DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - General Discussion > 2011 Dodge Ram Forum


Notices

2011 Dodge Ram Forum For specific discussion of the 2011 Dodge Ram!


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-21-2014, 07:15 PM
Downunder dodge Downunder dodge is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Jun 2013
Location: Toowoomba
Age: 34
Posts: 25
Gender: Male
Vehicle: 2010 2500 dodge ram
Trim Level: Larimine
Color: White
Engine: 2007-2011 409ci (6.7L) Cummins Turbo Diesel 350hp 650lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Downunder dodge is on a distinguished road
Default P0102 maf sensor, problem solved

Just thought I would share with everyone why I was getting P0102 code ( low voltage maf sensor) and why my engine brake wouldn't work.
I have a 2010 Ram with 6.7 Cummins.
When we tested the MAF sensor, there are 3 wires that go in to it.
On mine I was getting 4.7V on the outside wire, 0V on the middle wire and the other wire is a earth wire. Everywhere I looked on the internet, people say you should be getting 4.6V-5V to the sensor. If your getting that, it should be working. Wrong, the 4.6V is the voltage coming from the ecu, which means the ecu is working. You should also be getting 12V on the centre wire which I wasn't. Also the same applies to the turbo actuator, where one wire had 4.5V, 0V, and an earth wire.
Long story short and many beers later I found that Fuse# 51 supplies power to the MAF sensor and also powers the turbo actuator. When I put a test light on Fuse#51, it had power and appeared to be working? It wasn't until I put a jump wire from another power source in to the fused side of fuse #51, that I got power to the sensors!! ( that was cause for another beer) So the problem was a "cold" solder joint under the fuse box, which wasn't allowing enough power, to power the system.
So now I had power to both the MAF sensor and power to the turbo actuator. The cel light went out but I still had no engine brake. Turned out the turbo actuator was stuffed, put on a new one and everything works!!!!
Hopefully this info helps a few people, because it was a big head ach to find this problem.
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 07-21-2014, 07:20 PM
Downunder dodge Downunder dodge is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Jun 2013
Location: Toowoomba
Age: 34
Posts: 25
Gender: Male
Vehicle: 2010 2500 dodge ram
Trim Level: Larimine
Color: White
Engine: 2007-2011 409ci (6.7L) Cummins Turbo Diesel 350hp 650lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Downunder dodge is on a distinguished road
Default

Sorry this went in to the wrong thread. Should have gone into 2010 thread
Reply With Quote
  #3  
Old 07-21-2014, 07:27 PM
GTyankee's Avatar
GTyankee GTyankee is offline
Dodge Ram Forum Member

 
Join Date: Dec 2009
Location: San Diego East County, Ca
Posts: 18,367
Gender: Male
Vehicle: 2009 Dodge Ram 1500 2X4
Trim Level: quad cab SLT
Color: sunburst orange pearl
Rep Power: 19
Rep:2608
GTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond repute
Default

To many schooners ??

__________________
Ram 1500 SLT Quad cab, 5.7 HEMI(R) MDS VCT, 5 speed auto 545RFE, 3.55 differential gears, 18" Magnaflow muffler, EGR bug deflector, Bushwacker fender flares, customized Nfab nerf bars, CB radio, Autonet wi-fi router, custom soft tonneau cover, Line_X bedliner, DEBO Step, build date 10/15/08 a Wednesday built vehicle
Reply With Quote
  #4  
Old 07-21-2014, 07:31 PM
RayK RayK is offline
Dodge Ram Forum Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Maple Grove, MN
Age: 62
Posts: 435
Gender: Male
Vehicle: 2014 Ram 2500 Laramie
Trim Level: Laramie
Color: Granite Crystal
Engine: 2013-20?? 409ci (6.7L) Cummins Turbo Diesel 370hp 800lb/ft (6-Speed Automatic)
Rep Power: 0
Rep:35
RayK is on a distinguished road
Default

That's the kind of posting that makes the forum valuable to me. It's all the weird stuff that can happen and be a total PIA.

Thanks for posting!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 04:31 AM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum