DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 2ND Generation Dodge Ram 1994 to 2001 Dodge Ram Trucks > Electrical
Register Advertising Gallery FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read


Notices

Electrical 2nd Gen Dodge Ram Electrical Problems and Questions.


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-20-2014, 08:07 AM
Jabo 13 Jabo 13 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Apr 2014
Location: Alabama
Posts: 3
Gender: Male
Vehicle: 1997 Dodge Ram
Trim Level: slt
Color: Blue
Engine: 1994-1997 360ci (5.9L) Magnum V8 230hp
Rep Power: 0
Rep:10
Jabo 13 is on a distinguished road
Default Starting issues

My problems started after I had my trans replaced. the mechanic damaged the camshaft position sensor and some times it would not crank. I have owned my baby since 98 and she has always fired right up after a half spin on the starter, like clock work. Replaced sensor, no improvement, put another on, nothing. cranks about 50% at that time. new plugs, wires, distro cap & button, and coil, no improvement. codes read oxygen sensor, put both new ones on, code then read torx-converter solenoid???? I changed mechanic. replaced all three sensors on throttle body, new computer, and had it reset. now it fires up first in morning and after a short warm up time, when I shut her down at the store or what-not, she will not restart. nothing seems warm or hot. after about 45 mins to a hour she fires right up????? replaced fuel pump, all relays in fuse box in engine compartment, and after Fathers strong advice another coil, sent him to hang out with original mechanic. codes read both oxygen sensors bad again, just dont believe it. Runs great when she fires up, don't believe its the injectors. any suggestions????
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 04-20-2014, 11:37 AM
Warlock III Warlock III is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2010
Location: Earth...DUH!
Posts: 7,867
Gender: Male
Vehicle: 95
Trim Level: Cloaking
Engine: 1994-2001 318ci (5.2L) Magnum V8 220hp
Rep Power: 0
Rep:1776
Warlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant future
Default

Stalling after hot and both 02 sensors could indicate a clogged cat. Remove the CAI and peer down inside of the throttle body. If there's oily residue the lower plenum gasket could be leaking. The oil entering the combustion chamber could clog the cat converter and cause premature failure.

Bang on the cat converter with a dead blow hammer a few times to try to break up whatever may be clogging it. Make sure the plenum gasket isn't leaking.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 06:47 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors