DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 3RD Generation Dodge Ram 2002 to 2008 Dodge Ram Trucks > Powertrain > 4.7L PowerTech V8 Specific Topics


Notices


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
United Radio
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-29-2012, 11:56 AM
kenstauss kenstauss is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2012
Location: Hendersonville, TN
Posts: 22
Gender: Male
Vehicle: 2005 Dodge Ram 1500
Trim Level: SLT
Color: Gold
Engine: 2002-2007 287ci (4.7L) PowerTech V8 235hp 295lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
kenstauss is on a distinguished road
Default rpm cycles in park

My problem seems to be when i put the truck in park.
It's got a poweraid cold air breather and throttle body spacer(came with the truck)
I've replaced the map sensor and tested the tps sensor (voltages) and iac valve (mechanically it's fine).
the rpm's will typically go from around 700 to 1200 then back to 700 and it will do that for about 10x's unless i give it gas then it goes back to around 700-800 rpm's.
i had one instance where it was cycling when i left the truck running and came back and it had shut off.
It doesn't do it all the time and replacing the map sensor seemed to help but it's done it 2x since (replaced map sensor saturday).
Any help is greatly appreciated.
__________________
2005 Ram 1500 Quad Cab 4.7L Magnum
makes me feel like a kid again!!!
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 08-31-2012, 01:32 AM
goatman65's Avatar
goatman65 goatman65 is offline
Dodge Ram Forum Junior Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Colorado
Posts: 41
Gender: Male
Vehicle: 2009 Ram 4X4
Trim Level: Laramie
Color: Flame Red
Engine: 2007-2011 409ci (6.7L) Cummins Turbo Diesel 350hp 650lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
goatman65 is on a distinguished road
Default test the tps.. then replace it

I noticed a surging while in overdrive moving down the road... was 300-400 rpm range. tesit tested good.. still had the issue.. tested the tps using an ohm meter.. looked for a SMOOTH change as the sensor was moved through the working range... cleaned and put back on.. issue remained..

Replaced the TPS and the issue went away....

Goatman
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
idle, rpm

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 03:32 AM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum