DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 2ND Generation Dodge Ram 1994 to 2001 Dodge Ram Trucks > Powertrain > 5.2L V8 Specific Topics


Notices


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
United Radio
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-01-2012, 09:57 PM
itsnotfast itsnotfast is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Dec 2011
Location: The Beach DE, USA
Age: 28
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 1994 Dodge Ram
Trim Level: Ram 1500 SLT 4x4
Color: Navy
Engine: 1994-2001 318ci (5.2L) Magnum V8 220hp
Rep Power: 0
Rep:10
itsnotfast is on a distinguished road
Default 94 Ram Stalls at Idle

Hello everyone! I'm relatively new here and really haven't used the forum much.

Recently my truck (94 Ram, 1500, 4x4, 5.2L, and manual trans) has been having some issues. A few weeks ago late at night I was driving and when I pushed the clutch in to coast to a red light the RPMs dropped and the truck just died. The tank was pretty low and I figured it was some setiment build up and filling the tank off would be a quick remedy. This was not the case. It continued to do it the rest of the night. It woudn't always die, sometimes the RPMs would just drop to 0 the pop back up to around 500 and stay there at idle. It was only that night, until a few weeks later it did it again, this time there was a half tank or more. Then last week I started it up to go to work and got about 3 miles from my house and it died and when it finally restarted it barely ran. The spark was weak so I replaced the coil pack and it was running again. The past few days it has been stalling out alot more and I'm unsure where to go from here.

The air filter, distributor cap, rotor button, wires, and plugs were all replaced about 2 months ago. Now it has a new coil pack. Yesterday I replaced the fuel pump because the guy in the parts store said it was supposed to have around 50 psi at the rail and I tested it (not running) and had about 38 LBS. The new pump does have a little more pressure but the truck runs just as bad.

Today I tried to check the resistance of the injectors but I can't get a reading. Maybe I did it wong? I unpluged the wire and tested in the 2k ohms area and got no reading. I'm thinking maybe a injector issue or TPS maybe?

Any help would be appreciated!
Thanks in advance!
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 06-01-2012, 10:05 PM
Burkdadhemi's Avatar
Burkdadhemi Burkdadhemi is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Aug 2008
Location: Alabama
Age: 54
Posts: 555
Gender: Male
Vehicle: 2008 Dodge Ram 1500 4X4
Trim Level: Laramie
Color: Brilliant Black
Engine: 2003-2008 345ci (5.7L) Hemi V8 345hp 375lb/ft
Rep Power: 7
Rep:100
Burkdadhemi will become famous soon enoughBurkdadhemi will become famous soon enough
Default

did you check vaccum lines. Also does the TB have a idle adjustment screw, Also the egr valve can cause this.
__________________


MagnaFlow
Airaid Jr Kit
D/S Predator
Amsoil
Reply With Quote
  #3  
Old 06-01-2012, 10:30 PM
Warlock III Warlock III is online now
Is tired of the BS too
 
Join Date: Aug 2010
Location: Earth...DUH!
Posts: 7,788
Gender: Male
Vehicle: 1995 Ram 1500
Trim Level: Cloaking
Engine: 1994-2001 318ci (5.2L) Magnum V8 220hp
Rep Power: 11
Rep:1776
Warlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant future
Send a message via AIM to Warlock III Send a message via Yahoo to Warlock III
Default

I'd replace the IAC...After you reset the computer and let it relearn. I have a '95 5.2 5 speed manual trans. AND for some reason every time I do the K3 code check it runs exactly as you stated yours does. Relearn the ECM and it runs perfect. K3, runs like crap until I reset it.

Unhook the positive side of the battery. Cycle the key to start once to do a complete pwser drain and re-hook the positive cable. If it still idles low (and pops in the exhaust) after you do that, I's replace the IAC ($45).
Reply With Quote
  #4  
Old 06-01-2012, 11:08 PM
itsnotfast itsnotfast is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Dec 2011
Location: The Beach DE, USA
Age: 28
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 1994 Dodge Ram
Trim Level: Ram 1500 SLT 4x4
Color: Navy
Engine: 1994-2001 318ci (5.2L) Magnum V8 220hp
Rep Power: 0
Rep:10
itsnotfast is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Warlock III View Post
I'd replace the IAC...After you reset the computer and let it relearn. I have a '95 5.2 5 speed manual trans. AND for some reason every time I do the K3 code check it runs exactly as you stated yours does. Relearn the ECM and it runs perfect. K3, runs like crap until I reset it.

Unhook the positive side of the battery. Cycle the key to start once to do a complete pwser drain and re-hook the positive cable. If it still idles low (and pops in the exhaust) after you do that, I's replace the IAC ($45).
What do you mean K3 code check? The CEL is not on so I haven't put my scanner on it. Tomorrow I'll probably pick up an IAC but I'd hate to keep replacing parts that are fine. I also replaced the crank position sensor when the truck broke down.

As far as the EGR valve the problem seems intermittent, wouldn't it run like crap all the time. I would think there would be more signs of this. It does seem to have been using more fuel but it doesn't run any hotter even on 90 degree days with the air on. When the engine decides its going to actually run at idle (as stated above it will drop to 0 then rise to around 500 RPMs) it does idle rough and when accelerated weather under load or not it sputters a little but seems to run smoothly at higher RPMs.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-01-2012, 11:11 PM
itsnotfast itsnotfast is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Dec 2011
Location: The Beach DE, USA
Age: 28
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 1994 Dodge Ram
Trim Level: Ram 1500 SLT 4x4
Color: Navy
Engine: 1994-2001 318ci (5.2L) Magnum V8 220hp
Rep Power: 0
Rep:10
itsnotfast is on a distinguished road
Default

As for the vacuum lines, I have visually checked them but I haven't checked them with ether yet. I should probably do that tomorrow as well.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-02-2012, 09:23 PM
Warlock III Warlock III is online now
Is tired of the BS too
 
Join Date: Aug 2010
Location: Earth...DUH!
Posts: 7,788
Gender: Male
Vehicle: 1995 Ram 1500
Trim Level: Cloaking
Engine: 1994-2001 318ci (5.2L) Magnum V8 220hp
Rep Power: 11
Rep:1776
Warlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant future
Send a message via AIM to Warlock III Send a message via Yahoo to Warlock III
Default

I didn't recall either of us stating that the CEL was on. And as for spending money to solve the problem, I wasn't aware of any cost involved to reset the ECM.

I was merely stating the similarities and how I was able to solve my situation. For some reason I thought that since it only takes about 3-5 minutes and doesn't cost anything you may accept an alternative to just replacing parts, and rule out the possibility that it may act as mine has and clear up.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 12:01 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum