DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum

Go Back   DODGE RAM FORUM - Ram Forums and Owners Club! - Dodge Truck Forum > Dodge Ram Forum - Help Zone - Dodge Ram Problems, Complaints, & Solutions - Maintenance & Re > 4TH Generation Dodge Ram 2009+ Dodge Ram Trucks > Electrical


Notices

Electrical 4th Gen Dodge Ram Electrical Problems and Questions.


Latest Vendor News
AutoAnything
Addictive Desert Designs!
Bayou Goat Mounts

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-28-2011, 11:37 AM
Spud67 Spud67 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Dec 2011
Location: SK, Canada
Posts: 29
Gender: Male
Vehicle: 2012 Ram 1500 Longhorn
Trim Level: Longhorn
Color: Deep Cherry Red
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Spud67 is on a distinguished road
Default 2012 Ram 1500 Longhorn 730N RHR Navigation Sucks

I just bought a 2012 Longhorn before Christmas and traveled with it for the holidays. I tried the NAV just to see how it would route me for the usual trip of 500 kms to visit with family. This NAV system routed me a total of 800 kms from Weyburn, SK through northern North Dakota back to the border crossing south of Brandon, MB and up to Swan River through Brandon and Dauphin, MB. We pay a big pile of money for these new vehicles and systems and this is the crap we get for a high end NAV system.

Not impressed with the NAV system and when I talked to the dealer the salesman I talked to said that maybe it is a good thing that I am going after a fix for this so the problem will get fixed for other customers. Why should we have to do that? Are they not the go between for us to the manufacture and come back to us with a fix. I am going after a fix for this right to the top, as far as I can. This is unacceptable when buying a brand new vehicle.

I aslo tried the NAV on the way back to Weyburn from Swan River and it routed us the same way. From Swan River, down through the northern US and back into Saskatchewan to Weyburn, another 800 km trip. Of course I never traveled the way this thing told us too but I wanted to sede what it would tell us.

I contacted NAVTEQ but have not heard anything back, of course it is Christmas and they are all probably away for the holidays. I have a Garmin Legend and if I use it for routing it is right on the money and all the maps for it come from NAVTEQ. According to the NAVTEQ website the maps on this RHR until are up to date and there is an updated expected in the spring of 2012. Then it will cost me more money to update a system that doesn't work.

This really sucks, the only this I found that sucks about this brand new truck.
Reply With Quote
Sponsored links
  #2  
Old 12-28-2011, 01:53 PM
BDG's Avatar
BDG BDG is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Dec 2011
Location: Calgary
Age: 32
Posts: 87
Gender: Male
Vehicle: 2012 Ram 1500
Trim Level: Sport
Color: White
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:68
BDG will become famous soon enough
Default

I feel your pain man, I have the same RHR system and it leaves a lot to be desired.

I thought I had read there was way to get the Garmin package on 2011 models....anyone know anything about that?
__________________
Exterior - Reflex Bedliner, Tow Hooks, AMP Power Steps
Performance - BT Catch Can, 18" MF Muffler + Y-Pipe
Tires - 35x12.50x20 Toyo Open Country MT
Wheels - Fuel Offroad Kranks 20x9, +1 Offset
Lift - Rough Country 4" Suspension Lift
Reply With Quote
  #3  
Old 12-28-2011, 01:57 PM
UsedSillyPutty UsedSillyPutty is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Dec 2011
Location: Little Elm, TX
Age: 37
Posts: 2
Gender: Male
Vehicle: 2012 Ram Sport
Trim Level: Sport
Color: Silver
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
UsedSillyPutty is on a distinguished road
Default

I bought my truck yesterday and thought it had NAV but it doesn't, just the touch screen for the radio. I asked how much the difference would be to trade it it out for the NAV and it's $2000... I knew my phone would work better with Google maps but I figured it would be nice to have it built in. After listening to what you said I'm glad I didn't bother. I'll just mount my Xoom somewhere and call it a day.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-28-2011, 02:25 PM
E.J. E.J. is offline
Dodge Ram Forum Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Delaware
Age: 33
Posts: 49
Gender: Male
Vehicle: 2012 Ram Crew Cab
Trim Level: Sport
Color: Black
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:11
E.J. is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by UsedSillyPutty View Post
I bought my truck yesterday and thought it had NAV but it doesn't, just the touch screen for the radio. I asked how much the difference would be to trade it it out for the NAV and it's $2000... I knew my phone would work better with Google maps but I figured it would be nice to have it built in. After listening to what you said I'm glad I didn't bother. I'll just mount my Xoom somewhere and call it a day.
I have a 2012 sport on order with just the 430 radio. I could have ordered the nav for $400 more but I knew my droid phone would be more than capable (if not better) than the stock nav. Plus free upgrades, traffic, gas stations...etc. The built in nav would look much cleaner, but for no more than I will use it, id much rather have my smart phone that im already paying for.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-28-2011, 05:14 PM
Spud67 Spud67 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Dec 2011
Location: SK, Canada
Posts: 29
Gender: Male
Vehicle: 2012 Ram 1500 Longhorn
Trim Level: Longhorn
Color: Deep Cherry Red
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Spud67 is on a distinguished road
Default

I thought this NAV system in my 2012 is a Garmin based unit but I am not sure since it tells me there may be updates available through Navteq. Checked the website for Navteq and according to them the unit is up-to-date and there is an expected update in the spring of 2012. I am going to be talking to the dealer on Friday because this just isn't right. I want things that work correctly in the truck not have to continue to use my Garmin Legend sitting on the dash. My fight has just begun with Navteq, Garmin and Chrysler.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-28-2011, 05:50 PM
E.J. E.J. is offline
Dodge Ram Forum Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Delaware
Age: 33
Posts: 49
Gender: Male
Vehicle: 2012 Ram Crew Cab
Trim Level: Sport
Color: Black
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:11
E.J. is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Spud67 View Post
I thought this NAV system in my 2012 is a Garmin based unit but I am not sure since it tells me there may be updates available through Navteq. Checked the website for Navteq and according to them the unit is up-to-date and there is an expected update in the spring of 2012. I am going to be talking to the dealer on Friday because this just isn't right. I want things that work correctly in the truck not have to continue to use my Garmin Legend sitting on the dash. My fight has just begun with Navteq, Garmin and Chrysler.

Go get em spud. I think the 430 is the radio that comes with the garmin nav and the 730 uses the navteq. I hear the garmin is more user friendly but the navteq is a little more detailed.

Before you go ape shit on these guys, just make sure you have all the optimal options checked/unchecked. Shortest route, avoid highways.....etc. I am in no way familiar with the 730 navteq, but im sure that there are a ton of settings to mess with, and you may have already tried. Good luck.
Reply With Quote
  #7  
Old 12-28-2011, 10:18 PM
Spud67 Spud67 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Dec 2011
Location: SK, Canada
Posts: 29
Gender: Male
Vehicle: 2012 Ram 1500 Longhorn
Trim Level: Longhorn
Color: Deep Cherry Red
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Spud67 is on a distinguished road
Default

Looks like the 730N uses an Enhanced GPS System and it looks like it is from Navteq. Sounds like you are right the Garmin was in the 430N. Just like most companies when they find a good thing, change it.

I have tried shortest route, fastest time, all options set correctly and still the routing is a way off. Even on the website for Navteq if I enter a route from Weyburn, SK to Swan River, MB it routes me 800 kms but at least not into the US. The trip is actually 500 kms but the route on Navteq appears to only take the real major roads in this area like the Trans Canada #1 and highway 10 north in Manitoba. There are many good highways on a more direct route that we always travel. They appear in the maps on the unit but the system just will not select those roads and route us the REAL shortest or fastest.

I will be at the dealership on Firday and looking for some answers. I am waiting a reply from Navteq and Garmin. I will give them a little time since I started this rant while they are all probably off enjoying the Christmas season and the New Year.

Thanks for letting me vent of here everyone.

Have a safe happy New Year and I will keep you posted on what I find out.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-28-2011, 10:26 PM
Stump3r's Avatar
Stump3r Stump3r is offline
Dodge Ram Forum Senior Member!
 
Join Date: Feb 2011
Location: Morinville, Alberta
Age: 46
Posts: 12,850
Gender: Male
Vehicle: 2013 Ram 1500 Crew 4x4
Trim Level: Sport
Color: Black
Rep Power: 12
Rep:1266
Stump3r has much to be proud ofStump3r has much to be proud ofStump3r has much to be proud ofStump3r has much to be proud ofStump3r has much to be proud ofStump3r has much to be proud ofStump3r has much to be proud ofStump3r has much to be proud ofStump3r has much to be proud of
Default

My sport has the 430N with Garmin navigation and it's spot on. I've driven all over northern Alberta using it and couldn't be happier with the directions it's given me.
__________________


Big Red my old 2011 Sport

Enjoy big benefits with a subscription to RamforumZ, become a site supporter today!

Don't forget to upload pics of your Ram in the Gallery!

Great how to's and lets not forget the Rulez.


Reply With Quote
  #9  
Old 12-28-2011, 10:54 PM
tobyjohnson11 tobyjohnson11 is offline
Dodge Ram Forum Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Tennessee
Posts: 71
Gender: Male
Vehicle: 2012 1500 Longhorn
Trim Level: Laramie Longhorn
Color: Black
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:13
tobyjohnson11 is on a distinguished road
Default

I have a 2012 with the 730 and it seems to be really good. It recalculated my route due to a traffic jam in nashville due to satellite radio traffic feature. Is there something specific you dont like about it, or does something not work that should?
Reply With Quote
  #10  
Old 12-28-2011, 11:26 PM
Spud67 Spud67 is offline
Dodge Ram Forum Newcomer
 
Join Date: Dec 2011
Location: SK, Canada
Posts: 29
Gender: Male
Vehicle: 2012 Ram 1500 Longhorn
Trim Level: Longhorn
Color: Deep Cherry Red
Engine: 2009-20?? 345ci (5.7L) Hemi V8 390hp 407lb/ft
Rep Power: 0
Rep:10
Spud67 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by tobyjohnson11 View Post
I have a 2012 with the 730 and it seems to be really good. It recalculated my route due to a traffic jam in nashville due to satellite radio traffic feature. Is there something specific you dont like about it, or does something not work that should?
As I mentioned in my original post, this system routed me 800 kms on a normal 500 km route I have taken many, many times. I tried the system when I bought the truck and on a trip 500 kms north east of where I live it routed me 300 extra kms south east in the US and back into Canada. Of course I never traveled the way this system routed me but it should at least be more accurate than that.

I have a Garmin Legend handheld GPS and it routes 1000 time better and very accurate. We pay an extreme amount of money for new vehicles and at least you would think these new systems would work really well.

Maybe the maps loaded in these things are mor up-to-date for the US road system and the companies still think we live in igloos, drive snow machines all year long and there are only a few major roads in Canada. Here in Saskatchewan we have the most miles of road compared to any other province in Canada. They are not all great but we have the most. LOL
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Advertisement






All times are GMT -4. The time now is 08:36 PM.


= Copyright RamForumZ.com a Gigathreads.com Network Site =Ad Management by RedTyger
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors


=Gigathreads Network=
CLUBS MOPAR NATION DSM GPMM MAMM JAM
DIESEL Diesel Forum      
CHEVY Chevy Camaro Forum Chevy Volt Forum    
CHRYSLER Chrysler 300C Forum      
DODGE Dodge Avenger Forum Dodge Caliber Forum Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum
  Dodge Circuit Forum Dodge Hornet Forum Dodge Magnum Forum Dodge Nitro Forum
  Dodge Ram Forum Dodge Dakota Forum Dodge Durango Forum Dodge Dart Forum
FORD Ford Raptor Forum Ford F150 Forum Ford F100 Forum  
JEEP Jeep Forum      
PONTIAC Pontiac G8 Forum      
SRT SRT Viper Forum SRT Cuda Forum