DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - General Discussion > 2013 Dodge Ram Forum


Notices

2013 Dodge Ram Forum For specific discussion of the 2013 Dodge Ram!


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
United Radio
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-18-2013, 03:07 AM
Roadhog14 Roadhog14 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lakewood Oh
Posts: 10
Gender: Male
Vehicle: 2013 ram 1500
Trim Level: Tradesman
Color: Pearl blue
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Roadhog14 is on a distinguished road
Default Brand new 2013 700 miles won't start weird issue

So somehow after typing a lengthy article and seeing it posted another of my posts was under this title my apologies to all.

Last night after driving for sometime with no issues I parked my vehicle outside the store for five minutes came back out and it would not start it's got 700 miles on it. Turn the key and click not the repetitious clicks you get when your battery is dead just one click so at first I thought maybe the battery. Then what I noticed is the dash indicator shows the truck in neutral with a green circle under the n and but when I attempt to start the vehicle the indicator shows its in reverse or the r highlighted in red.

So at first you may think the vehicle is stuck in park or otherwise but I physically checked and if you move the shift lever to the appropriate spot the vehicle rolls in neutral or stops in Park, But the indicator does not move with the shift lever, It only changes indication from neutral to reverse when trying to start. Battery voltage was 12.8 junkbox had no effect. Attempted to reset by removing battery terminal half a dozen times. Checked fuses tried moving shift lever and starting in every position.

Roadside assistance wouldn't tow it to my house which was one block away, The dealers lot is dated so tow company has The truck in storage and will then tow it 20 miles later because roadside would only pay for that.

While it is at the dealer I will let them know also that it has a rough idle especially when cold. It is so rough that while inching forward at a light it shakes items in the vehicle.

Has anyone had an issue like this? I know there is a override under the dash in the column if your vehicle is stuck in Park which is referred to in the owners manual, But this is not the issue as the transmission is actually Or appears to be okay since the vehicle moves or doesn't move in the appropriate shift lever location.

Don't get me wrong I love this truck and I hope this isn't the start of a long journey. I bought a new vehicle to avoid this had a Dodge sprinter which is mostly Mercedes But it became more than the normal wear and tear I could handle.

Last edited by Roadhog14; 08-18-2013 at 03:30 PM. Reason: Pasted wrong info from another of my postings some how?
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 08-18-2013, 06:39 PM
Ramzaq Ramzaq is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Aug 2010
Location: Northern California
Posts: 583
Gender: Male
Vehicle: 2009 Ram CC 4X4
Trim Level: SLT, Big Horn
Color: Black Pearl coat
Engine: 2009-2010 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 5
Rep:233
Ramzaq has a spectacular aura aboutRamzaq has a spectacular aura aboutRamzaq has a spectacular aura about
Default

Bummer when the new vehicle won't start. Not a good feeling in any aged vehicle but, that is what warranties are for, to take care of these little gremlins from the factory.

Sounds like it may be a problem with the neutral safety switch. It makes sure you don't start the vehicle while in gear. Or the gearshift linkage is off.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-18-2013, 11:03 PM
Roadhog14 Roadhog14 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lakewood Oh
Posts: 10
Gender: Male
Vehicle: 2013 ram 1500
Trim Level: Tradesman
Color: Pearl blue
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Roadhog14 is on a distinguished road
Default

your correct, I just hope there not pouring water on these gremlins, for those not aware water turned the gremlins evil in the movie. I think generally people get good vehicles, somehow though I tend to not have the best luck in these situations. Had more mods planned but maybe I'll wait a minute and see how the truck pans out.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-18-2013, 11:09 PM
ValleyRacer ValleyRacer is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Dec 2012
Location: California
Posts: 575
Gender: Male
Vehicle: 2013 Ram RT
Trim Level: RT
Color: Steel Blue Metallic
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 3
Rep:136
ValleyRacer will become famous soon enoughValleyRacer will become famous soon enough
Default No need to be apprehensive

Probably an ignition interlock or something in the steering column or the neutral safety switch. Some such goody in the tranny selector
Weak, failed or shorted starter solenoid.

The dealership can run a diagnostic and find the problem quite quickly.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-18-2013, 11:20 PM
Roadhog14 Roadhog14 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lakewood Oh
Posts: 10
Gender: Male
Vehicle: 2013 ram 1500
Trim Level: Tradesman
Color: Pearl blue
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Roadhog14 is on a distinguished road
Default

Yeah I'm not thinking trans either, I'll hopefully be posting tomorrow night what they say if not Tuesday. Hope they like the new muffler. Maybe they'll say the muffler is too loud and it caused a short in the column.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-19-2013, 03:11 AM
Ramzaq Ramzaq is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Aug 2010
Location: Northern California
Posts: 583
Gender: Male
Vehicle: 2009 Ram CC 4X4
Trim Level: SLT, Big Horn
Color: Black Pearl coat
Engine: 2009-2010 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 5
Rep:233
Ramzaq has a spectacular aura aboutRamzaq has a spectacular aura aboutRamzaq has a spectacular aura about
Default

No, they will tell you it causes to much back pressure, so much pressure that the starter can't overcome the pressure and start the truck.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-20-2013, 12:22 AM
Roadhog14 Roadhog14 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lakewood Oh
Posts: 10
Gender: Male
Vehicle: 2013 ram 1500
Trim Level: Tradesman
Color: Pearl blue
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Roadhog14 is on a distinguished road
Default

update: picked it up tonight. service told me over the phone it was a ground issue and he would tell me more when he saw me. I got there after they closed. I'm a electrician and usually that means loss of ground?

the work order states they removed the battery terminals and cleaned them, like that was really the problem. but had to re range a sensor. They don't tell what sensor though, bunch of codes listed too. I'll have to copy the work order to this thread and see if someone can read that language and help me out. Really want to know what it was and not some bs.

Didn't get any apologies at all, not a we know you just bought it 2 weeks ago, sorry for the inconvenience ,. Nothing. 700 miles new. WOW

I did just finish my mods that I started Saturday before having it towed. The s+b cold air and the flowmaster 40 made it sound so darn good. But that's for another article.

I'll post the work order here asap.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-20-2013, 03:17 PM
dwsdad dwsdad is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 23
Gender: Male
Vehicle: 2012 RAM 1500
Rep Power: 0
Rep:15
dwsdad is on a distinguished road
Default

This sounds a lot like what happened to my '12. As it turns out, it would start in neutral but not park. It turned out to be a transmission position sensor in the tranny itself.
Reply With Quote
  #9  
Old 08-20-2013, 08:52 PM
Roadhog14 Roadhog14 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lakewood Oh
Posts: 10
Gender: Male
Vehicle: 2013 ram 1500
Trim Level: Tradesman
Color: Pearl blue
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Roadhog14 is on a distinguished road
Default

okay here is what repair order reads:

roadside tow in. customer drop off note indicates vehicle does not run at all.
active fault po706 shows vehicle not in park. perform shift lever test. passed. contacted star center. bypass battery cables to range sensor. refit and clean battery connectors.
08-94-bj-h2 .3 fc:uc / 08-94-bj-l4 .3 / 08-94-bj-m3 .3 / 08-94-bj-d1 .3 / 08-94-bj-a1 .3

anyone know what this means? obviously cleaning the battery posts on a new battery wasn't the issue, I checked them myself before the tow regardless while disconnecting the battery multiple times myself too.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 01:10 AM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum