyre 03-14-2013 10:24 AM

I have both, where do I start?

RamTech 03-14-2013 10:28 AM

1 Attachment(s)
The attached file is the procedure for a P0108 diagnostic.

Sabyre 03-14-2013 10:32 AM

Thank you very much, going out to do that now.

Sabyre 03-14-2013 03:29 PM

I replaced the MAP sensor and cleared the code. The old sensor was cracked and messed up. It ran great for about 5 minutes. No more idle surging. I thought we had it fixed then it died.


Started it again and got some poping, backfires, and rich exhaust.


Got codes p0320 ignition distributor engine speed, and p1391 intermittent loss of cmp or ckp.


We also replaced the battery.


I feel like we are getting to the point where we are going to keep throwing sensors at it and hoping for the best.


A couple of times when it stalled out the fuel pump stayed running and the tach would bounce all over the place... 3k, 7k, 5k....

RamTech 03-14-2013 03:35 PM

So the P0108 didn't return but the P0320 and P1391 appeared? Have you done a voltage drop test across the ground side between the battery negative and engine?

Sabyre 03-14-2013 03:37 PM

That is correct... P0108 didnt return, but the others appeared.

Voltage drop test?


All times are GMT -4. The time now is 01:12 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors
= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger