DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 2ND Generation Dodge Ram 1994 to 2001 Dodge Ram Trucks > Powertrain > 5.9L V8 Specific Topics


Notices


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 05-19-2011, 03:14 PM
Zac2109's Avatar
Zac2109 Zac2109 is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!

 
Join Date: Apr 2011
Location: Tennessee
Age: 27
Posts: 290
Gender: Male
Vehicle: 2011 RAM 2500
Trim Level: ST
Color: Flame Red
Engine: 2011-20?? 409ci (6.7L) Cummins Turbo Diesel 350hp 800lb/ft
Rep Power: 0
Rep:56
Zac2109 will become famous soon enough
Default

you could call Chip Foose im sure he'd be able to figure it out...lol sorry bud just tryin bring a little humor into it, ill ask my friend about it, hes a dodge mechanic and see what he says and ill get back to you as soon as he gets back to me.
__________________
2011 RAM 2500 6.7L Cummins, 1968 Ford Mustang Coupe 289 V8
Reply With Quote
  #12  
Old 05-19-2011, 09:40 PM
Paul89's Avatar
Paul89 Paul89 is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Apr 2010
Location: Liberty, Missouri
Posts: 124
Gender: Male
Vehicle: 1998 Dodge Ram 1500
Engine: 1998-2001 360ci (5.9L) Magnum V8 245hp(standard), 250hp(Sport package)
Rep Power: 0
Rep:20
Paul89 is on a distinguished road
Default

I know you said you replace all the sensors. I had a similar problem and it turn out being the crank sensor. Been told this sensor is very delicate and being it's on the back of the engine, could it of been man handled getting it installed back in? Just a thought.
Reply With Quote
  #13  
Old 05-20-2011, 01:17 PM
98redbull2's Avatar
98redbull2 98redbull2 is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Dec 2010
Location: samaria MI
Age: 21
Posts: 416
Gender: Male
Vehicle: 1998 Dodge Ram 1500 4x4
Trim Level: SLT Laramie quad cab
Color: red
Engine: 1994-2001 318ci (5.2L) Magnum V8 220hp
Rep Power: 0
Rep:52
98redbull2 will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by Paul89 View Post
I know you said you replace all the sensors. I had a similar problem and it turn out being the crank sensor. Been told this sensor is very delicate and being it's on the back of the engine, could it of been man handled getting it installed back in? Just a thought.
i know i did that once lol.
__________________
REDBULL: Red 1998 Dodge Ram 1500 SLT Laramie, 5.2L
Reply With Quote
  #14  
Old 05-31-2011, 01:05 AM
MarkM MarkM is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: May 2011
Location: Northern Virginia
Age: 23
Posts: 6
Gender: Male
Vehicle: 1998 Ram 1500 5.9L 4x4
Trim Level: Laramie SLT
Color: Green
Engine: 1998-2001 360ci (5.9L) Magnum V8 245hp(standard), 250hp(Sport package)
Rep Power: 0
Rep:10
MarkM is on a distinguished road
Default

Haha, I could definately use Chip on this one. Well Ive gone through quite a few sensors. I dont think thats what it is at this point. Thanks again though.
Reply With Quote
  #15  
Old 05-31-2011, 06:57 AM
DTarve23's Avatar
DTarve23 DTarve23 is offline
Dodge Ram Forum Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Farmersville TX
Age: 33
Posts: 54
Gender: Male
Vehicle: 2006 Dodge Ram Quadcab
Color: Silver
Engine: 2003-2008 345ci (5.7L) Hemi V8 345hp 375lb/ft
Rep Power: 0
Rep:25
DTarve23 is on a distinguished road
Default

My dad has a 97 extended cab and was having a similar issue so we replaced the CPS (crankshaft) and still the same thing it either wouldn't start or when it did it ran like crap even though the CEL had gone off believe it or not it ended up being a bad sensor right out of the box (mopar)
Reply With Quote
  #16  
Old 06-01-2011, 10:36 PM
swmpsngr swmpsngr is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Feb 2011
Location: Wallaceburg Ont
Age: 65
Posts: 15
Gender: Male
Vehicle: 2001 Dodge Ram 1500
Trim Level: Laramie- SLT
Color: Red over Gray
Engine: 1998-2001 360ci (5.9L) Magnum V8 245hp(standard), 250hp(Sport package)
Rep Power: 0
Rep:10
swmpsngr is on a distinguished road
Default

As I have said before many premium sparkplugs like E-3 or Bosch can overload the ECM and cause it to shut down or behave weirdly. this has happened to me and several friends. Be sure to try OEM spark plugs
Reply With Quote
  #17  
Old 06-03-2011, 05:54 PM
MarkM MarkM is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: May 2011
Location: Northern Virginia
Age: 23
Posts: 6
Gender: Male
Vehicle: 1998 Ram 1500 5.9L 4x4
Trim Level: Laramie SLT
Color: Green
Engine: 1998-2001 360ci (5.9L) Magnum V8 245hp(standard), 250hp(Sport package)
Rep Power: 0
Rep:10
MarkM is on a distinguished road
Default

Hey guys. Well it turned out to be the cat. It didnt rattle because everything had fallen apart and crushed. Another problem now though. I get a pop coming from the number 2 cylinder. Unplug the wire, no pop. Unplug the injector, no pop. It has never done this before. Any ideas?
Reply With Quote
  #18  
Old 06-03-2011, 11:20 PM
deanthecrabman's Avatar
deanthecrabman deanthecrabman is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Aug 2009
Location: St Petersburg, FL
Posts: 948
Gender: Male
Vehicle: 2001 Ram 1500 Quad 4WD 5.9
Trim Level: Quad cab
Color: Garnet red
Engine: 1998-2001 360ci (5.9L) Magnum V8 245hp(standard), 250hp(Sport package)
Rep Power: 5
Rep:202
deanthecrabman has a spectacular aura aboutdeanthecrabman has a spectacular aura aboutdeanthecrabman has a spectacular aura about
Default

Do a leak down test on that cylinder. I've heard of valve springs going bad on these.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why do you guys always try to run with me? Ramslayer Other Vehicle Discussion 47 02-08-2010 08:46 PM
Steering pulls left under power tmerritt530 Suspension 5 02-07-2010 10:39 PM
Truck pulls to the left please help derbydriver1018 Suspension 5 11-19-2009 01:21 PM
Left Turn Signal Blinking Fast / Right OK Quiet Lunatic Electrical 7 10-01-2009 10:11 PM
Makes a weird noise turning left?! r3d47 Suspension 11 06-22-2009 08:08 PM


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 12:57 AM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum