DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - General Discussion > 2010 Dodge Ram Forum


Notices

2010 Dodge Ram Forum For specific discussion of the new 2010 Dodge Ram!


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-25-2011, 10:59 AM
jj ram's Avatar
jj ram jj ram is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2010
Location: Ottawa Ontario, Canada
Age: 40
Posts: 172
Gender: Male
Vehicle: 2010 Dodge Ram 4x4
Trim Level: SLT
Color: Flame Red
Engine: 2009-2010 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:16
jj ram is on a distinguished road
Default Service 4WD light

This morning it was really cold and snowy, -3 F, I let the truck warm up for just a little bit (5 mins) because it was already plugged in.

Started driving down the road going about 40 mph, and the Service 4WD drive light came on. I continued to drive and the 4WD seemed to work fine. I stopped a little up the road, shut the truck off, and started it back up. Continued on my drive to work in 4WD the whole time (about 40 mile drive on the highway) and the light never came back on.

So, was it a computer glitch because the transfer case was really cold, or something else wrong? Does that light only mean there is something wrong, or does it indicate change oil as well. Curious why it never reappeared?
__________________
"They will not force us, they will stop degrading use, they will not control us, we will be victorious" - Muse
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 01-25-2011, 11:03 AM
RamTech's Avatar
RamTech RamTech is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!

 
Join Date: Nov 2009
Location: Johnson City, TN
Age: 43
Posts: 12,120
Gender: Male
Vehicle: 2004 Dakota Club Cab 4X4
Trim Level: SXT
Color: Bright Silver
Engine: 2002-2008 226ci (3.7L) Magnum/PowerTech V6 215hp 235lb/ft
Rep Power: 14
Rep:1824
RamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant future
Default

Difficult to say what it could be but a code should be stored in the DTCM. The light doesn't come on at service intervals. Let the dealer have a look at it.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-25-2011, 01:31 PM
KGVette's Avatar
KGVette KGVette is offline
Dodge Ram Forum Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Johnston, Ia
Age: 48
Posts: 60
Gender: Male
Vehicle: 2010 Ram 1500
Trim Level: Laramie
Color: Bright White
Engine: 2009-2010 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
KGVette is on a distinguished road
Default

I have a buddy who purchased a 2011 slt about a 2 months ago. In that time and about 2000 miles he had his truck in 5 different time with issues relating to the service 4WD light coming on. After the fifth time he took it back and said enough and gave them the keys. They ended up taking his truck back and giving him another one. Never could come up with what was going wrong
Reply With Quote
  #4  
Old 01-25-2011, 02:13 PM
Crash's Avatar
Crash Crash is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Aug 2010
Location: Northern Ontario, Canada
Age: 54
Posts: 1,441
Gender: Male
Vehicle: 2010 Dodge Ram
Trim Level: Laramie
Color: Deep water blue
Rep Power: 4
Rep:401
Crash is just really niceCrash is just really niceCrash is just really niceCrash is just really niceCrash is just really nice
Default

Do a search on service 4wd and you'll find that quite a few people have had this issue. I am currently waiting for a tranfer case shift motor that is on back order for mine. I hope this fixes it but a lot of people have had their final drive control module or wheel sensors replaced to fix it. I'd take it to the dealer now it may take them a while to track it down it seems
__________________
Frt 20%tint,Line-x,Bak-Flip,El T/gate Lock,Box Lights,LED T/gate Bar,Bilsteins,Timbren SES,Chrome Bug Sheild,Putco Vent Visors,Amp Powersteps,HID Lows,Fogs,Volant Cai,Engine Cover Painted&Lit,B Pillar Tape Removed,Weather Tech Mats,Mopar Mud Flaps,Shorty Antenna,SRT 22s,Diablo Trinity
Reply With Quote
  #5  
Old 01-25-2011, 02:18 PM
RamTech's Avatar
RamTech RamTech is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!

 
Join Date: Nov 2009
Location: Johnson City, TN
Age: 43
Posts: 12,120
Gender: Male
Vehicle: 2004 Dakota Club Cab 4X4
Trim Level: SXT
Color: Bright Silver
Engine: 2002-2008 226ci (3.7L) Magnum/PowerTech V6 215hp 235lb/ft
Rep Power: 14
Rep:1824
RamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant future
Default

Quote:
Originally Posted by Crash View Post
Do a search on service 4wd and you'll find that quite a few people have had this issue. I am currently waiting for a tranfer case shift motor that is on back order for mine. I hope this fixes it but a lot of people have had their final drive control module or wheel sensors replaced to fix it. I'd take it to the dealer now it may take them a while to track it down it seems
That's a very uncommon problem you have with yours.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-25-2011, 05:03 PM
AKFossil's Avatar
AKFossil AKFossil is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Oct 2010
Location: Anchorage, AK
Posts: 203
Gender: Male
Vehicle: 2010 Dodge Ram 1500 Crew Cab
Trim Level: Laramie
Color: Inferno Red
Engine: 2009-2010 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:57
AKFossil will become famous soon enough
Default

the service light could be as simple as a wheel sensor that didn't respond for a short period to needing a transfer case. I would mention it to the service adviser on your next visit unless it happens again then I would just call them and ask if you should bring it in for a quick look.
__________________
2010 Dodge Crew Cab Inferno Red: HID Low Beams & Fog Lights 6000K, LED Interior Lights, LED License Plate Lights, Black Nerf Bars, AVS Bug & Window Deflectors, K&N Drop In Filter, WeatherTech Floor Mats, Goodyear Wrangler Silent Armors, MagnaFlow Muffler

Thinking about: New Wheels, and leveling kit.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-29-2011, 10:04 PM
therock2086's Avatar
therock2086 therock2086 is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Jan 2011
Location: PA
Age: 27
Posts: 82
Gender: Male
Vehicle: 2010 Dodge Ram
Trim Level: Big Horn SLT
Color: Deep Water Blue Pearl Coat
Engine: 2008-???? 287ci (4.7L) PowerTech V8 310hp 330lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
therock2086 is on a distinguished road
Default

i've never had that happen and I wouldnt worry about it unless it comes back on
Reply With Quote
  #8  
Old 02-05-2011, 06:02 PM
jwsnowman jwsnowman is offline
Dodge Ram Forum Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Halifax
Age: 26
Posts: 74
Gender: Male
Vehicle: 2011 Dodge Ram 1500
Trim Level: Sport
Color: Deep Water Blue Pearl
Engine: 2009-2010 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:27
jwsnowman is on a distinguished road
Default

I had the very same problem the other day but my truck wouldn't go into 4wd even when the selector was in 4wd and the 4wd light was on. After stopping, putting the selector into two wheel drive, doing a few donuts, turning it off, and then back on...the serv 4wd light didn't come back on and my 4wd worked with no problems. I had a hunch that it was most likely a frozen wheel speed sensor...if the truck can't tell how fast it's going, it won't shift into 4wd. The serv 4wd light does still come on at start up but then disappears...I'm guessing its because the error code is probably still stored in the truck's memory. The truck is going in on Monday for the dealership to take a look at another issue so I'm going to mention it to them and see if they can see the error and can clear it and hopefully that will stop the serv 4wd light from coming on at start up. Like I said, it does go out a couple seconds later but its still a nuisance.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 10:01 AM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum