DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 2ND Generation Dodge Ram 1994 to 2001 Dodge Ram Trucks > Powertrain > 5.9L V8 Specific Topics


Notices


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-08-2008, 05:13 PM
hollywood06 hollywood06 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Oct 2008
Location: Donora, Pa
Age: 35
Posts: 3
Gender: Male
Vehicle: 2006 Dodge Ram
Color: Red
Rep Power: 0
Rep:10
hollywood06 is on a distinguished road
Default 4x4 not working

On my 96 ram my 4x4 isn't working. i feel the transfer case engage when i shift it to 4 high but my front axle isn't locking in, and my dash indicator isn't lighting up. Does anyone have any idea where i should start i would like to get it working before the snow starts to fly if i can.

Hollywood
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 10-08-2008, 09:08 PM
300 Addict's Avatar
300 Addict 300 Addict is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Jul 2008
Location: Barrie, Ontario Canada
Age: 37
Posts: 5,907
Gender: Male
Vehicle: Chrysler 300
Trim Level: Touring
Color: Satin Jade Metallic
Rep Power: 8
Rep:317
300 Addict is a jewel in the rough300 Addict is a jewel in the rough300 Addict is a jewel in the rough300 Addict is a jewel in the rough
Default

Welcome to the forum! Although I can't help you with your question, someone should be able to, so hang tight! In the mean time, please introduce yourself in the newbie section: http://ramforumz.com/forumdisplay.php?f=8 .. enjoy the site!
Reply With Quote
  #3  
Old 10-09-2008, 08:25 AM
MrDodge300's Avatar
MrDodge300 MrDodge300 is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!

 
Join Date: Sep 2008
Location: Louisiana
Age: 26
Posts: 561
Gender: Male
Vehicle: 1986 dodge ramcharger
Color: Gray & silver
Engine: 1981-1987 318ci (5.2L) LA V8 140hp
Rep Power: 6
Rep:82
MrDodge300 will become famous soon enough
Send a message via Yahoo to MrDodge300
Cool

i had the same problem in my 01 dodge ram i was going to check into it when i broke the front axle and then deployed to iraq if you find out whats wrong let me know cause my truck is still sitting broke
Reply With Quote
  #4  
Old 11-11-2008, 09:49 PM
Matthys333
Guest
 
Posts: n/a
Default

I just had a similar problem in my 97 Dodge. Does it make a clanking noise when you try to drive in 4H? For me, I wasn't engaged fully into 4H. Do you have a lever or a button? If you have a lever then pull the lever farther down and your light should light up and 4X4 should be fully engaged. Let me know.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-11-2008, 10:22 PM
psychomekanik
Guest
 
Posts: n/a
Default

Hey Hollywood. Look at your front axle. If it's a dana 60. It'll have a vacuum controlled servo on the axle to disconnect the axle when it's shifted into 2-wheel drive. Check for vacuum at the servo with the engine running and engaged in 4-wheel drive. it should have vacuum. if not follow the line to the switch on the transfer case. the vacuum comes from the engine, to the switch on the t-case. The switch turns the vacuum on and off with gear selection. If the servo has vacuum and it switches fine with t-case gear selection, try tapping on the housing lightly with a hammer. It may just be stuck. the light is switched on and off by a switch on the servo itself. If you have vacuum at the switch on the t-case, but it's not switching it to the front axle, the switch is bad. If you have good vacuum control but it still wont shift try pumping up the disconnect servo. it may have a ruptured diaphragm. If the light is'nt coming on, it's telling me it's in the servo, the vacuum switch, or vacuum related. here's a picture of the disconnect servo. I hope this helps..
Mark


Last edited by psychomekanik; 11-11-2008 at 10:28 PM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 01:28 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum