DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 3RD Generation Dodge Ram 2002 to 2008 Dodge Ram Trucks > Powertrain > 5.7L V8 Specific Topics


Notices


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-14-2013, 03:13 PM
07ramfan 07ramfan is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Jul 2013
Age: 25
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 2007 Dodge Ram
Rep Power: 0
Rep:10
07ramfan is on a distinguished road
Default SERV 4WD light

Hey guys,

Been lurking awhile, 1st time posting..

Been searching past threads,cant really find anything to help me out.

Ok: 2007 1500,QC SLT 4x4 with 140,000 miles.. About 3 months ago the SERV 4WD light popped on & has been randomly popping on every since. Some days itll come on soon as I start the truck, other times it may not come on at all. Whats strange is there seems to be a voltage drop-I can tell when the light is fixing to come on, because the fan/ac compressor will momentarily shut off,,the headlights dim & the inside dash cluster & the cup holder light all dim as well.

Sometimes, everything will start to momentarily dim, go back to normal, & repeat several times before the light comes on, or it may not..

Being that the 4wd is disabled while the light is on, I'm wanting to get it fixed,but I dont want to buy an $120 actuator & it not solve the problem.

Any ideas??
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 07-21-2013, 09:50 PM
07ramfan 07ramfan is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Jul 2013
Age: 25
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 2007 Dodge Ram
Rep Power: 0
Rep:10
07ramfan is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by 07ramfan View Post
Hey guys,

Been lurking awhile, 1st time posting..

Been searching past threads,cant really find anything to help me out.

Ok: 2007 1500,QC SLT 4x4 with 140,000 miles.. About 3 months ago the SERV 4WD light popped on & has been randomly popping on every since. Some days itll come on soon as I start the truck, other times it may not come on at all. Whats strange is there seems to be a voltage drop-I can tell when the light is fixing to come on, because the fan/ac compressor will momentarily shut off,,the headlights dim & the inside dash cluster & the cup holder light all dim as well.

Sometimes, everything will start to momentarily dim, go back to normal, & repeat several times before the light comes on, or it may not..

Being that the 4wd is disabled while the light is on, I'm wanting to get it fixed,but I dont want to buy an $120 actuator & it not solve the problem.

Any ideas??
Any help here???
Reply With Quote
  #3  
Old 07-22-2013, 07:49 PM
bucks bucks is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Dec 2011
Location: Oak Lake, Manitoba
Posts: 138
Gender: Male
Vehicle: 2004 Dodge Ram 1500
Trim Level: Sport
Color: Black
Engine: 2003-2008 345ci (5.7L) Hemi V8 345hp 375lb/ft
Rep Power: 0
Rep:17
bucks is on a distinguished road
Default

Something to check is the wires that go to the transfer case gear selector. I know mine had fallen down and rubbed through to bare wire on the front driveshaft. Every time i hit a puddle my service 4wd light would come on.
__________________
2004 Dodge Ram 1500 Hemi Sport, AWD, Muffler delete
Reply With Quote
  #4  
Old 07-22-2013, 10:52 PM
07ramfan 07ramfan is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Jul 2013
Age: 25
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 2007 Dodge Ram
Rep Power: 0
Rep:10
07ramfan is on a distinguished road
Default

yeah i checked that.. the harness is fine.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-24-2013, 10:27 PM
bucks bucks is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Dec 2011
Location: Oak Lake, Manitoba
Posts: 138
Gender: Male
Vehicle: 2004 Dodge Ram 1500
Trim Level: Sport
Color: Black
Engine: 2003-2008 345ci (5.7L) Hemi V8 345hp 375lb/ft
Rep Power: 0
Rep:17
bucks is on a distinguished road
Default

Have you tried powering up the actuator manually and seeing if it works?
__________________
2004 Dodge Ram 1500 Hemi Sport, AWD, Muffler delete
Reply With Quote
  #6  
Old 07-24-2013, 11:54 PM
07ramfan 07ramfan is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Jul 2013
Age: 25
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 2007 Dodge Ram
Rep Power: 0
Rep:10
07ramfan is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by bucks View Post
Have you tried powering up the actuator manually and seeing if it works?
It works, all the 4wd hardware functions fine, until the light comes on..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 05:54 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum