DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - General Discussion > 2011 Dodge Ram Forum


Notices

2011 Dodge Ram Forum For specific discussion of the 2011 Dodge Ram!


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
United Radio
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-11-2013, 04:14 AM
krazyram krazyram is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Tulsa, OK
Posts: 8
Gender: Male
Vehicle: 2011 Dodge Ram 1500
Trim Level: Larime Sport
Color: Black
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
krazyram is on a distinguished road
Default 2011 uconnect RHB failure to connect to iphone

Ok I have read several threads about uconnect issues. I just bought a 2011 Dodge Ram 1500 today with the RHB nav in it. I have tried to get my iphone 5 to connect to it but it fails when I enter the pin. This seems to be a different issue than others are having so I don't know if I need an update or if something else is going on. Any advice/help is much appreciated and thank you in advance for your time. I know there has been much help gained in these threads so I have hope that I can get this resolved as well.
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 08-11-2013, 02:55 PM
xsdbs xsdbs is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2011
Location: Over Here, Hi
Age: 54
Posts: 801
Gender: Male
Vehicle: green flying carpet
Trim Level: upper and lower
Rep Power: 0
Rep:73
xsdbs will become famous soon enough
Default

can you explain what fails? What acually happens when you put the pin code in? IS it possible for you to video your pairing process and post it? This may help a lot. Thanks



Quote:
Originally Posted by krazyram View Post
Ok I have read several threads about uconnect issues. I just bought a 2011 Dodge Ram 1500 today with the RHB nav in it. I have tried to get my iphone 5 to connect to it but it fails when I enter the pin. This seems to be a different issue than others are having so I don't know if I need an update or if something else is going on. Any advice/help is much appreciated and thank you in advance for your time. I know there has been much help gained in these threads so I have hope that I can get this resolved as well.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-11-2013, 11:47 PM
krazyram krazyram is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Tulsa, OK
Posts: 8
Gender: Male
Vehicle: 2011 Dodge Ram 1500
Trim Level: Larime Sport
Color: Black
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
krazyram is on a distinguished road
Default

Unfortunately I cant video it but I go through the process on uconnect and then it tells me to start pairing on my phone. I see the uconnect on BT and try to pair to it. It asks for pin I put in the pin number I gave it. Then it comes back immediately with pairing failure please make sure uconnect is on and your within range. I'm sitting in the drivers seat when I do this. I have tried the updates you have in the threads and when I try those it comes back with used digital signature invalid for library or something like that. I cant remember the exact verbage on it but its close to that.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-12-2013, 01:55 PM
xsdbs xsdbs is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2011
Location: Over Here, Hi
Age: 54
Posts: 801
Gender: Male
Vehicle: green flying carpet
Trim Level: upper and lower
Rep Power: 0
Rep:73
xsdbs will become famous soon enough
Default

Ok, I know this issue. I have seen it usually the very first time you complete pairing of an iPhone to Uconnect. I have been seeing this since the iPhone SW version 4.20 a couple years back. For some reason Apple is requesting a disconnect and then Uconnect will force a connection. When you see that blue box pop up, just select (tap) "OK". You'll then see that Uconnect is connected on the phone screen. See the video below.


http://youtu.be/4OLXeBVxRww



Quote:
Originally Posted by krazyram View Post
Unfortunately I cant video it but I go through the process on uconnect and then it tells me to start pairing on my phone. I see the uconnect on BT and try to pair to it. It asks for pin I put in the pin number I gave it. Then it comes back immediately with pairing failure please make sure uconnect is on and your within range. I'm sitting in the drivers seat when I do this. I have tried the updates you have in the threads and when I try those it comes back with used digital signature invalid for library or something like that. I cant remember the exact verbage on it but its close to that.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-13-2013, 03:58 PM
krazyram krazyram is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Tulsa, OK
Posts: 8
Gender: Male
Vehicle: 2011 Dodge Ram 1500
Trim Level: Larime Sport
Color: Black
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
krazyram is on a distinguished road
Default

Actually my phone never pairs. I noticed in the video that uconnect said pairing complete mine says nothing and doesn't actually pair at all
Reply With Quote
  #6  
Old 08-13-2013, 11:32 PM
krazyram krazyram is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Tulsa, OK
Posts: 8
Gender: Male
Vehicle: 2011 Dodge Ram 1500
Trim Level: Larime Sport
Color: Black
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
krazyram is on a distinguished road
Default

Well good news the dealer I bought it from took it to a dodge dealer for some work that I wanted done and asked him to have them update radio and uconnect now I dunno if they did or not but it did just like the video a minute ago so now it pairs up. Now I just need to figure out how to use all the features and stream music etc.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-15-2013, 08:50 AM
xsdbs xsdbs is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2011
Location: Over Here, Hi
Age: 54
Posts: 801
Gender: Male
Vehicle: green flying carpet
Trim Level: upper and lower
Rep Power: 0
Rep:73
xsdbs will become famous soon enough
Default

Well, there are 2 different Uconnect SW updates for the 2011 unit. (The radio is separate from the Uconnect module and each have their own SW versions). One way to see if they applied them would be to plug in the iPhone to the docking cable and try playing the music on the iPod section of the phone. Does Uconnect read and then start playing or does it try to read and then says "error reading"? If it reads and then plays, then at least the main update has been done.




Quote:
Originally Posted by krazyram View Post
Well good news the dealer I bought it from took it to a dodge dealer for some work that I wanted done and asked him to have them update radio and uconnect now I dunno if they did or not but it did just like the video a minute ago so now it pairs up. Now I just need to figure out how to use all the features and stream music etc.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-15-2013, 12:43 PM
krazyram krazyram is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Tulsa, OK
Posts: 8
Gender: Male
Vehicle: 2011 Dodge Ram 1500
Trim Level: Larime Sport
Color: Black
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
krazyram is on a distinguished road
Default

Well they didn't do any updates. The service guy said the latest update messes up the radio and dodge has told them not to load it because it basically makes the radio a brick. He said to wait till the next update. I have check some of the functionality of the streaming and it sounds like a skipping CD. When I turn the screen off on the phone it plays normally. When I get a message or something and the screen turns back on it goes back to sounding like a skipped CD. It seems to do voice commands as it like voice dialing. That seems to work alright. I haven't checked plugging phone into port yet to see if its recognized yet or not. When I do that don't I have to use the port in the glove box and not the port on the radio? is that correct or was I dreaming? I thought I read somewhere it had to be the glove box but maybe I'm mistaken on that. That's where I am in this whole process though. I thought I saw the update for the skipping and tried it but when I did it said something like used digital signature doesn't match library or something to that effect. I'm doing a restore on my phone right now when that's done I'll try plugging into port and see if its recognized.
Reply With Quote
  #9  
Old 08-15-2013, 03:38 PM
xsdbs xsdbs is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2011
Location: Over Here, Hi
Age: 54
Posts: 801
Gender: Male
Vehicle: green flying carpet
Trim Level: upper and lower
Rep Power: 0
Rep:73
xsdbs will become famous soon enough
Default

The update that they're referring to is the latest for the radio and not for Uconnect.
1) The skipping that you're having will be fixed by doing the Uconnect update, after the first update is done, then there is a 2nd Uconnect update that enhances BT streaming audio.
2) You're correct about using the USB connector in the glovebox and not on the radio. This is because the radio itself doesn't support media devices other than a thumb drive. The Uconnect USB connector is what supports the media devices.
3) go this link and you'll find my thread with the 2011 updates. http://www.ramforumz.com/showthread....connect+update

4) I have seen people have issues with the update being applied when they tried a different thumb drive. Try a different one.






Quote:
Originally Posted by krazyram View Post
Well they didn't do any updates. The service guy said the latest update messes up the radio and dodge has told them not to load it because it basically makes the radio a brick. He said to wait till the next update. I have check some of the functionality of the streaming and it sounds like a skipping CD. When I turn the screen off on the phone it plays normally. When I get a message or something and the screen turns back on it goes back to sounding like a skipped CD. It seems to do voice commands as it like voice dialing. That seems to work alright. I haven't checked plugging phone into port yet to see if its recognized yet or not. When I do that don't I have to use the port in the glove box and not the port on the radio? is that correct or was I dreaming? I thought I read somewhere it had to be the glove box but maybe I'm mistaken on that. That's where I am in this whole process though. I thought I saw the update for the skipping and tried it but when I did it said something like used digital signature doesn't match library or something to that effect. I'm doing a restore on my phone right now when that's done I'll try plugging into port and see if its recognized.
Reply With Quote
  #10  
Old 08-15-2013, 08:58 PM
krazyram krazyram is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Tulsa, OK
Posts: 8
Gender: Male
Vehicle: 2011 Dodge Ram 1500
Trim Level: Larime Sport
Color: Black
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
krazyram is on a distinguished road
Default

Ok I connected iPhone to Port and it started trying to read device then came back with read error. Ill try to use another thumb drive when I get home from sons football practice.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
2011, iphone, ram 1500 sport, uconnect

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 04:16 AM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum