DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 2ND Generation Dodge Ram 1994 to 2001 Dodge Ram Trucks > Powertrain > 5.9L V8 Specific Topics


Notices


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-25-2013, 02:03 AM
Kanetrex123 Kanetrex123 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: May 2013
Age: 22
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 01 dodge ram 1500 sport
Rep Power: 0
Rep:10
Kanetrex123 is on a distinguished road
Default Higher rpms on cruise

Hi guys I'm new to the forum and could use some help. I have a 2001 ram 1500 sport with cai and tbs, headers, edge chip, glass pack with no cat. Anyway I recently did a transmission fluid and filter change as well as headers. Recently I've been noticing that she is reving higher than usual at highway speeds. It used to do 1800 to 1900 rpms at 110km/hr but now it's up to 2000 to 2200. Did I maybe hit a sensor in the pan or on the tranny or is my transmission going. Or could my cam or crank position sensor be screwed because she jumps back and forth through rpms in cruise before this and I haven't gotten to fix it. Thanks guys and glad to be apart of ram forumz
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 05-28-2013, 12:23 AM
the persuader's Avatar
the persuader the persuader is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Oct 2012
Location: College Station, TX
Age: 22
Posts: 796
Gender: Male
Vehicle: 2001 Cummins 4x4
Trim Level: SLT Laramie
Color: Red
Engine: 2001-2003 359ci (5.9L HO) Cummins ISB 24-Valve Diesel I6 245hp 505lb/ft (6-Speed Manual)
Rep Power: 2
Rep:326
the persuader is a jewel in the roughthe persuader is a jewel in the roughthe persuader is a jewel in the roughthe persuader is a jewel in the rough
Default

What gears do you have and what size tires?
__________________
2001 2500 QCLB Cummins NV5600 4x4 - Fass Titanium 150 - 4" Turbo back w/ 4" downpipe - front and rear replacements - American Racing 16x10 - 33" BFG A/T
Reply With Quote
  #3  
Old 05-29-2013, 09:30 PM
Kanetrex123 Kanetrex123 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: May 2013
Age: 22
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 01 dodge ram 1500 sport
Rep Power: 0
Rep:10
Kanetrex123 is on a distinguished road
Default

305/70r16 tires and the stock posi diff
Reply With Quote
  #4  
Old 05-29-2013, 09:55 PM
Kanetrex123 Kanetrex123 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: May 2013
Age: 22
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 01 dodge ram 1500 sport
Rep Power: 0
Rep:10
Kanetrex123 is on a distinguished road
Default

Could an exhaust leak cause this?
Reply With Quote
  #5  
Old 06-02-2013, 12:01 PM
the persuader's Avatar
the persuader the persuader is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Oct 2012
Location: College Station, TX
Age: 22
Posts: 796
Gender: Male
Vehicle: 2001 Cummins 4x4
Trim Level: SLT Laramie
Color: Red
Engine: 2001-2003 359ci (5.9L HO) Cummins ISB 24-Valve Diesel I6 245hp 505lb/ft (6-Speed Manual)
Rep Power: 2
Rep:326
the persuader is a jewel in the roughthe persuader is a jewel in the roughthe persuader is a jewel in the roughthe persuader is a jewel in the rough
Default

When my plenum gasket was bad, my cruise control would surge when I was going down a hill and the rpm's would jump back and forth. I'd check the plenum for oil, and also all the vacuum lines going to the intake manifold.

The reason I was asking about rpm's, was because my truck at 70 MPH (which is somewhere around 110 KMH), is at 2200 rpm's with 33" tires and 4.10 gears.
__________________
2001 2500 QCLB Cummins NV5600 4x4 - Fass Titanium 150 - 4" Turbo back w/ 4" downpipe - front and rear replacements - American Racing 16x10 - 33" BFG A/T
Reply With Quote
  #6  
Old 06-05-2013, 09:16 AM
Wh1t3nukle's Avatar
Wh1t3nukle Wh1t3nukle is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2013
Location: NorCal
Posts: 220
Gender: Male
Vehicle: 2000 Ram ORE 4x4 5.9L
Trim Level: Laramie SLT
Color: White
Engine: 1998-2001 360ci (5.9L) Magnum V8 245hp(standard), 250hp(Sport package)
Rep Power: 0
Rep:55
Wh1t3nukle will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by Kanetrex123 View Post
Hi guys I'm new to the forum and could use some help. I have a 2001 ram 1500 sport with cai and tbs, headers, edge chip, glass pack with no cat. Anyway I recently did a transmission fluid and filter change as well as headers. Recently I've been noticing that she is reving higher than usual at highway speeds. It used to do 1800 to 1900 rpms at 110km/hr but now it's up to 2000 to 2200. Did I maybe hit a sensor in the pan or on the tranny or is my transmission going. Or could my cam or crank position sensor be screwed because she jumps back and forth through rpms in cruise before this and I haven't gotten to fix it. Thanks guys and glad to be apart of ram forumz
Have you rechecked your tranny fluid to be at the right level?

Check when reached normal operating temperature
Set e-brake
Put in Neutral
Go pull the stick

When you did the fluid/filter change, did you have the battery negative disconnected? If not and assuming fluid level is good, then go do this.

If no change, then next thing to look at is TV cable adjustment. Make sure no slack.

If no change still, then drive get up to 45-50 to let it get to OD. While hold that speed, what do the RPMs do?

I have more suggestions after you report back....on the above. All of this ASSUMES that the only change is the fluid/filter change you posted about.
__________________
00 Ram 1500 ORE; 5" Lift, 3" BL; 5125 Shocks; 37" Toyos; R/T Camshaft; Mopar M1; Custom long arms, sliders and bumpers; 12K Synthetic Winch; LED lights; York +5g OBA
Reply With Quote
  #7  
Old 06-10-2013, 12:36 AM
Kanetrex123 Kanetrex123 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: May 2013
Age: 22
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 01 dodge ram 1500 sport
Rep Power: 0
Rep:10
Kanetrex123 is on a distinguished road
Default

Trany level is good, I didn't disconnect the battery cable when I changed the fluid but I did disconnect it when I welded my flowmaster on. I changed my cam and throttle position sensor because I had it put on the scanner and they were acting up. Just drove it on the highway now she's running like it should ( 1900rpm at 110) Guess it just had to get used to the new sensors if that makes sense lol
Reply With Quote
  #8  
Old 06-11-2013, 10:08 AM
Wh1t3nukle's Avatar
Wh1t3nukle Wh1t3nukle is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2013
Location: NorCal
Posts: 220
Gender: Male
Vehicle: 2000 Ram ORE 4x4 5.9L
Trim Level: Laramie SLT
Color: White
Engine: 1998-2001 360ci (5.9L) Magnum V8 245hp(standard), 250hp(Sport package)
Rep Power: 0
Rep:55
Wh1t3nukle will become famous soon enough
Default

Makes no sense at all.

Glad it's running.
__________________
00 Ram 1500 ORE; 5" Lift, 3" BL; 5125 Shocks; 37" Toyos; R/T Camshaft; Mopar M1; Custom long arms, sliders and bumpers; 12K Synthetic Winch; LED lights; York +5g OBA
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 08:12 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum