DODGE RAM FORUM banner

2011 Ram 5.7 Zagadka okablowania cewki

128 views 3 replies 2 participants last post by  budman  
#1 ·
Cześć, ciężarówka stała przez kilka tygodni podczas wakacji, a mysz dobrze się poczęstowała moimi przewodami wtryskiwaczy i cewek zapłonowych dla cylindra 4/cewki D. Odkleiłem osłonę, aby odsłonić więcej przewodów i są tam 3 przewody, w kolorze brązowo-białym! które do czego idą? Ustaliłem, że 2 wychodziły z góry osłony, aby podłączyć się do wtryskiwacza, a pozostały pojedynczy przewód do cewki. Niebieski przewód do cewki był nienaruszony. Uruchomiłem go i kod nadal wskazuje "wypadanie zapłonu obwód wtórny Cewka D". Zamieniłem cewkę B na D i błąd nadal wskazuje cewkę D. Więc pytanie brzmi, skąd mam wiedzieć, który brązowo-biały przewód idzie gdzie?! Zakładam, że podłączyłem je poprawnie, ponieważ nie mam kodu dla wtryskiwaczy. Cewka nie jest zepsuta, a osłona jest nietknięta, więc myślę, że pozostałe przewody są nienaruszone. Nowa przejściówka do złącza cewki?

#2 ·
Miałem nadzieję, że ktoś ci odpowie, ponieważ miałem właśnie ten sam problem z moją myszą wiewiórką z 2009 roku, która dostała się pod maskę i zjadła przewody cewki i jeden przewód wtryskiwacza, połączyłem je z powrotem i mam cewkę numer sześć z niewystarczającą jonizacją, zamieniłem cewki tak jak ty, tę samą wiadomość na tym samym cylindrze, wyczyść ją, a ona nadal tam jest po uruchomieniu

#3 ·
Miałem nadzieję, że ktoś ci na to odpowie, bo miałem właśnie ten sam problem w moim 09 wiewiórce, która dostała się pod maskę i zjadła przewody cewki i jeden przewód wtryskiwacza. Połączyłem je z powrotem i mam cewkę numer sześć z niewystarczającą jonizacją. Zamieniłem cewki tak jak ty, ta sama wiadomość na tym samym cylindrze. Wyczyść ją i nadal jest po uruchomieniu.
Odkryłem, że podczas ponownego okablowania zamieniłem 2 przewody. Przewód masy, który wysyła sygnał, został podłączony do wtryskiwacza, a nie do cewki. Myślałem, że jest w porządku, ponieważ wtryskiwacz nie zgłosił błędu. Więc z ciekawości zamieniłem go i zadziałało. Jest sposób na przetestowanie przewodów za pomocą multimetru i próbnika napięcia, tylko ja nie poszedłem tak daleko.

#4 ·
Dzięki za odpowiedź. U mnie były to oba przewody cewki do cewki numer sześć, a następnie oba przewody wtryskiwaczy do wtryskiwacza numer cztery, tam gdzie wychodzą z wiązki. Nie mogłem ich pomylić, ponieważ były zbyt daleko od siebie. Podejrzewam, że w jakiś sposób jeden z pogryzionych przewodów uziemiony, kiedy uruchomiłem go po raz pierwszy, coś się stało z PCM.