DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 2ND Generation Dodge Ram 1994 to 2001 Dodge Ram Trucks > Electrical


Notices

Electrical 2nd Gen Dodge Ram Electrical Problems and Questions.


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-12-2013, 11:39 PM
Fatherholyholy Fatherholyholy is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 2001
Rep Power: 0
Rep:10
Fatherholyholy is on a distinguished road
Default No bus cluster Fudge

2001 Ram 2500 2wd. 5.9L Gas, Automatic with AC. No mods.

4 years ago the dash gauges went out and stayed that way for months until they magically fixed themselves.

Fast forward to last week. Truck sputters and stalls while driving. Sometimes it starts and sometimes it doesn't. Always cranks. Sometimes it displays no bus when it doesn't start and sometimes it starts with no message. No rhyme or reason to it. Only weird thing going on for the last month is the Power Steering has been going out periodically and for years I have been able to remove the key at any point from the ignition switch but not sure that either are related. Tried a code reader and it would not connect... I tried about five times and then it finally said no codes present.

Got home and used the key/odom code read and pulled a 0443. Checked vacuum tubes and could not find any cracks or leaks (didnt check top of gas tank). Swapped gas caps with my 03 to no avail. Replaced the vacuum vent purge solenoid. No change. Put the old one back in to look elsewhere for the problem.

Went on vacation but I was back out there today. Turned key with trip button pushed to check guages, all checked out with no codes. Checked connectors at PCM and ECM. Cleaned and greased. Started right up... while I was driving it ran fine for a mile and started sputtering again and almost died if I hadn't put it in neutral and rev'd a few times at the light. Ran like a top all the way home.

This time I got some new codes:

P0351 - Coil 1 not reaching peak current at right time

P1494 - Leak detection pump sw or mechanical incorrect input state detected for Leak Detection Fault Pump (LDP) pressure switch.

P1595 - Speed Control Solenoid Circuits. An open or shorted condition detected in either the speed control vacuum or vent solenoid control circuits.

P1687 - No MIC Bus Message. No CCD messages received from mechanical instrument cluster (MIC) module


So now I'm looking at testing the Leak Detection Pump, the speed control vacuum (where's this?) or headed back to the vent purge solenoid control circuits. Possibly getting a used PCM? Will head out tomorrow to pickup a Haynes.

Is there anywhere else you guys think I should be looking first? I have a long list that keeps getting longer. )=

Thanks for any and all help.

Last edited by Fatherholyholy; 09-13-2013 at 02:32 PM.
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 09-13-2013, 10:32 PM
Fatherholyholy Fatherholyholy is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 2001
Rep Power: 0
Rep:10
Fatherholyholy is on a distinguished road
Default

Took her around the block again today to show my father in law. Died twice and I didnt get any codes. Died three more times on the way home. The road was busy so I didn't take the time to check the codes but when I got her home, she read a P0320 No Crank Ref Signal at PCM.

I ordered a used PCM with hopes it will solve something. I'm leaning this direction because the codes have been all over the place. Not sure if a single bad sensor could get it to read all these codes on three different occasions. Anyone know?

In summary:

P0443

P0351
P1494
P1595
P1687

P0320
Reply With Quote
  #3  
Old 09-15-2013, 01:43 PM
Fatherholyholy Fatherholyholy is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 2001
Rep Power: 0
Rep:10
Fatherholyholy is on a distinguished road
Default

I'm kind of in a time crunch here. Much appreciation if anyone could answer the following:

Could a cam sensor cause all these codes? If so, I'd try to replace it today before the PCM gets shipped on Monday.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 01:33 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum