DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - General Discussion > 2010 Dodge Ram Forum


Notices

2010 Dodge Ram Forum For specific discussion of the new 2010 Dodge Ram!


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
United Radio
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-10-2010, 11:41 AM
brc3858's Avatar
brc3858 brc3858 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: May 2010
Location: Upstate New York
Age: 27
Posts: 23
Gender: Male
Vehicle: 2010 Dodge Ram 1500
Trim Level: Laramie
Color: Red/Silver two tone
Engine: 2009-2010 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:33
brc3858 is on a distinguished road
Unhappy Start up tick

Lately I have noticed several times during cold start up my truck will have what seems like a lifter tick for a second or two. It has only done it a couple times but seems like it is more likely to do it after sitting all night when it is relatively cold out. I want to take it back to the dealership, but with the problem only being intermittent I know what they are going to say. So first I want to find out a little more about the problem.

My question to you guys is has anyone had this happen on their truck or has anyone heard about this happening on the 2010s?

My second question is what kind of damage could that be causing? I have worked around engines my entire life and it sounds like a collapsed lifter which leads me to believe there could be a lack of lubrication for the few seconds until it pumps back up...thoughts? I switched to Mobil 1 5w20 oil and a K&N filter after the first 1500 miles and change it every 3000 to 3500. I know probably over kill but I was hoping to avoid problems like this.

I really love this truck but this makes me a little worried, I have a Dakota with this problem but it has 155000 miles on it not 9000.

Any help would be appreciated...
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 10-10-2010, 12:09 PM
Chili1K's Avatar
Chili1K Chili1K is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Aug 2010
Location: Illinois
Posts: 1,536
Gender: Male
Vehicle: 2010 Ram Crewcab 1500
Trim Level: TRX4
Color: Email: Chili1k@att.net
Rep Power: 7
Rep:1092
Chili1K has much to be proud ofChili1K has much to be proud ofChili1K has much to be proud ofChili1K has much to be proud ofChili1K has much to be proud ofChili1K has much to be proud ofChili1K has much to be proud ofChili1K has much to be proud of
Default

I also hear a tick in mine when I first start it. I'm not sure what it is, either. Im sure someone will let us know!

Chili
Reply With Quote
  #3  
Old 10-10-2010, 01:47 PM
Daves Dodge Daves Dodge is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Sep 2010
Location: OKC
Age: 32
Posts: 10
Gender: Male
Vehicle: 2010 Ram 1500 4x4 CrewCab
Trim Level: Laramie
Color: Mineral Grey
Engine: 2009-2010 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Daves Dodge is on a distinguished road
Default

I just noticed the same thing on my truck last night for the first time. After spending 5 hours washing and cleaning my truck I started it up and heard the ticking but it only lasted a few seconds and went away. I only have 2800 miles on mine.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-10-2010, 02:05 PM
BobzRam BobzRam is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: May 2010
Posts: 102
Gender: Male
Engine: 2009-2010 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:74
BobzRam will become famous soon enough
Default

Hey Guys,
I am on my 5th Hemi, and they have all exhibited the same tick. My first was in 04 in a Ram, in which I fought with the dealer about it for a long time. Afterwards only to find out that believe it or not, and like it or not, it is just fine. After running that truck to a hard 185k problem free miles, I believed them. That is just a characteristic of the engine and not a symptom of another problem. It happened in my 06 Magnum, my 08 Charger, my sons 05 Ram and now my 10 Ram as well. It does go against everything you would think. It was the same with the 80s GM cars that burned oil on startup, its just the way it was designed.(They allowed the oil to seep past the valve guides on purpose). I did find out though that certain additives decreased that noise. I used Z-Max (no I dont work for them, or represent them) and although it didnt completely eliminate the tick, it did lessen it. I guess you could try whatever brand you like. This is just my experiences.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-10-2010, 03:01 PM
brc3858's Avatar
brc3858 brc3858 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: May 2010
Location: Upstate New York
Age: 27
Posts: 23
Gender: Male
Vehicle: 2010 Dodge Ram 1500
Trim Level: Laramie
Color: Red/Silver two tone
Engine: 2009-2010 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:33
brc3858 is on a distinguished road
Default

Thanks for the responses guys it does make me feel better knowing I am not the only one that has noticed the tick.

Now I will say I have heard of the notorious "HEMI TICK" but thought that was a tick that was always present while the engine was running warm, cold didn't matter. Mine is only for a second or two at first start. Is what I am hearing the same problem?
Reply With Quote
  #6  
Old 10-10-2010, 03:40 PM
UnLiMiTeD UnLiMiTeD is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2010
Location: Maple Ridge, BC, Canada
Age: 25
Posts: 496
Gender: Male
Vehicle: 2010 Ram 1500
Trim Level: SLT Crew Cab 4x4
Color: Deep Water Blue Pearl
Engine: 2009-2010 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:0
UnLiMiTeD is an unknown quantity at this point
Default

Mine has also done it a few times. First time it actually did it was when I was at the dealership picking it up from getting a recal done. They said it's normal and don't worry about it. Mines only done it a couple times
Reply With Quote
  #7  
Old 10-10-2010, 06:14 PM
Ramathorne Ramathorne is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Jul 2010
Location: Canada
Age: 29
Posts: 662
Gender: Male
Vehicle: 2010 Dodge Ram 1500 Quad Cab
Trim Level: Sport
Color: Deep Water Blue Pearl
Rep Power: 0
Rep:48
Ramathorne is on a distinguished road
Default

Mine also has been doing this recently....
__________________

Reply With Quote
  #8  
Old 10-10-2010, 08:40 PM
dodgeman70592's Avatar
dodgeman70592 dodgeman70592 is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Mar 2009
Location: Youngwood, PA (currently)
Age: 34
Posts: 5,642
Gender: Male
Vehicle: 2008 Dodge Ram
Trim Level: Custom
Color: Patriot Blue
Engine: 2007-2011 409ci (6.7L) Cummins Turbo Diesel 350hp 650lb/ft
Rep Power: 11
Rep:1648
dodgeman70592 has a brilliant futuredodgeman70592 has a brilliant futuredodgeman70592 has a brilliant futuredodgeman70592 has a brilliant futuredodgeman70592 has a brilliant futuredodgeman70592 has a brilliant futuredodgeman70592 has a brilliant futuredodgeman70592 has a brilliant futuredodgeman70592 has a brilliant futuredodgeman70592 has a brilliant futuredodgeman70592 has a brilliant future
Default

It's called the Hemi tick, perfectly normal. There are a bunch of threads about it here, just search...
__________________

2008 Dodge Ram 2500 4x4 CTD.....lightly modded

2008 Dodge Challenger SRT-8 #3560.....lightly modded
2013 Jeep Wrangler Rubicon....lightly modded (yeah right, it's a Jeep!)
2010 Jeep GC SRT-8.....lightly modded
Reply With Quote
  #9  
Old 10-10-2010, 09:01 PM
erm
Guest
 
Posts: n/a
Default

It's a known issue. I've heard it in both my HEMI's at cold start up and then it goes away. MOPAR techs have said it's normal. I even saw a write up on the 300 side of the Z with a technical explanation and an assurance it was normal.

As long as it goes away I'm not gonna worry about it.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-10-2010, 10:33 PM
saunders1986 saunders1986 is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Mar 2010
Location: Newfoundland Canada
Age: 28
Posts: 226
Gender: Male
Vehicle: 2010 Dodge Ram
Trim Level: SLT
Color: Inferno Red
Engine: 2009-2010 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 5
Rep:78
saunders1986 will become famous soon enough
Default

yeah... good ol hemi tick.... i have it as well... my buddy has it in his 05 as well
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 09:09 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum