DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 3RD Generation Dodge Ram 2002 to 2008 Dodge Ram Trucks > Electrical


Notices

Electrical 3rd Gen Dodge Ram Electrical Problems and Questions.


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-07-2011, 02:31 PM
off2wildblue off2wildblue is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 2004 Dodge Ram 1500
Rep Power: 0
Rep:10
off2wildblue is on a distinguished road
Default U0101, U0155 Codes and Instrument Cluster dead.

I have a crazy issue that has me freaking out. I have seen others with the same problem but few if any put the solution on line after it is fixed.

I have a 2004 Dodge Ram. The symptoms are:

1. All the dash gauges will read normal then all fail to zero and stay there.
2. No Bus in the odometer window.
3. All emergency warning lights illuminated.
4. Wipers don't work.
5. Codes U0101 and U0155 codes. U0101 Lost communication with TCM U0155 Lost communication with Instrument Cluster.
6. Won't let computer talk with the BCM or any of those modules.
7. Instrument Cluster test showed this on the odometer window:

My codes from the odometer are:

C Code
AA 00
AB 00
AC 00
AD 00
AE 00
00 00

Some say it is a BCM which my dealer says is not on this year truck so what is it called on the 2004? What has the communication with TCM and Inst. Cluster in common?

Any suggestions. Car will stall now and then but otherwise runs. Pic attached and was taken while idling.

I need help ASAP!

Thanks,

SAM
Attached Images
File Type: jpg Dodge 2004.JPG (90.9 KB, 6 views)

Last edited by off2wildblue; 09-07-2011 at 03:50 PM.
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 09-07-2011, 06:25 PM
SS4Luck's Avatar
SS4Luck SS4Luck is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Aug 2011
Location: Pleasant Lake, MI
Posts: 3,069
Gender: Male
Vehicle: 2012 1500 Crew Cab
Trim Level: Big Horn 4x4
Color: Bright White Clearcoat
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 4
Rep:309
SS4Luck is a jewel in the roughSS4Luck is a jewel in the roughSS4Luck is a jewel in the roughSS4Luck is a jewel in the rough
Default

Seems like total computer failure to me as well. I just wouldnt know which one

All signs say BCM to me as well, but i dont know what types of computers your model has.

Heres a free bump for ya, but id start chasin down PCM(s) and trouble shooting

Good luck, electrical problems are a real situation
__________________

2011 Big Horn 4x4 -SnowWhite-
1 7/8ths catless ARH ceramic coated longtubes - Sport mirrors-55W 5000K HID low and fogs-LED EVERYTHING
Reply With Quote
  #3  
Old 09-07-2011, 08:42 PM
off2wildblue off2wildblue is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 2004 Dodge Ram 1500
Rep Power: 0
Rep:10
off2wildblue is on a distinguished road
Default

Would resetting the PCM help? I read the sequence of pulling the #23 fuse and doing the start sequence.

I also read that the PCM on the 3rd gen trucks have the BCM and another module built into it. Is this correct?

Thanks,

SAM
Reply With Quote
  #4  
Old 09-07-2011, 10:31 PM
off2wildblue off2wildblue is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 4
Gender: Male
Vehicle: 2004 Dodge Ram 1500
Rep Power: 0
Rep:10
off2wildblue is on a distinguished road
Default

Resetting the PCM did not work. However, later it ended up being okay (it has done this before) so I assume it will come back. Would an Instrument cluster issue be intermittent like this?

SAM
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
instrument cluster problems prsch914 Electrical 16 02-15-2013 09:35 PM
2005 Dodge Ram Instrument cluster codes 2005CORAM Electrical 7 04-20-2010 06:12 PM


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 03:53 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum