DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 2ND Generation Dodge Ram 1994 to 2001 Dodge Ram Trucks > Electrical


Notices

Electrical 2nd Gen Dodge Ram Electrical Problems and Questions.


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 02-07-2010, 09:40 AM
rdsabin rdsabin is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Jan 2010
Location: Southern MN
Age: 60
Posts: 624
Gender: Male
Vehicle: 2012 Sport Reg Cab 4x4
Trim Level: Sport Reg Cab
Color: Mineral Gray Metallic
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 5
Rep:178
rdsabin has a spectacular aura aboutrdsabin has a spectacular aura about
Default

Once you get the vehicle started take it and have the battery load tested. It could very well have a bad cell. This happened to me this winter, I park one vehicle for winter and very seldom drive the other for weeks at a time. Car would not even click. Jump it and would run. Shut it off would restart. Let it sit for couple of days would not start if it was extremely cold. Ended up being bad cell, installed new battery no problems since.
__________________
2012 DodgeRam 1500 4x4, 20% Tint, Running Boards, Class IV Hitch, 14" Win Muffler, Catch-Can, Tow-Hooks, LED Tailgate Bar
2008 Dodge Supe Bee, Catch Can, Backup Camera, 20% Tint all windows, CAI, AFE Filter
Reply With Quote
Sponsored links
  #12  
Old 02-07-2010, 10:38 AM
08quadram's Avatar
08quadram 08quadram is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Dec 2008
Location: Strawberry Point, Iowa
Posts: 209
Gender: Male
Vehicle: 08 Ram Quad 1500
Trim Level: slt
Color: silver
Engine: 2003-2008 345ci (5.7L) Hemi V8 345hp 375lb/ft
Rep Power: 0
Rep:22
08quadram is on a distinguished road
Default

I had a battery fail on my once. I was driving home at night and every time I hit the high beams my radar detector went off. When I got home, I shut it off and tried to start, nothing. The next morning I discovered that I had a full 12 volts, but no amperage, none. It was a good thing that my father was quality control manager at a battery manufacture. Went in on Sunday and got a new battery.
__________________
Mike
'08 1500 Ram, Quad 4x4 Bighorn, Silver, 20" wheels, 5.7 Hemi/MDS, 3.92 axles

"Meddle not in the affairs of dragons, for thou art crunchy and good with catsup" -Doc, IFSJA
Reply With Quote
  #13  
Old 02-07-2010, 12:46 PM
streetbob streetbob is offline
Dodge Ram Forum Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: San Fernando Valley
Age: 56
Posts: 53
Gender: Male
Vehicle: 2002 Ram 1500
Trim Level: SLT
Color: White
Engine: 2002-2007 287ci (4.7L) PowerTech V8 235hp 295lb/ft
Rep Power: 0
Rep:28
streetbob is on a distinguished road
Default

Could definitely be a bad cell in the battery, as mentioned before, but clean the terminals any way. I just had the same problem on my daughters isuzu and found that the terminals actually had a hard coating of tarnish on the cables that had to scraped off with my pocket knife. Once I did that it took off with a hitch, didn't even need a jump or charge.
Reply With Quote
  #14  
Old 02-07-2010, 02:30 PM
Snowman's Avatar
Snowman Snowman is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Dec 2009
Location: British Columbia
Age: 48
Posts: 200
Gender: Male
Vehicle: 2010 Cummins 3500 Crew cab
Trim Level: Laramie
Color: White/two tone
Engine: 2007-???? 409ci (6.7L) Cummins Turbo Diesel 350hp 650lb/ft
Rep Power: 0
Rep:34
Snowman is on a distinguished road
Default

Also do voltage drop test to starter. Is solenoid getting power when in crank mode? If not, you may have ignition switch problem.
Reply With Quote
  #15  
Old 02-07-2010, 03:29 PM
mkarns mkarns is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Jan 2010
Age: 52
Posts: 26
Gender: Male
Vehicle: 1997 Dodge Ram Ext. Cab 4x4
Trim Level: SLT
Color: Green/Silver
Engine: 1994-2001 318ci (5.2L) Magnum V8 220hp
Rep Power: 0
Rep:10
mkarns is on a distinguished road
Default

When the key is in the "start" position I still have buzzer, lights, radio, etc. It's just when I turn the key to crank the engine I lose all power......

I've ordered a battery tester, thanks for all the input; you guys are great!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 06:20 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum