DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 2ND Generation Dodge Ram 1994 to 2001 Dodge Ram Trucks > Powertrain > 5.9L V8 Specific Topics


Notices


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
United Radio
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 05-08-2010, 12:40 PM
TsubaMaster TsubaMaster is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Feb 2010
Location: Dallas Ga
Age: 31
Posts: 10
Gender: Male
Vehicle: 2002 Dodge Ram 1500
Trim Level: SLT
Color: Auburn/ Crimson red
Engine: 2002-2007 287ci (4.7L) PowerTech V8 235hp 295lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
TsubaMaster is on a distinguished road
Default

Dude its your speed sensor..... its located on the top of the rear diff towards the front of the truck. Oriellys has them for like 30 bucks bro. Do this bud, turn your ignition on but dont crank the truck in this pattern... on, off, on, off, on with in 5 seconds and the odometer will show the trouble code. If its p0500 its the speed sensor. One bolt and unplug the old one, plug up the new on and bolt it down. 30 bucks and 15 min thats it. and to get rid of the engine light disconnecst the positive terminal on the battery and turn the ignition on then off and hook the battery back up. Youre good to go bro.
Reply With Quote
Sponsored links
  #12  
Old 05-08-2010, 04:03 PM
nashdaddy75's Avatar
nashdaddy75 nashdaddy75 is offline
Dodge Ram Forum Member
 
Join Date: May 2010
Location: Virginia
Age: 39
Posts: 56
Gender: Male
Vehicle: 2004 Dodge Ram 1500 Quad 4.7L
Trim Level: SLT
Color: Blue/Silver
Engine: 2002-2007 287ci (4.7L) PowerTech V8 235hp 295lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
nashdaddy75 is on a distinguished road
Default

I just replaced that speed sensor and it was 55 at advanced. LOL I dont have Orielly's here in VA that i know of. I just tried the on off on off. All that happened was the check engine light flashed at me about 10 times. I think it might be the wiring harness to the speed sensor. I hooked it um to a mulit meter and it was giving me about 35 ohms back. I think it is supposed to be between 3-5. Again just scrating my head over this crap. hahaha
Reply With Quote
  #13  
Old 05-16-2010, 03:40 AM
racer965 racer965 is offline
Dodge Ram Forum Junior Member
 
Join Date: Dec 2009
Age: 23
Posts: 45
Gender: Male
Engine: 1998-2001 360ci (5.9L) Magnum V8 245hp(standard), 250hp(Sport package)
Rep Power: 0
Rep:10
racer965 is on a distinguished road
Default

I had a similair issue with my dash lights coming on, although my turn signals and headlights also didnt work. The problem surprisingly was my key when I turned the ignition it felt real tight. Flipped the key over and the dash lights went out and my headlights and signals worked. Dunno if this is your problem but, it is worth a try since your porblem seems a lil intermittent. Good LUCK!!
Reply With Quote
  #14  
Old 05-20-2010, 10:35 PM
nashdaddy75's Avatar
nashdaddy75 nashdaddy75 is offline
Dodge Ram Forum Member
 
Join Date: May 2010
Location: Virginia
Age: 39
Posts: 56
Gender: Male
Vehicle: 2004 Dodge Ram 1500 Quad 4.7L
Trim Level: SLT
Color: Blue/Silver
Engine: 2002-2007 287ci (4.7L) PowerTech V8 235hp 295lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
nashdaddy75 is on a distinguished road
Default

I am really confused because the lights are out but as soon as the weather is above about 75 the lights come back on. I am also being told that it might be the VSS on the hub. Any more ideas.......?????
Reply With Quote
  #15  
Old 05-20-2010, 11:02 PM
Ram98's Avatar
Ram98 Ram98 is offline
Dodge Ram Forum Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Vermont
Posts: 203
Gender: Male
Vehicle: '98 Ram 1500 , 2004 Rumble Bee
Trim Level: Sport,Rumble Bee
Color: Blue, Yellow
Engine: 2003-2008 345ci (5.7L) Hemi V8 345hp 375lb/ft
Rep Power: 0
Rep:28
Ram98 is on a distinguished road
Default

Had problems with my ABS and check engine light coming on turned out to be the brake lite switch, check that. Mine was out of adjustment.
__________________

98 Ram 1500 Sport 4x4 5.9L
2004 Ram 1500 4x4 Rumble Bee
Reply With Quote
  #16  
Old 07-16-2010, 02:10 PM
01RamMP 01RamMP is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Jul 2010
Age: 29
Posts: 1
Gender: Male
Engine: 1998-2001 360ci (5.9L) Magnum V8 245hp(standard), 250hp(Sport package)
Rep Power: 0
Rep:10
01RamMP is on a distinguished road
Default

I'm new here and I'm having an ABS issue. My brother and I just changed the pads on the front last night, now he has no preassure, and the light is on. We drained the lines, refilled/bled them and re connected, any ideas on what it might be?
Reply With Quote
  #17  
Old 07-16-2010, 05:00 PM
UltraFlame's Avatar
UltraFlame UltraFlame is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Jun 2010
Location: Lexington, SC
Posts: 1,636
Gender: Male
Vehicle: 2007 Dodge Ram Quad
Trim Level: SLT
Color: Red
Engine: 2003-2008 345ci (5.7L) Hemi V8 345hp 375lb/ft
Rep Power: 6
Rep:840
UltraFlame is a splendid one to beholdUltraFlame is a splendid one to beholdUltraFlame is a splendid one to beholdUltraFlame is a splendid one to beholdUltraFlame is a splendid one to beholdUltraFlame is a splendid one to beholdUltraFlame is a splendid one to behold
Default

Quote:
Originally Posted by 01RamMP View Post
I'm new here and I'm having an ABS issue. My brother and I just changed the pads on the front last night, now he has no preassure, and the light is on. We drained the lines, refilled/bled them and re connected, any ideas on what it might be?

You have speed sensors on the hubs that if they are failing can cause an ABS light to come on. Your speed sensor is likely where mine is on the front hub and it is behind the rotor on the front top side of the hub. On my 07, I just bought the ABS speed sensor that goes on the rear axle because my ABS and brake light was coning on intermittently, and it solved the problem. Hope this helped a little but it may be different for your truck. Maybe Randy will chime in and add some light if I am off base here.
__________________
"Semper Fidelis" to my fellow Military (USMC - Retired)
Reply With Quote
  #18  
Old 07-16-2010, 09:21 PM
Ram98's Avatar
Ram98 Ram98 is offline
Dodge Ram Forum Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Vermont
Posts: 203
Gender: Male
Vehicle: '98 Ram 1500 , 2004 Rumble Bee
Trim Level: Sport,Rumble Bee
Color: Blue, Yellow
Engine: 2003-2008 345ci (5.7L) Hemi V8 345hp 375lb/ft
Rep Power: 0
Rep:28
Ram98 is on a distinguished road
Default

Not sure what you mean by the re connected? Did you check to make sure the pistons in the calipers did stick when forced them in to replace the pads.
__________________

98 Ram 1500 Sport 4x4 5.9L
2004 Ram 1500 4x4 Rumble Bee
Reply With Quote
  #19  
Old 07-16-2010, 11:38 PM
Toms Blue Ram 1500's Avatar
Toms Blue Ram 1500 Toms Blue Ram 1500 is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Jul 2009
Location: Dundalk , Md .
Age: 50
Posts: 21,491
Gender: Male
Vehicle: '01 Ram 1500
Trim Level: Sport with Off-Road
Color: Intense Blue
Engine: 1998-2001 360ci (5.9L) Magnum V8 245hp(standard), 250hp(Sport package)
Rep Power: 19
Rep:1588
Toms Blue Ram 1500 has a brilliant futureToms Blue Ram 1500 has a brilliant futureToms Blue Ram 1500 has a brilliant futureToms Blue Ram 1500 has a brilliant futureToms Blue Ram 1500 has a brilliant futureToms Blue Ram 1500 has a brilliant futureToms Blue Ram 1500 has a brilliant futureToms Blue Ram 1500 has a brilliant futureToms Blue Ram 1500 has a brilliant futureToms Blue Ram 1500 has a brilliant futureToms Blue Ram 1500 has a brilliant future
Default

Quote:
Originally Posted by 01RamMP View Post
I'm new here and I'm having an ABS issue. My brother and I just changed the pads on the front last night, now he has no preassure, and the light is on. We drained the lines, refilled/bled them and re connected, any ideas on what it might be?
I would recommend to ya to start a new thread on your problem . It will get more exposure . Might want to stop by the newbie section and introduce yourself also .
__________________
Reply With Quote
  #20  
Old 08-25-2010, 12:14 AM
rakers rakers is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1
Gender: Male
Engine: 1998-2001 360ci (5.9L) Magnum V8 245hp(standard), 250hp(Sport package)
Rep Power: 0
Rep:10
rakers is on a distinguished road
Default

I also had the abs, and brake light with the spedometer and odometer non functioning. I replaced the abs speed sensor in the differential and fixed each problem. The one I took out would not rotate.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 02:09 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum