DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 2ND Generation Dodge Ram 1994 to 2001 Dodge Ram Trucks > Powertrain > 5.9L V8 Specific Topics
Register Advertising Gallery FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read


Notices


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-14-2013, 03:48 PM
Maine-Ram's Avatar
Maine-Ram Maine-Ram is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Sep 2013
Location: Maine
Age: 26
Posts: 12
Gender: Male
Vehicle: 2011 Ram 1500 / 2002 Ram 1500
Trim Level: SLT Big Horn
Color: Gold
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:30
Maine-Ram is on a distinguished road
Default Rough Idle

This is for my 2002 Dodge ram 5.9l Magnum

Previously when I used to splash threw a puddle on the passenger side of the vehicle, the pickup would start to become really sluggish, idle incredibly rough, and sometimes stall while trying to drive. Put the truck in park, and it seems to be ok. Eventually this would go away as I assume w.e was affected would dry up.

Later I found that it was the crank position sensor over the fly wheel. The end of the sensor had worn and the electrode or w.e it it was slightly visible. I'd presume it would get wet, and give off false readings causing the truck to run like crap for awhile. I replaced it and the issue went away for awhile.


Well its returned, and the sensor is only 9 months old. I went and put silicone over the sensor in hopes it it would keep it dry. Didn't work.

Curious if there could be another area to look at. Anything will help! Also the backlight on my gauges quit. Separate matter I'd assume.
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 09-18-2013, 11:54 AM
Warlock III Warlock III is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2010
Location: Earth...DUH!
Posts: 7,867
Gender: Male
Vehicle: 95
Trim Level: Cloaking
Engine: 1994-2001 318ci (5.2L) Magnum V8 220hp
Rep Power: 0
Rep:1776
Warlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant futureWarlock III has a brilliant future
Default

Check to make sure the spark plug wires are routed correctly. Then open the hood at night while it's running. Get a test light and ground it and then use the tip to trace each wire on both sides/thoroughly. If a wire is compromised you'll see a spark jump to the end of the probe.

If that doesn't return any results my next question would be when it idles low is there a sucking/vacuum leak kind of noise?

An intermittent low idle can be caused by a bad/going IAC or an upstream 02 sensor.

Last edited by Warlock III; 09-18-2013 at 11:57 AM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement







All times are GMT -4. The time now is 10:23 AM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors