DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 2ND Generation Dodge Ram 1994 to 2001 Dodge Ram Trucks > Powertrain > 3.9L V6 Specifc Topics


Notices


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
United Radio
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-28-2012, 09:35 PM
JB10 JB10 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Mar 2012
Location: maryland
Age: 27
Posts: 13
Gender: Male
Vehicle: 2001 dodge ram
Trim Level: 1500 2x4 v6 magnum
Color: blue
Engine: 1994-2001 239ci (3.9L) Magnum V6 175hp
Rep Power: 0
Rep:10
JB10 is on a distinguished road
Default Stalls while i press the gas

I have a 2001 dodge ram 1500 2x4..The truck drives fine for the most part except while i am at a red light and i press the gas the truck stalls sometimes but it always drops in rpms like its going to stall. It also does this in reverse sometimes. I have cleaned the IAC in and out. Any other ideas would be great. Thank you.
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 05-28-2012, 09:38 PM
JB10 JB10 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Mar 2012
Location: maryland
Age: 27
Posts: 13
Gender: Male
Vehicle: 2001 dodge ram
Trim Level: 1500 2x4 v6 magnum
Color: blue
Engine: 1994-2001 239ci (3.9L) Magnum V6 175hp
Rep Power: 0
Rep:10
JB10 is on a distinguished road
Default

I also forgot to mention that when idling it is low around 4-500 rpms
Reply With Quote
  #3  
Old 05-28-2012, 11:27 PM
namretsud's Avatar
namretsud namretsud is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Mar 2012
Location: SW Ontario
Age: 59
Posts: 492
Gender: Male
Vehicle: 2007 1500 Mega Cab 4X4 3.73
Trim Level: SLT
Color: Inferno Red
Engine: 2003-2008 345ci (5.7L) Hemi V8 345hp 375lb/ft
Rep Power: 3
Rep:185
namretsud has a spectacular aura aboutnamretsud has a spectacular aura about
Default

Will it rev at all as in higher rpms? If not it could be a plugged cat. A quick check is remove the upstream 02 sensors 1 at a time and see if behavior changes when you run it.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-29-2012, 09:21 AM
JB10 JB10 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Mar 2012
Location: maryland
Age: 27
Posts: 13
Gender: Male
Vehicle: 2001 dodge ram
Trim Level: 1500 2x4 v6 magnum
Color: blue
Engine: 1994-2001 239ci (3.9L) Magnum V6 175hp
Rep Power: 0
Rep:10
JB10 is on a distinguished road
Default

It wont when I am in neutral or park but when im driving and it doesnt stall then it does get up in rpms i will pull out a sensor and post if it has any effect thank you.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-29-2012, 10:27 AM
JB10 JB10 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Mar 2012
Location: maryland
Age: 27
Posts: 13
Gender: Male
Vehicle: 2001 dodge ram
Trim Level: 1500 2x4 v6 magnum
Color: blue
Engine: 1994-2001 239ci (3.9L) Magnum V6 175hp
Rep Power: 0
Rep:10
JB10 is on a distinguished road
Default

It had the same problem when the sensors were pulled. Is the next step removing the cat and unclogging it or do i need a brand new one?
Reply With Quote
  #6  
Old 05-29-2012, 12:19 PM
namretsud's Avatar
namretsud namretsud is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Mar 2012
Location: SW Ontario
Age: 59
Posts: 492
Gender: Male
Vehicle: 2007 1500 Mega Cab 4X4 3.73
Trim Level: SLT
Color: Inferno Red
Engine: 2003-2008 345ci (5.7L) Hemi V8 345hp 375lb/ft
Rep Power: 3
Rep:185
namretsud has a spectacular aura aboutnamretsud has a spectacular aura about
Default

Same problem with the sensors out means your problem is upstream from the cat as when you pull the sensors out it relieves the pressure on a plugged cat. You may want to run some seafoam in you tank (most auto part stores carry this) and it could be one of many sensors. Have you had a code reader hooked up to it as there could be something there?
Reply With Quote
  #7  
Old 05-29-2012, 12:25 PM
JB10 JB10 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Mar 2012
Location: maryland
Age: 27
Posts: 13
Gender: Male
Vehicle: 2001 dodge ram
Trim Level: 1500 2x4 v6 magnum
Color: blue
Engine: 1994-2001 239ci (3.9L) Magnum V6 175hp
Rep Power: 0
Rep:10
JB10 is on a distinguished road
Default

I actually have seafoam but i am a little sketchy about using it. But the check engine light did come on before for about 3 hrs then it went away and has not been back. And when i took it to get a code the computer did not register one. So I am out of luck there. I may try the seafoam and see where that gets me. The help is much appreciated.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-29-2012, 06:39 PM
JB10 JB10 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Mar 2012
Location: maryland
Age: 27
Posts: 13
Gender: Male
Vehicle: 2001 dodge ram
Trim Level: 1500 2x4 v6 magnum
Color: blue
Engine: 1994-2001 239ci (3.9L) Magnum V6 175hp
Rep Power: 0
Rep:10
JB10 is on a distinguished road
Default

Seafoam worked like a charm... I was a little worried about the proper way of putting it in but I obviously got it right lol. hopefully the problem doesnt emerge again anytime soon. Thank you for the help.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-30-2012, 12:09 AM
namretsud's Avatar
namretsud namretsud is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Mar 2012
Location: SW Ontario
Age: 59
Posts: 492
Gender: Male
Vehicle: 2007 1500 Mega Cab 4X4 3.73
Trim Level: SLT
Color: Inferno Red
Engine: 2003-2008 345ci (5.7L) Hemi V8 345hp 375lb/ft
Rep Power: 3
Rep:185
namretsud has a spectacular aura aboutnamretsud has a spectacular aura about
Default

For the next few fillup you may want to add seafoam every other tank to get the most out of it. You would be surprised what can build up over time and the seafoam seems to do a good job of cleaning out the carbon deposits and buildups.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-03-2012, 09:10 PM
JB10 JB10 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Mar 2012
Location: maryland
Age: 27
Posts: 13
Gender: Male
Vehicle: 2001 dodge ram
Trim Level: 1500 2x4 v6 magnum
Color: blue
Engine: 1994-2001 239ci (3.9L) Magnum V6 175hp
Rep Power: 0
Rep:10
JB10 is on a distinguished road
Default

It has started doing it again...and now i have a check engine with a code p0455 evap emission system leak(large)... I have checked all the hoses and they all seem to be good. How would i go about doing a homemade smoke test? And the seafoam worked could it be I just have that much crap in there? Or maybe the wrong type of hoses?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 10:49 AM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum