DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum (http://www.ramforumz.com/index.php)
-   5.2L V8 Specific Topics (http://www.ramforumz.com/forumdisplay.php?f=172)
-   -   Need help (http://www.ramforumz.com/showthread.php?t=145424)

Dodgeram961500 06-18-2013 05:12 PM

Need help
 
Alright I'm new to these forums . I have heard no one really replying but it's worth a shot I drive a 1996 dodge ram sport (single cab) with the 318 5.2 magnum with true dual glasspacks with turn downs before the back axel (loud and proud) it's a great truck and runs smooth until it decide to idle real low some times and when I drive it will cut back when I'm trying to drive sometimes it seems to cut back and not wanna drive smooth but it doesn't do it long just trying to find the problem hopefully ill get a response thanks

Gen1dak 06-18-2013 09:24 PM

Could be any one of a number of things. O2 sensors (how much mileage on them?)? Failing intake plenum gasket? Need a tune up? If it hasn't had the intake plenum gasket repaired, I'd deal with that first.

Dodgeram961500 06-19-2013 12:41 PM

Is it something I could do myself. Changing the gasket ? The truck has 157xxx on it

Warlock III 06-19-2013 12:44 PM

The low idle sounds like the IAC to me but it doesn't rule out the plenum gasket. Remove the air cleaner and get a good look down inside of the TB (hold it all the way open) at the plenum plate to see if there's any oily residue indicative of it being bad. I've also run across a low idle issue from a bad upstream 02 sensor. Try unplugging the 02 sensor and check for any difference.

Dodgeram961500 06-19-2013 03:05 PM

appreciate the help ill go try that now!

Dodgeram961500 06-19-2013 03:21 PM

I think when I got my new exhaust installed they took the o2 sensors off it is on the pipe right .?

namretsud 06-19-2013 04:31 PM

If you still have cats on the truck it should have an O2 sensor and another after the cat.

Dodgeram961500 06-20-2013 09:08 AM

It has no cats. It's two 6 foot pipes to a glass pack turndown

Warlock III 06-20-2013 01:40 PM

Quote:

Originally Posted by namretsud (Post 1129936)
If you still have cats on the truck it should have an O2 sensor and another after the cat.

I think what he's asking is if they also put the 02 sensors back in the system or just deleted them. :4-dontknow:

Gen1dak 06-20-2013 08:13 PM

I'd be re-visiting that shop and wouldn't leave until they made good on re-installing the primary O2 sensors if they removed them. It's not going to run properly without them.


All times are GMT -4. The time now is 12:49 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors
= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger