DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 4TH Generation Dodge Ram 2009+ Dodge Ram Trucks > Electrical


Notices

Electrical 4th Gen Dodge Ram Electrical Problems and Questions.


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-14-2013, 08:08 PM
pimpshin3 pimpshin3 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Dec 2009
Location: bellevue, ne
Age: 29
Posts: 28
Gender: Male
Vehicle: 2013 4wd crew cab
Trim Level: Big Horn
Color: Bright silver metallic
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
pimpshin3 is on a distinguished road
Default Randomly wont start?

So my '13 ram hemi w/ 8spd occassionally wont start on the first attempt. the dash lights up like normal but it doesn't crank at all. sometimes it takes a second try, sometimes a few. this morning, it took several minutes of trying before it finally started up. It's been to the dealership once for this already. Luckily it happened to the service adviser when he tried it. but usually it's random. maybe 10-15% of the time. Any advice on what it could be since my dealership doesn't know? the radio always turns on, including when i turn the truck off to pull the key out until i open the door. Both issues they can't seem to fix or know what they are. I'm tempted to go for the lemon law if they can't fix it after a few more tries... (nebraska law is 4x)
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 08-14-2013, 08:50 PM
brad12kx's Avatar
brad12kx brad12kx is offline
Just some guy in Canada


 
Join Date: Apr 2010
Location: Brandon, MB
Posts: 22,792
Gender: Male
Vehicle: 2010 Ram 1500 QC
Trim Level: Sport
Color: Black
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 21
Rep:2581
brad12kx has a reputation beyond reputebrad12kx has a reputation beyond reputebrad12kx has a reputation beyond reputebrad12kx has a reputation beyond reputebrad12kx has a reputation beyond reputebrad12kx has a reputation beyond reputebrad12kx has a reputation beyond reputebrad12kx has a reputation beyond reputebrad12kx has a reputation beyond reputebrad12kx has a reputation beyond reputebrad12kx has a reputation beyond repute
Default

I can't say for sure, but this sounds like a defective WIN module.

Or have they already replaced that?
__________________
brad

Interested in one of my mods?
If it's underlined, it's a link to that mods thread.

2010 Ram 1500 Hemi Sport, 3.92, Leather, NAV, Alpine, Sunroof, Trailer tow, Brake Contoller, Rear Cam
Mods - 3M clear protect, Decals removed, Electric Tailgate Lock, Tow Hooks, Skid Plates, Bed Rug, Pace Edwards Bedlocker Electric Tonneau, Timbren Rear SES, Tinted Tail Lights, Debadged, Grill Blacked Out, Shorty Antenna, Black Chromed Emblems, Lightly tinted front windows, DS Predator, Cabin Air Filter, K&N Drop In, Mufflex (Magnaflo) DOD24M, Sonnax line pressure booster, Volant CAI
Reply With Quote
  #3  
Old 08-21-2013, 11:16 AM
dwsdad dwsdad is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 23
Gender: Male
Vehicle: 2012 RAM 1500
Rep Power: 0
Rep:15
dwsdad is on a distinguished road
Default

Next that happens, put it in neutral and try to start it. If it does, you have the same issue I had with my 2012......a faulty transmission position sensor in the transmission. The computer thought it was still in gear enough though it was in Park. Shifted into neutral and it fired up. We were able to re-create this several times, so we were pretty confident it was that sensor.

I had exactly the same symptoms as you. Randomly starting. Started fine at the dealer, until finely one day at a store it wouldn't start and I had to have it towed. It was actually the tow truck driver that stumbled across the neutral thing.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-01-2013, 07:05 PM
SuppressedShooter's Avatar
SuppressedShooter SuppressedShooter is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 22
Gender: Male
Vehicle: 2013 Ram 1500 Crew Cab 4x4
Rep Power: 0
Rep:10
SuppressedShooter is on a distinguished road
Default

My 2013 1500 just started doing this. It has clinked 2 separated times at first crank and it took a second try on those 2 attempts to start.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 04:17 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum