DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - General Discussion > 2010 Dodge Ram Forum


Notices

2010 Dodge Ram Forum For specific discussion of the new 2010 Dodge Ram!


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
United Radio
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-15-2013, 09:56 PM
gregster's Avatar
gregster gregster is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Nov 2009
Location: Toronto
Age: 40
Posts: 396
Gender: Male
Vehicle: 2014 Ram Crew Cab
Trim Level: Sport
Color: Granite Crystal Metallic
Rep Power: 5
Rep:81
gregster will become famous soon enough
Default Engine light came on after a long idle



I'm wondering if anyone has any suggestion before I visit the mechanic:
Tonight I was sitting in my truck while it idled for about 45 minutes in my driveway (don't ask...). Anyhow, as soon as I pulled away the engine light came on.

Anyone have any suggestion about this? Coincidence or is there something I did? Engine temp etc was all ok.

I guess I'll do 4 or 5 trips until the check engine light goes out (however many trips that is before it resets?) and see if it comes back on or if it was a one-off.
__________________
Ambitious, but rubbish!
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 01-15-2013, 10:07 PM
RamTech's Avatar
RamTech RamTech is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!

 
Join Date: Nov 2009
Location: Johnson City, TN
Age: 44
Posts: 12,120
Gender: Male
Vehicle: 2004 Dakota Club Cab 4X4
Trim Level: SXT
Color: Bright Silver
Engine: 2002-2008 226ci (3.7L) Magnum/PowerTech V6 215hp 235lb/ft
Rep Power: 14
Rep:1824
RamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant futureRamTech has a brilliant future
Default

No, nothing you did should have caused the MIL to come on. It takes 3 good trips for the MIL to go out and 40 for the code to clear from teh PCM memory.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-15-2013, 10:20 PM
RansRAM's Avatar
RansRAM RansRAM is offline
Addicted to the Z


 
Join Date: Feb 2010
Location: Mississauga, Ontario, Canada
Age: 55
Posts: 12,394
Gender: Male
Vehicle: 2014 RAM 1500 Limited
Trim Level: Crew Cab 4X4 Limited
Color: PX8 Black
Engine: 2014-20?? 182.3ci (3.0L) L630DOHC V6 240hp 420lb/ft Eco-Diesel
Rep Power: 15
Rep:2463
RansRAM has a reputation beyond reputeRansRAM has a reputation beyond reputeRansRAM has a reputation beyond reputeRansRAM has a reputation beyond reputeRansRAM has a reputation beyond reputeRansRAM has a reputation beyond reputeRansRAM has a reputation beyond reputeRansRAM has a reputation beyond reputeRansRAM has a reputation beyond reputeRansRAM has a reputation beyond reputeRansRAM has a reputation beyond repute
Default

You should scan it and get the code out, seeing as it's a 2010 I'd be curious to see what code you have. Do you have access to a scanner ?
__________________
New Signature Pic Pending
Shorty Antenna, Recon 3rd Brake & Xtreme LightBar, DeeZee Tailgate Assist, MOPAR Valve Caps, Lighted RAM hitch cover, Tints (20% frt),Bug deflector, LED Interior Lights,.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-15-2013, 11:06 PM
gregster's Avatar
gregster gregster is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Nov 2009
Location: Toronto
Age: 40
Posts: 396
Gender: Male
Vehicle: 2014 Ram Crew Cab
Trim Level: Sport
Color: Granite Crystal Metallic
Rep Power: 5
Rep:81
gregster will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by RansRAM View Post
You should scan it and get the code out, seeing as it's a 2010 I'd be curious to see what code you have. Do you have access to a scanner ?
No I don't have access to a scanner, so it looks like I'm off to the mechanic, lol.

I was kinda hoping others had a similar issue where the engine light was triggered after a long idle.
__________________
Ambitious, but rubbish!
Reply With Quote
  #5  
Old 01-15-2013, 11:27 PM
GTyankee's Avatar
GTyankee GTyankee is offline
Dodge Ram Forum Member

 
Join Date: Dec 2009
Location: San Diego East County, Ca
Posts: 18,613
Gender: Male
Vehicle: 2009 Dodge Ram 1500 2X4
Trim Level: quad cab SLT
Color: sunburst orange pearl
Rep Power: 19
Rep:2608
GTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond reputeGTyankee has a reputation beyond repute
Default

I have idled my '09 for that long & more & nothing has popped up
Other times i left my radio on, engine not running for hours at a time & set off a check engine light when i did start it
It seems that you can confuse the computer, if you leave the radio on for a period of time & start the vehicle WITHOUT first shutting off the ignition, let the computer reset, before restarting it

Hopefully your issue is something as simple as that
__________________
Ram 1500 SLT Quad cab, 5.7 HEMI(R) MDS VCT, 5 speed auto 545RFE, 3.55 differential gears, 18" Magnaflow muffler, EGR bug deflector, Bushwacker fender flares, customized Nfab nerf bars, CB radio, Autonet wi-fi router, custom soft tonneau cover, Line_X bedliner, DEBO Step, build date 10/15/08 a Wednesday built vehicle
Reply With Quote
  #6  
Old 01-16-2013, 07:38 PM
gregster's Avatar
gregster gregster is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Nov 2009
Location: Toronto
Age: 40
Posts: 396
Gender: Male
Vehicle: 2014 Ram Crew Cab
Trim Level: Sport
Color: Granite Crystal Metallic
Rep Power: 5
Rep:81
gregster will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by GTyankee View Post
I have idled my '09 for that long & more & nothing has popped up
Other times i left my radio on, engine not running for hours at a time & set off a check engine light when i did start it
It seems that you can confuse the computer, if you leave the radio on for a period of time & start the vehicle WITHOUT first shutting off the ignition, let the computer reset, before restarting it

Hopefully your issue is something as simple as that
I think you hit the nail on the head... Stopped by my local mechanic and they did a quick scan and said it was "some little none sense thing". They didn't charge me, either.

Im sorry to say I never got the actual code, as they were super busy. I drove it all day and no new engine light. I guess we did "confuse the computer". For the record, radio was on and off during the long idle, so who knows... I'm just happy to see it resolved without money going out my wallet!

__________________
Ambitious, but rubbish!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 10:13 AM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum