DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 3RD Generation Dodge Ram 2002 to 2008 Dodge Ram Trucks > Electrical


Notices

Electrical 3rd Gen Dodge Ram Electrical Problems and Questions.


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
United Radio
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-31-2009, 06:07 PM
wildboyzracing wildboyzracing is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2009
Age: 27
Posts: 25
Gender: Male
Vehicle: 99 dodge ram
Color: red/silver
Engine: 1994-2001 318ci (5.2L) Magnum V8 220hp
Rep Power: 0
Rep:10
wildboyzracing is on a distinguished road
Default Fuel guage not working properly

my dad has a 03 1500 with the 4.7. he just brought this to my attention and i thought it was interesting and was curious if anyone else has had the same problem and would know how to fix it. he says that the fuel guage will sometimes wil show empty (low fuel light on and all) even though he just filled it up. sometimes he can turn the truck off and back on and it work fine, but when that stopped helping it he called me. i didnt have a voltage tester with me to check the wires. i checked the wires to make sure they were connected and no shorts. all good. this took some time and i was getting tired(frustrated). it was about that time that i thought about the old chevys and their fuel pump issues. when the fuel pump went out you could kick the tank and sometimes make them work a little longer. so i kicked the tank a few times and the guage moved a little, kicked it a few more times and gave it some time and it works again. i was thinking the sending unit but im not sure if that is the problem. Any help is appreciated! If my uncles (who are die hard chevy enthusiast) here about this i will never live it down!!! until i have to pull them out of a hole. AGAIN!! lol
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 08-31-2009, 07:45 PM
SilverFire's Avatar
SilverFire SilverFire is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!

 
Join Date: Aug 2009
Location: Australia
Age: 31
Posts: 270
Gender: Male
Vehicle: 1989 Holden Astra
Color: White
Rep Power: 0
Rep:25
SilverFire is on a distinguished road
Default

It could very likely be the sending unit.

If the float is sticking, or bent somehow, that would give you the problem, and would move when kicked.

If you can do a volt test on the wires, post your voltage right out of the tank, halfway down, and at the gauge (or as close as you can)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 08:10 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum