DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 4TH Generation Dodge Ram 2009+ Dodge Ram Trucks > Electrical


Notices

Electrical 4th Gen Dodge Ram Electrical Problems and Questions.


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 07-24-2012, 10:05 AM
jacksonsnorth's Avatar
jacksonsnorth jacksonsnorth is offline
Dodge Ram Forum Member

 
Join Date: Feb 2012
Location: Maine
Age: 53
Posts: 1,297
Gender: Male
Vehicle: 2012 Dodge Ram 1500 QC 4wd
Trim Level: Express
Color: Deep Cherry Red Crystal Pearl
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:69
jacksonsnorth will become famous soon enough
Default

Ok update time with this issue, called my service dept. and they say they have done a stars on it or whatever it is that involves the chrysler engineers. I am not happy, so I called chrysler myself to complain about having lost 11 days of use with a brand new truck that has an issue dating back to their 2011 rams. WTF... After running it all down they assign me a case manager and give me a case number, which of course, the case manager will be calling me within the next business day...WTF again? Now I am less happy than when I called. I need to wait again? MAN OH MAN.....Now my wife is pissed as well because we have a disabled Grandson we are raising becuase we lost my daughter to cancer in 2009. She is worried that they will just pass it back to us again and we have to take a chance of it not starting when my Grandson needs to go to the ER or something. Not to mention she is embarrased when we are sittting some place and it goes click click click ...oh man ..brand new Ram and parking lot full of people ...she gets UPSET... I am doing all they will let me do at this point I guess. Any suggestions?
__________________
The Rammin' Fool from Maine
Stubby Antenna, Bed Net, Toyo Open Country tires, Bilstein 5100 Ride Height adjustable set at 2.1 ..Tow Hooks in house ready for install. More to come!
Reply With Quote
Sponsored links
  #12  
Old 07-24-2012, 07:32 PM
Hydro's Avatar
Hydro Hydro is offline
Dodge Ram Forum Junior Member
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 31
Gender: Male
Vehicle: 2010 Dodge Ram
Rep Power: 0
Rep:10
Hydro is on a distinguished road
Default

Sorry to hear this has happened to you. It happened to me only once in 32000+ miles. The problem with me was user error. The truck was not fully in park.
Reply With Quote
  #13  
Old 07-25-2012, 10:00 PM
jacksonsnorth's Avatar
jacksonsnorth jacksonsnorth is offline
Dodge Ram Forum Member

 
Join Date: Feb 2012
Location: Maine
Age: 53
Posts: 1,297
Gender: Male
Vehicle: 2012 Dodge Ram 1500 QC 4wd
Trim Level: Express
Color: Deep Cherry Red Crystal Pearl
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:69
jacksonsnorth will become famous soon enough
Default

