DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum (http://www.ramforumz.com/index.php)
-   2011 Dodge Ram Forum (http://www.ramforumz.com/forumdisplay.php?f=117)
-   -   Attempting to do the Uconnect update (http://www.ramforumz.com/showthread.php?t=160310)

MC61RAM1500 12-07-2013 07:39 PM

Attempting to do the Uconnect update
 
I'm brand new here and have searched the Ipod problem and have downloaded the Uconnect update to a clean FAT32 formatted flashdrive and plug it into the glovebox of my 2011 Ram 1500 and it keeps saying something like please plug flashdrive into the USB and try again. I gave up a nice GMC that played my Ipod flawlessly to this Ram that I can't get to work. Other than this I love the truck over the GMC. Any suggestions appreciated.

thebluegoat 12-08-2013 03:51 AM

It was a couple months ago I did mine but I believe once you plug it in you need to hold down the uconnect button on the radio for about 15-20 seconds to get it to initiate the update. Mine works flawlessly since doing the update.

MC61RAM1500 12-08-2013 07:53 AM

I've tried that and it gives me that message and shuts off so I try it again and it keeps doing it over and over but I can see the flashdrive flashing when I plug it in and hold the button down.

xsdbs 12-09-2013 07:22 AM

can you drop you glove box down toward the floor and look inside the dash cavity to the far right side, you'll see a black module about 4" x 6" there. That's the Uconnect module, can you take a picture of the module and post it so we can see the PN & the SW version? Which link are you downloading the instructions from? (which posting)
Also what is the exact wording that is being said? There's a couple different error messages and the correct fix depends on which message that you're getting.




Quote:

Originally Posted by MC61RAM1500 (Post 1263462)
I've tried that and it gives me that message and shuts off so I try it again and it keeps doing it over and over but I can see the flashdrive flashing when I plug it in and hold the button down.


MC61RAM1500 12-10-2013 11:42 PM

Hopefully the pic attached and the exact message is "please attach usb mass storage device with update file to system connector and try again".
I downloaded the file from the Iphone and Ipod sticky thread and I think it was a link to mediafire to the uconnect update. If pic doesn't attach it says HW:13.04 and SW:43.01.10

xsdbs 12-11-2013 07:29 AM

I don't see the picture but the provided info helps. I have 2 sticky threads for the 2011 Uconnect SW updates. I think that the one that you're trying to download from is;
http://www.ramforumz.com/showthread....connect+update

Is this correct? If so then the issue is most likely because the 1st update hasn't been done yet. I have another sticky with both updates and instructions. Please try it and let me know how it goes:

http://www.ramforumz.com/showthread....connect+update




Quote:

Originally Posted by MC61RAM1500 (Post 1265852)
Hopefully the pic attached and the exact message is "please attach usb mass storage device with update file to system connector and try again".
I downloaded the file from the Iphone and Ipod sticky thread and I think it was a link to mediafire to the uconnect update. If pic doesn't attach it says HW:13.04 and SW:43.01.10


MC61RAM1500 12-11-2013 08:18 AM

After trying it again the first update I need is the one I downloaded. I reformatted the flash drive again and downloaded from that sticky thread but the results are still the same.

xsdbs 12-11-2013 11:02 AM

So then you have already performed the first update that came out for the 43.1.10? There are 2 updates and you can't do the one for streaming audio sound quality if the first one isn't done (the first from the 2nd link that I provided). One way to find out if the first update that came out is done is to use and iPod or IPhone. Plug it into the docking cable, does Uconnect read and start playing with no issues? If it does start playing within a reasonable time frame then the 1st update has been done and we need to look at why you can't do the streaming audio update.
When you look at the file on the thumb drive after downloading it from mediafire, what is the file name?






Quote:

Originally Posted by MC61RAM1500 (Post 1265995)
After trying it again the first update I need is the one I downloaded. I reformatted the flash drive again and downloaded from that sticky thread but the results are still the same.


MC61RAM1500 12-11-2013 12:06 PM

When I plug my Ipod into the port in the glove box I get the error reading message and the file I downloaded was uconnect.upd

xsdbs 12-12-2013 07:41 AM

OK, with the "error reading" message, this tells me that the first step update has not been performed yet. Please go to the second link that I posted and walk thru those steps, ok.
.upd is correct
on some earlier 2011 vehicles, the extension had to be changed from .upd to .upn. but I think that you need to do both updates.




Quote:

Originally Posted by MC61RAM1500 (Post 1266158)
When I plug my Ipod into the port in the glove box I get the error reading message and the file I downloaded was uconnect.upd



All times are GMT -4. The time now is 06:05 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors
= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger