View Single Post
  #22  
Old 03-24-2013, 01:16 AM
Big Bob Big Bob is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Jul 2011
Location: Buckeye AZ
Posts: 15
Gender: Male
Vehicle: 1995 Dodge Ram 2500
Trim Level: SLT Laramie
Color: White
Engine: 1994-2001 488ci (8.0L) LA V10 300 hp 450lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Big Bob is on a distinguished road
Default

Ok, after a couple of months screwing around with this, I have finally fixed the problem. It was just two weeks ago when I put two and two together and had a brainstorm that may or may not have worked.
Essentially all operating parameters are pre-determined until the engine is warmed to normal operating temp. At that point the PCM takes over, this may be over simplified, but this is how I understand it.
My engine ran fine until it got to normal operating temp, hence the PCM was running the show, something must be wrong the PCM. I found a used one in Montana for $125.00, bought it and had it shipped to me. It took about 5 minutes to swap out with the old one, with one small back fire the engine fired up, and is now running fine. I did have a 13 code (MAP sensor), I took that out, cleaned it up and the code is now gone.
However (it seems there is always a however) my maintenance required light is on, I have no idea why. The only code I get is 12, because I had the battery disconnected to try and clear the 13 after I cleaned it.
Does anybody have any ideas as to what the light represents or how to get rid of it. It is not reassuring while I'm driving.
Reply With Quote