Went to pick up the loaner truck and drop off the loaner car, wnet directly over to dealership to check on my truck. Truck was outside, so I find my service guy and ask whats up. He says glad your here, they changed starter relay so your good to go I guess. I said well, I will be amazed since I have read that people have had starter relays, starters, and so on changed out and their trucks are still having this issue. i see on the paperwork that they had a STARS number for the Chrysler Engineers, I memorize it. So I went outside, he said "between you and me, I dont think it is gonna solve your problem. I think it goes deeper than that too." ( I am thinking he really wants to say more but likes his job)..Soooo..we talk a bit and I take off with my truck.
I go to the post office, then i head to the house shut the truck off and load my trash. Wife and grandson jump in, I go to start the truck....Click...It does not start, I try it again...it starts. So now I am hot...and I mean HOT. I call my guy while I am driving to the dump and we discuss it, he says let me put you on with our top guy that is working on your issue. Top Guy gets on the phone and we go back and forth with questions and answers, he asks if I would be willing to try something to help him narrow it down. I said whatever I have to do, I have a week at camp (40 miles of bad road from town) on the 2nd to the 9th and I need to know my truck will start if we have a hurt kid or something. It IS a brand new truck. So he is gonna put a wire somewhere on or near the starter someplace he described, I missed it totally, and run it up where it will be visible from the drivers seat outside the rear of the hood. Top Guy says when the truck goes click if the light is on. it is the starter, if the light is off, it is somewhere before the starter. Soooo.. this saga will be continued. One thing I can say for sure, Chrysler or my dealership will be compensating me for this Bu****it. I stressed to them, I buy new so I wont have these type of issues. I have a Grandson that is disabled, has health issues and he is not gonna live in a bubble. His quality of life is gonna be good, not living so safe he has no joy in his life. We take extra safety pracautions like special helmets, special padding, etc...I will not be held hostage by a truck that cost 30 Grand. Can I hear a hell yeah? Will keep ya posted, wish me luck on this one.
__________________
The Rammin' Fool from Maine
Stubby Antenna, Bed Net, Toyo Open Country tires, Bilstein 5100 Ride Height adjustable set at 2.1 ..Tow Hooks in house ready for install. More to come!
Reply With Quote
  #14  
Old 07-26-2012, 03:50 PM
jacksonsnorth's Avatar
jacksonsnorth jacksonsnorth is offline
Dodge Ram Forum Member

 
Join Date: Feb 2012
Location: Maine
Age: 53
Posts: 1,297
Gender: Male
Vehicle: 2012 Dodge Ram 1500 QC 4wd
Trim Level: Express
Color: Deep Cherry Red Crystal Pearl
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:69
jacksonsnorth will become famous soon enough
Default

Update..the light they hooked up under the hood to tell them which side of the starter the problem was on worked. I went from the house to the bank...did my banking..wnet to the truck, click...no start...click ..no start..the light blinked out when it clicked. ( my phone on speed dial to my dealership, service guy is on the phone) so the service guy tells me that rules out the starter. That told him it was in the system before it gets to the starter I guess. He says try it again, it starts..luckily...I drive it to them few miles away and he hooks the light up in a dif spot (other side of the tippin? something like that for you tech guys) and says drive it, when it does it again see if the light goes out or stays on when it goes click. That will narrow it down further for him and maybe I will get my truck to be worry free in the near future. Only 1 week left until I head for camp..hope they get it fixed asap.
I need some good luck here, night before last some piece of crap cut a bunch of locks and broke into my storage unit up the road and got both my tool boxes and my 3/4 drive ratchet set box, along with whatever they yanked form the surrounding units too. The local PD is on it but we all know if they dont get those boxes back in a couple days that drug addict piece of s**t has already got rid of them. Called Allstate and because it is not at my house it is covered by peril portion of my policy, 1000.00 deductible...goodbye Allstate, thanks for nothing. This saga will be continued.
__________________
The Rammin' Fool from Maine
Stubby Antenna, Bed Net, Toyo Open Country tires, Bilstein 5100 Ride Height adjustable set at 2.1 ..Tow Hooks in house ready for install. More to come!
Reply With Quote
  #15  
Old 07-27-2012, 07:34 AM
jacksonsnorth's Avatar
jacksonsnorth jacksonsnorth is offline
Dodge Ram Forum Member

 
Join Date: Feb 2012
Location: Maine
Age: 53
Posts: 1,297
Gender: Male
Vehicle: 2012 Dodge Ram 1500 QC 4wd
Trim Level: Express
Color: Deep Cherry Red Crystal Pearl
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:69
jacksonsnorth will become famous soon enough
Default

Gotta run some errands today, wish me luck that I dont end up on a wrecker and get a response on the test light.
__________________
The Rammin' Fool from Maine
Stubby Antenna, Bed Net, Toyo Open Country tires, Bilstein 5100 Ride Height adjustable set at 2.1 ..Tow Hooks in house ready for install. More to come!
Reply With Quote
  #16  
Old 07-27-2012, 09:28 AM
bboatright87 bboatright87 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Jan 2012
Location: Swainsboro GA
Age: 27
Posts: 14
Gender: Male
Vehicle: 2012 Ram 1500 QC Big Horn 4X4
Trim Level: big horn
Color: sagebrush
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
bboatright87 is on a distinguished road
Default

if i have that much trouble with mine its getting traded. there is no sense in that mess. and they need to be giving you a loaner equivalent to your truck.
Reply With Quote
  #17  
Old 07-28-2012, 04:50 PM
jacksonsnorth's Avatar
jacksonsnorth jacksonsnorth is offline
Dodge Ram Forum Member

 
Join Date: Feb 2012
Location: Maine
Age: 53
Posts: 1,297
Gender: Male
Vehicle: 2012 Dodge Ram 1500 QC 4wd
Trim Level: Express
Color: Deep Cherry Red Crystal Pearl
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:69
jacksonsnorth will become famous soon enough
Default Problem Update

OK..so I get a call at 9pm Friday night saying my Mother in law is in an ambulance on the way to the hospital and we are on the road. (hour drive) We get into the truck to drive there and the headlights dont come on, it is always set to auto. I turn the lights to on then back to auto they come on. i shut the truck off and start it again, no problem, the lights come on. So we head to Bangor and are there until 4am this morning. It turns out my Mother in law has ongoing issues with Kidney stones.
4am we get on the highway and set the cruise to 70 and roll towards home. We roll up on the usual multiple car early morning train, you know the ones, bunch of cars and trucks running together so they are not the one to hit a deer at high speed in the early morning hours, or following the next cars taillights because there is the occasional early morning fog and noone wants to slow down. I pull into the passing lane and start passing the group when a couple of them speed up and I have to accelerate to get by on a hill. I push the throttle down some and no response, I push it more, still nothing, I end up having to turn off the cruise to accelerate. I have never seen this before on any vehicle I have had in the past, and it has never done it on this one either. .I engage the cruise after I am well down the road from the group of cars and try to recreate the issue, and I cant.. So i run the rest of the way home.
My first thought is maybe the test wire the Service Tech has installed is messing with the electrical system. It is not a regular tech device, it is one of his own design. My question is to the more tech savvy people here, is it possible that the wire he connected to the "tippin", thats how he pronounced it( looks like a wiring harness to me), be messing with the electrical system. I notice the truck lags a second before engaging the start cycle. This is normal he said because of the light that is attatched stealing some ground or something like that. So any electrical guys here can help me out with a hypothesis. I am concerned about a safety issue due to throttle acceleration issue in cruise. I will not be using the cruise control until I see them Monday when the service dept is open again. In fact I wont be going anywhere htis weekend since grandson is at his other Grammys house. I am stranded again... literally, by my truck. I am interested to see if anyone is familiar with how these involved systems work and is my thinking is correct. If it isnt, then I have a new issue that is not related to my original issue here that I have been posting in 2 areas. http://www.ramforumz.com/showthread.php?t=116650&page=2
Thanks all.
__________________
The Rammin' Fool from Maine
Stubby Antenna, Bed Net, Toyo Open Country tires, Bilstein 5100 Ride Height adjustable set at 2.1 ..Tow Hooks in house ready for install. More to come!
Reply With Quote
  #18  
Old 07-28-2012, 05:42 PM
LeftCoast's Avatar
LeftCoast LeftCoast is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Aug 2011
Location: B.C. , Canada
Age: 45
Posts: 1,106
Gender: Male
Vehicle: 2012 Ram
Trim Level: Sport Crewcab
Color: True Blue Pearl
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 3
Rep:248
LeftCoast has a spectacular aura aboutLeftCoast has a spectacular aura aboutLeftCoast has a spectacular aura about
Default

Holy pain in the ass batman. That sucks about all the problems your having. So far so good on my truck, but I only have 1700 Miles on it so far. Ill keep this in mind if I have any problems. Keep us posted.
__________________
Probably the only 2wd Blue Crew in Canada.
Mod list Debadged, Airlift 1000 airbags, Cabin Air Filter Mod
, BT Catch Can.
Reply With Quote
  #19  
Old 07-28-2012, 06:40 PM
Jchaney579 Jchaney579 is offline
Banned
 
Join Date: Apr 2012
Location: Deer Park, Texas
Posts: 1,176
Gender: Male
Vehicle: 2012 Ram 1500
Trim Level: Lone Star
Color: Black
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:34
Jchaney579 is on a distinguished road
Default

Demand a new truck. End of story. DEMAND. A. NEW. TRUCK. That is ground for one. To have to be hooking of caveman wire technology to fix your problem having you play a balancing act under the hood to find the problem... Yea no... Not to mention having it in the shop so much the inside probably has greese and dirt all over it from the barbaric mechanics not giving a flying F*** about what they have been crawling around on and getting in your seat... 11 days? Naaa it would have been traded in after day 2. You have plenty of grounds to pursue the lemon law. You need a new truck, clearly this one is crap.
Reply With Quote
  #20  
Old 07-28-2012, 06:53 PM
jacksonsnorth's Avatar
jacksonsnorth jacksonsnorth is offline
Dodge Ram Forum Member

 
Join Date: Feb 2012
Location: Maine
Age: 53
Posts: 1,297
Gender: Male
Vehicle: 2012 Dodge Ram 1500 QC 4wd
Trim Level: Express
Color: Deep Cherry Red Crystal Pearl
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:69
jacksonsnorth will become famous soon enough
Default

OK..so I get a call at 9pm Friday night saying my Mother in law is in an ambulance on the way to the hospital and we are on the road. (hour drive) We get into the truck to drive there and the headlights dont come on, it is always set to auto. I turn the lights to on then back to auto they come on. i shut the truck off and start it again, no problem, the lights come on. So we head to Bangor and are there until 4am this morning. It turns out my Mother in law has ongoing issues with Kidney stones.
4am we get on the highway and set the cruise to 70 and roll towards home. We roll up on the usual multiple car early morning train, you know the ones, bunch of cars and trucks running together so they are not the one to hit a deer at high speed in the early morning hours, or following the next cars taillights because there is the occasional early morning fog and noone wants to slow down. I pull into the passing lane and start passing the group when a couple of them speed up and I have to accelerate to get by on a hill. I push the throttle down some and no response, I push it more, still nothing, I end up having to turn off the cruise to accelerate. I have never seen this before on any vehicle I have had in the past, and it has never done it on this one either. .I engage the cruise after I am well down the road from the group of cars and try to recreate the issue, and I cant.. So i run the rest of the way home.
My first thought is maybe the test wire the Service Tech has installed is messing with the electrical system. It is not a regular tech device, it is one of his own design. My question is to the more tech savvy people here, is it possible that the wire he connected to the "tippin", thats how he pronounced it( looks like a wiring harness to me), be messing with the electrical system. I notice the truck lags a second before engaging the start cycle. This is normal he said because of the light that is attatched stealing some ground or something like that. So any electrical guys here can help me out with a hypothesis. I am concerned about a safety issue due to throttle acceleration issue in cruise. I will not be using the cruise control until I see them Monday when the service dept is open again. In fact I wont be going anywhere htis weekend since grandson is at his other Grammys house. I am stranded again... literally, by my truck. I am interested to see if anyone is familiar with how these involved systems work and is my thinking is correct. If it isnt, then I have a new issue that is not related to my original issue here that I have been posting in 2 areas. thanks all.
__________________
The Rammin' Fool from Maine
Stubby Antenna, Bed Net, Toyo Open Country tires, Bilstein 5100 Ride Height adjustable set at 2.1 ..Tow Hooks in house ready for install. More to come!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 06:36 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum