DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 2ND Generation Dodge Ram 1994 to 2001 Dodge Ram Trucks > Powertrain > 5.2L V8 Specific Topics


Notices


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-09-2010, 03:07 AM
TwistedCain TwistedCain is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Nov 2010
Age: 26
Posts: 3
Gender: Male
Vehicle: 1994 dodge ram 1500
Trim Level: slt
Color: red
Engine: 1994-2001 318ci (5.2L) Magnum V8 220hp
Rep Power: 0
Rep:10
TwistedCain is on a distinguished road
Question Engine Problems

i have 2 issues with my 94 ram

first one is my oil pressure drops to zero and my light comes on.. i think this is a electrical problem though because then the light turns off and the pressure jumps back up to normal. and then there are times where the pressure stays normal but the light comes on any ideas?

issue number two is my check engine light is on i did the diagnostic where i turn the key 3x to the on position and then count the number of times the check engine light flashes
the pattern for the flashes are as follow
3 short, pause 5 short, pause 10 short
can anyone help me with the engine code and tell me what the problem is

thank you
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 12-09-2010, 04:38 AM
TwistedCain TwistedCain is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Nov 2010
Age: 26
Posts: 3
Gender: Male
Vehicle: 1994 dodge ram 1500
Trim Level: slt
Color: red
Engine: 1994-2001 318ci (5.2L) Magnum V8 220hp
Rep Power: 0
Rep:10
TwistedCain is on a distinguished road
Default

sorry correction i read the light sequences wrong i have figured out my problems the engine but i am still stumped on why my oil pressure drops and then jumps back up and sometimes the light comes on... its not leaking i cant see any leaks anyways.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-30-2010, 08:57 AM
MikeCameron1978 MikeCameron1978 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Dec 2010
Age: 36
Posts: 18
Gender: Male
Vehicle: 1996 Dodge Ram 5.2 4x4 Reg Cab
Trim Level: ????
Color: black
Engine: 1994-2001 318ci (5.2L) Magnum V8 220hp
Rep Power: 0
Rep:10
MikeCameron1978 is on a distinguished road
Default

Hey TwistedCain, I had the same thing going on. I was told by the more experienced posters on here that it was probably my oil sending unit. The check was to put a mechanical presure gauge on and see what it was reading or replace the oil sending unit and see if it stops (they are only like $20). The next step is the oil pump which i am now myself going to tackle.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 09:31 AM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum