DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 4TH Generation Dodge Ram – 2009+ Dodge Ram Trucks > Electrical


Notices

Electrical 4th Gen Dodge Ram Electrical Problems and Questions.


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
United Radio
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-29-2012, 09:16 AM
xsdbs xsdbs is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2011
Location: Over Here, Hi
Age: 54
Posts: 801
Gender: Male
Vehicle: green flying carpet
Trim Level: upper and lower
Rep Power: 0
Rep:73
xsdbs will become famous soon enough
Default 2011 Uconnect SW update info

Hello forum members,

In response to a PM that I received today from a member:

I know that I have this information in several threads, but I can't remember which ones. So I'm going to start a thread with the 2011 Uconnect SW update.
This is the update that has been out since June of 2011. It's for 2011 vehicles that were built prior to 6-1-2011 and have one of the radios (RES, REQ, RBZ & RHB) ONLY. It is not for the Harman radios (RER, RHR).
This update will fix the "error occurred" that is displayed when connecting an iPod or IPhone to the docking cable. It will also fix the choppy audio when streaming audio thru BT.

Here are the instructions:
Make sure that you DO NOT have any power interruptions during the update, for best results have the motor running so there are no interruptions).
You will need at least a 2 GB thumb drive. If you have files on the thumb drive, please delete them and format the drive (to FAT32) just to make sure that it is completely clean.
Download it to the thumb drive that has no other files on it. Turn the radio on, Place the thumb drive in the center console USB connector (on vehicles with the dealer installed unit, it should be in the glove box), press and hold the Uconnect button for about 12 - 15 seconds, you should here "update started". This process should take about 15 - 20 minutes; there will be some beeps during the process. Please listen during the update for any error message that may be said by Uconnect. When the update is completed, the radio screen will go back to a radio display. Turn the ignition off, open & close the driver’s door. Wait about 1 minute, then turn the key on and test the system.

And here is the file location:
uconnect.upd


Part 2
I’m also going to add this update here for members that have just applied the above update. You will notice that the Bluetooth streaming audio sound quality is not so great. After you have applied the above update then (and only then) apply this update the same way that you did the one above. Go to my thread link below and see post # 23 for the file link.
http://ramforumz.com/showthread.php?t=116127&highlight=2011+streaming+a udio&page=3
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 12-01-2012, 01:46 PM
Denix's Avatar
Denix Denix is offline
Dodge Ram Forum Junior Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: FRANCE - Toulouse
Posts: 43
Gender: Male
Vehicle: 2011 Ram 1500 4x4 Quad Cab
Trim Level: Laramie
Color: Bright White
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Denix is on a distinguished road
Default

Thanks xsdbs for your information.
I first tried to pair my Galaxy S3 with no SW upgrade, but it did not work.
I then did all as indicated, but I was not lucky. During the SW update it said it is not for this "article" (means unit, as the language is set in French).
I had to plug the thumb in the USB port in the glove box. It didn't work in the center console one. So may be it's a dealer installed unit. Remember my truck is an Export vehicle, built Feb 2011.
Bellow some details of the system:
Application: 09.00.02
AUDIO CPU: 081910
Gracenote: B90
System: 0201
There is also a serial number available that I did not post here.

Any other solution to help me upgrade my 430N RBZ would be welcome.
Many thanks in advance. Denis.




Reply With Quote
  #3  
Old 12-03-2012, 12:05 PM
xsdbs xsdbs is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2011
Location: Over Here, Hi
Age: 54
Posts: 801
Gender: Male
Vehicle: green flying carpet
Trim Level: upper and lower
Rep Power: 0
Rep:73
xsdbs will become famous soon enough
Default

Denis, can you post a picture of your Uconnect module? If it is factory installed, you will need to drop the glovebox down toward the floor, look inside the cavity to the far right side of the dash structure. There should be a 4"x6" black module mounted there. Thanks



Quote:
Originally Posted by Denix View Post
Thanks xsdbs for your information.
I first tried to pair my Galaxy S3 with no SW upgrade, but it did not work.
I then did all as indicated, but I was not lucky. During the SW update it said it is not for this "article" (means unit, as the language is set in French).
I had to plug the thumb in the USB port in the glove box. It didn't work in the center console one. So may be it's a dealer installed unit. Remember my truck is an Export vehicle, built Feb 2011.
Bellow some details of the system:
Application: 09.00.02
AUDIO CPU: 081910
Gracenote: B90
System: 0201
There is also a serial number available that I did not post here.

Any other solution to help me upgrade my 430N RBZ would be welcome.
Many thanks in advance. Denis.



Reply With Quote
  #4  
Old 01-09-2013, 11:48 PM
Connman67 Connman67 is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Aug 2012
Location: Vacaville, California
Posts: 107
Gender: Male
Vehicle: 2011 Dodge Ram 1500
Trim Level: Outdoorsman SLT
Color: black/gray
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Connman67 is on a distinguished road
Default

hey xsdbs, Does it matter that im downloading this file via a mac? -Thanks
Reply With Quote
  #5  
Old 01-10-2013, 12:22 AM
Connman67 Connman67 is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Aug 2012
Location: Vacaville, California
Posts: 107
Gender: Male
Vehicle: 2011 Dodge Ram 1500
Trim Level: Outdoorsman SLT
Color: black/gray
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Connman67 is on a distinguished road
Default

Tried the update. Followed the instructions above. When i press the uconnect phone button it says to attach update mass storage and try again. Tried this several times.- Cheers
Reply With Quote
  #6  
Old 01-14-2013, 09:30 AM
xsdbs xsdbs is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2011
Location: Over Here, Hi
Age: 54
Posts: 801
Gender: Male
Vehicle: green flying carpet
Trim Level: upper and lower
Rep Power: 0
Rep:73
xsdbs will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by Connman67 View Post
hey xsdbs, Does it matter that im downloading this file via a mac? -Thanks
I will need to look into this but I don't think it would matter.

-------------------------------------------------------------------------


Quote:
Originally Posted by Connman67 View Post
Tried the update. Followed the instructions above. When i press the uconnect phone button it says to attach update mass storage and try again. Tried this several times.- Cheers
What is the build date of the vehicle?
Reply With Quote
  #7  
Old 01-16-2013, 04:19 AM
Connman67 Connman67 is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Aug 2012
Location: Vacaville, California
Posts: 107
Gender: Male
Vehicle: 2011 Dodge Ram 1500
Trim Level: Outdoorsman SLT
Color: black/gray
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Connman67 is on a distinguished road
Default

Couldn't find the build date on the build sheet, i will check on the vehicle tomorrow and let you know. I do remember updating with this a couple months ago but it said it was finished in about 5 minutes, didnt take as long as expected so i figured something was wrong.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-16-2013, 10:09 AM
xsdbs xsdbs is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2011
Location: Over Here, Hi
Age: 54
Posts: 801
Gender: Male
Vehicle: green flying carpet
Trim Level: upper and lower
Rep Power: 0
Rep:73
xsdbs will become famous soon enough
Default

Well if you tried it before, did you get the same prompt that you're getting now? If not, then what are the current issues? Can you play music from an iPod / iPhone with the docking cable? If not what error message do you see on the radio screen?
Can you stream music from the phone using BT? If not what does it sound like?




]
Quote:
Originally Posted by Connman67 View Post
Couldn't find the build date on the build sheet, i will check on the vehicle tomorrow and let you know. I do remember updating with this a couple months ago but it said it was finished in about 5 minutes, didnt take as long as expected so i figured something was wrong.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-18-2013, 03:02 AM
Connman67 Connman67 is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Aug 2012
Location: Vacaville, California
Posts: 107
Gender: Male
Vehicle: 2011 Dodge Ram 1500
Trim Level: Outdoorsman SLT
Color: black/gray
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Connman67 is on a distinguished road
Default

Build date is December 2012. I am able to play music from my ipod, always have been able to. My issue is that i am unable to stream from iphone until the iphone screen goes black. I get the fast forward sound when i first plug it in. After the iphone screen goes black, it plays fine. - Thank you
Reply With Quote
  #10  
Old 01-18-2013, 11:03 AM
xsdbs xsdbs is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2011
Location: Over Here, Hi
Age: 54
Posts: 801
Gender: Male
Vehicle: green flying carpet
Trim Level: upper and lower
Rep Power: 0
Rep:73
xsdbs will become famous soon enough
Default

December 2012????
Is this a factory installed Uconnect or did the dealer install it? What radio do you have? (sorry if I missed that)






Quote:
Originally Posted by Connman67 View Post
Build date is December 2012. I am able to play music from my ipod, always have been able to. My issue is that i am unable to stream from iphone until the iphone screen goes black. I get the fast forward sound when i first plug it in. After the iphone screen goes black, it plays fine. - Thank you
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 05:54 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum