DODGE RAM FORUM banner

Rozszerzone szybkie biegu jałowego - 2008 Dodge Ram 1500 Hemi

16K views 12 replies 8 participants last post by  Dow85  
#1 ·
Kiedy uruchamiam moją ciężarówkę, szybkie obroty biegu jałowego utrzymują się na poziomie 1200 do 1400 obr./min przez około 2 minuty, po czym spadają do prędkości biegu jałowego. Dzieje się tak zarówno przy zimnym, jak i ciepłym silniku. Zabrałem do dealera. Skontaktowali się z pomocą techniczną Dodge i powiedziano im, że w tej chwili nie ma rozwiązania i że stan ten należy uznać za normalny. Szybkie obroty biegu jałowego byłyby prawidłowe przy zimnym silniku, ale nie przy ciepłym silniku. Czy ktoś miał ten problem i jeśli tak, to co zrobiłeś? Dzięki za wszelkie informacje, które możesz mieć.
Oldtech

#2 ·
Szybkie obroty biegu jałowego można obniżyć, szybko naciskając pedał gazu lub mocno wciskając hamulec i wrzucając bieg. Silnik zredukuje obroty przed załączeniem skrzyni biegów, o ile hamulec jest wciśnięty do końca. To programowanie jest wbudowane, aby oszczędzać skrzynię biegów........ Wszystko jest NORMALNE i należy się tego spodziewać. Moja ostatnia Toyota Tacoma miała cholernie wysokie obroty biegu jałowego, które były takie same w gorącym i zimnym klimacie. Brzmiało to czasami tak, jakby silnik miał zaraz wybuchnąć :SHOCKED:

#4 ·
Wysokie obroty biegu jałowego są dość powszechne. Przy rozruchu, przy niskich obrotach, na ścianki cylindrów nie jest wyrzucana wystarczająca ilość oleju... wysokie obroty biegu jałowego zapewniają wystarczającą ilość oleju na cylindrach podczas rozruchu, na gorąco lub na zimno... Jeśli kiedykolwiek będziesz miał okazję zobaczyć dolną część silnika wyrzucającą olej na cylindry na biegu jałowym (naprawdę to robią za pomocą okienek z pleksiglasu w misce olejowej lub kamer zamontowanych w silnikach testowych), będziesz zszokowany, jak mało oleju faktycznie dociera do cylindrów!

#5 ·
Dziękuję za informację zwrotną. Jak wspomniałem wcześniej, skontaktowałem się z dealerem w sprawie wysokich obrotów biegu jałowego po rozruchu na gorąco. Stwierdzili, że Dodge wie o problemie i pracuje nad rozwiązaniem i uznał to za normalne do czasu, aż poprawka będzie gotowa, co zakładam, że będzie przeprogramowaniem ECM. Mam również Chargera RT z 2006 roku z tym samym silnikiem, w tym MDS. Szybkie obroty biegu jałowego spadają do obrotów biegu jałowego w ciągu 10 sekund od uruchomienia na gorąco i spadają do obrotów biegu jałowego w ciągu 20 sekund od zimnego startu. Instrukcja obsługi mojej ciężarówki mówi, aby nie wrzucać biegu, dopóki obroty nie spadną do obrotów biegu jałowego, w przeciwnym razie dojdzie do uszkodzenia skrzyni biegów. Jeśli widzieliście coś drukowanego, co aktualizuje instrukcję obsługi, dajcie mi znać, gdzie to znaleźliście. Dziękuję za pomoc. Oldtech

#12 ·
Dzięki za informację. Jak zauważyłem wcześniej, skontaktowałem się z dealerem w sprawie wysokich obrotów biegu jałowego przy gorącym rozruchu. Stwierdzili, że Dodge wie o problemie i pracuje nad rozwiązaniem i uznał to za normalne do czasu, aż rozwiązanie będzie gotowe, co zakładam, że będzie przeprogramowaniem ecm. Mam również Chargera rt z 2006 roku z tym samym silnikiem, w tym mds. Szybkie obroty biegu jałowego spadają do obrotów biegu jałowego w ciągu 10 sekund od uruchomienia na gorąco i spadają do obrotów biegu jałowego w ciągu 20 sekund od zimnego rozruchu. Instrukcja obsługi mojej ciężarówki mówi, aby nie wrzucać biegu, dopóki obroty nie spadną do obrotów biegu jałowego, w przeciwnym razie dojdzie do uszkodzenia skrzyni biegów. Jeśli widzieliście coś w druku, co aktualizuje instrukcję obsługi, dajcie mi znać, gdzie to znaleźliście. Dzięki za pomoc.
Oldtech
Zgadzam się, mam ten sam problem z moim Dodge Ram SLT big horn z 2008 roku, trwa to wieki, zanim obroty spadną z wysokiego biegu jałowego, na gorąco lub na zimno. To denerwujące i tak, nie wrzucaj biegu, dopóki obroty nie spadną, w przeciwnym razie na pewno uszkodzisz skrzynię biegów!!! Nie wiem, o czym oni mówią z tym całym wciśnięciem hamulca do końca, a obroty spadną, to nieprawda. Wciśnij hamulec do końca, a jedyne, co robisz, to blokujesz oponę tak mocno, że nie czujesz naprężenia na skrzyni biegów, gdy się załącza, więc myślisz, że jest w porządku, ale tak naprawdę nie jest. Przepraszam, po prostu zachowuję tu logikę, to wszystko. Bez urazy. To problem z komputerem. Kupiłem programator do mojej ciężarówki I3 intune Diablo tuner, kupiłem go, żeby móc wyłączyć MDS, ma też opcje regulacji obrotów biegu jałowego, rozrządu i paliwa. Działa świetnie, aby wyłączyć MDS, ale nic nie robi dla rozszerzonego wysokiego biegu jałowego. Zamierzam zabrać moją ciężarówkę do serwisu i zlecić ponowne wgranie oprogramowania, ale dam wam znać, co się stanie.

G
#7 ·
Mój Chrysler robił to, dopóki nie przeładowali komputera. Prędkość obrotowa biegu jałowego podczas rozruchu była konsekwentnie na poziomie około tej samej prędkości obrotowej, którą podałeś, na gorąco lub na zimno.

Już nie ma problemów.

#11 ·
Mam ten sam problem z moim 4,7-litrowym silnikiem V8 z 2013 roku.

Obroty rozruchowe wynoszą 1400. PO minucie spadają do 1100, a następnie stabilizują się na około 770.

Sprawdziłem zawór PCV i połączenia podciśnieniowe. Wyczyściłem przepustnicę. Zresetowałem TIPM, odłączając zaciski. Brak poprawy.

Czy odświeżenie komputera pomoże?