DODGE RAM FORUM banner

1 - 9 of 9 Posts

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter · #1 ·
when going at higher speeds (55+) my engine, i noticed yesterday, would do a little hiccup thing. to me, it feels like a fuel delivery issue. either a clogging fuel filter, or dying fuel pump. with 214k miles on the clock, i have no idea whats been replaced..anyway, thats my thinking. its not a surge, or jump..it feels like a momentary dead spot, as if its not getting fuel...thats the best way i can describe it, and again only at higher speeds. confirmation?
 

·
Registered
Joined
·
1,989 Posts
when going at higher speeds (55+) my engine, i noticed yesterday, would do a little hiccup thing. to me, it feels like a fuel delivery issue. either a clogging fuel filter, or dying fuel pump. with 214k miles on the clock, i have no idea whats been replaced..anyway, thats my thinking. its not a surge, or jump..it feels like a momentary dead spot, as if its not getting fuel...thats the best way i can describe it, and again only at higher speeds. confirmation?
Connect a fuel pressure gauge to the fuel rail, if the pressue is lower the 43 PSI +/- 3PSI, replace the pump. If the pump passes then look into an ignition coil problem.
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter · #3 ·
it suppose it would behoove me to invest in a good repair manual for specs reference. :p hopefully a fuel pressure gauge can be rented from oreillys or autozone.
 

·
Registered
Joined
·
1,989 Posts
it suppose it would behoove me to invest in a good repair manual for specs reference. :p hopefully a fuel pressure gauge can be rented from oreillys or autozone.
You should be able to rent one, if you have a harbor freight you can buy one for real cheap. My fuel pump died at 125K miles, 16 years old though. Tell me how it goes for you. Ever need help I am more then happy to answer them.
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
when going at higher speeds (55+) my engine, i noticed yesterday, would do a little hiccup thing. to me, it feels like a fuel delivery issue. either a clogging fuel filter, or dying fuel pump. with 214k miles on the clock, i have no idea whats been replaced..anyway, thats my thinking. its not a surge, or jump..it feels like a momentary dead spot, as if its not getting fuel...thats the best way i can describe it, and again only at higher speeds. confirmation?
did you get this resolved? I'm having similar problems and its driving me insane!!
 

·
Premium Member
Joined
·
32,782 Posts
with that mileage, i would do a SEA FOAM treatment, just in the fuel system

I wouldn't put it in the oil, you may clean something out that should stay dirty with build up

http://www.seafoamsales.com/
 

·
Registered
Joined
·
50 Posts
Sea foam does work good. Just don't put it in the vacuum lines, take your air hat off, pour it directly into the TB until engine dies, then pour a little more..let it sit 10 minutes, then start the truck, don't rev it much, just keep it running and let it run 5 minutes or so, then rev it, and really burn the junk out.
 
1 - 9 of 9 Posts
Top