DODGE RAM FORUM banner

Pomoc w ulepszaniu radia!!!

4.4K views 9 replies 9 participants last post by  ric221  
#1 · (Edited)
Chcę ulepszyć radio w moim Ramie 1500 z 2012 roku, to, które mam obecnie, jest na załączonym zdjęciu.

Szukam CZYSTO wyglądającego radia double-din z Bluetooth (żebym mógł odtwarzać piosenki bezpośrednio z telefonu bez kabla AUX). Chcę móc korzystać z fabrycznych elementów sterowania na kierownicy, a także z fabrycznej kamery cofania (pojawia się na ekranie po wrzuceniu wstecznego). Jakich adapterów/wiązki potrzebuję, aby to zrobić, przy jak najmniejszej liczbie cięć/modyfikacji przewodów?

Polecono mi poniższy model, ale jeśli masz jakieś inne sugestie, prześlij je do mnie.

Kenwood DDX23BT: Otrzymałem wycenę na 465 $ za instalację (z elementami sterowania na kierownicy i fabryczną kamerą cofania działającą na ekranie). Czuję, że mogę to zrobić sam za znacznie mniej, tylko nie wiem, co muszę kupić.

http://www.kenwood.com/usa/car/navigation_multimedia/ddx23bt/

Dziękuję!

Attachments

#2 ·
Przyglądałem się temu. Zacytowano mi 500 do 700. Myślę, że Crutchfield daje dużo informacji i pomaga dopasować to, czego chcesz, ja wciąż szukam, żeby to zrobić samemu, jeśli znajdziesz jakieś odpowiedzi, daj mi znać lub porozmawiam o zdobyciu twojego starego radia

#3 ·
Kupuj w Crutchfield, bezpłatne wsparcie techniczne i wszystko, czego potrzebujesz, aby działało tak, jak chcesz. Nadal taniej niż zlecanie tego.

#4 ·
Crutchfield jest świetny w takich sytuacjach. Nie będą próbowali sprzedać Ci niczego, czego nie potrzebujesz, a jeśli kupisz u nich radio, wiele potrzebnych rzeczy otrzymasz za darmo. Dodatkowo otrzymasz szczegółowe instrukcje, jak to zrobić.

#5 ·
Crutchfield jest fantastyczny. Jednak kamera cofania RAM 1500 nie może być używana z żadnym z urządzeń double DIN, które posiada Crutchfield - wiem to, ponieważ właśnie wyszedłem z czatu z jednym z ich specjalistów ds. produktów, kiedy szukałem odbiornika DVD HU, którym byłem zainteresowany. Kiedy zauważyłem, że ten, który chciałem, nie będzie działał z kamerą cofania, zacząłem szukać na własną rękę. Kiedy nie mogłem znaleźć żadnego, zapytałem Crutchfield i potwierdzili, że żadne z urządzeń, które posiadają, nie ma takiej możliwości. Dla mnie to dyskwalifikacja.

#8 ·
Crutchfield jest fantastyczny. Jednak kamera cofania RAM 1500 nie może być używana z żadnym z urządzeń double DIN, które posiada Crutchfield - wiem to, ponieważ właśnie skończyłem czat z jednym z ich specjalistów od produktów, kiedy szukałem odbiornika DVD HU, którym byłem zainteresowany. Kiedy zauważyłem, że ten, który chciałem, nie będzie działał z kamerą cofania, zacząłem szukać na własną rękę. Kiedy nie mogłem znaleźć żadnego, zapytałem Crutchfield i potwierdzili, że żadne z urządzeń, które posiadają, nie ma takiej możliwości. Dla mnie to dyskwalifikacja.
Chodzi o to, że to nie jest PLUG-n-PLAY.

Ponieważ nie ma sygnału w radiu ani okablowania w radiu dla sygnału wideo, nie można go po prostu podłączyć i odtwarzać. Trzeba wpiąć się w okablowanie OEM, gdzieś indziej, i poprowadzić połączenie do radia, czy to fabrycznego, czy radia innej firmy.

Mój samochód ciężarowy był wyposażony w fabryczną kamerę cofania w lusterku wstecznym, więc nic nie idzie do radia 3.0.

Zastąpiłem radio OEM radiem Kenwood DD z rynku wtórnego i podłączyłem do niego moją fabryczną kamerę cofania, a także kamerę cofania i działa bez zarzutu.

Podczas cofania to przewód wsteczny, podłączony do radia, informuje radio o przełączeniu na połączenie sygnału wideo. Aby wyświetlić sygnał z kamery cofania.

Wszystko, co trzeba zrobić, to podłączyć kamerę OEM do radia, przez port kamery radia, który jest zwykle wtyczką koncentryczną, w większości radiów.

Musiałem namierzyć okablowanie OEM dla mojej kamery cofania OEM i wpiąć się w nie, ale wszystko działa dobrze.

Do wiadomości, dla tych, którzy również chcą mieć swoją fabryczną kamerę cofania, za pośrednictwem radia, czy to OEM, czy nie, ale nie mają sygnału w radiu. Mój wątek budowy pokazuje najłatwiejszą lokalizację do wpięcia się w wiązkę OEM dla sygnału wideo.

zajmuje około 5 minut, aby to wszystko zrobić.

#6 ·
Dlaczego próbujesz to ulepszyć? Fabryczny 8.4 jest całkiem dobry. Jeśli chcesz móc dodawać suby i wzmacniacze w przyszłości, możesz to zrobić za pomocą konwerterów wyjścia liniowego. Zrobiłem to z moim Mustangiem. Zachowuje całą fabryczną funkcjonalność, ale mogłem rozbudować moją konfigurację. Mam 2 wzmacniacze Rockford, wszystkie nowe głośniki i głośniki wysokotonowe oraz 12-calowy subwoofer działający z fabrycznej jednostki centralnej.

#7 · (Edited)
Dlaczego próbujesz to ulepszyć? Fabryczny 8.4 jest całkiem dobry. Jeśli chcesz móc dodawać suby i wzmacniacze w przyszłości, możesz to zrobić za pomocą konwerterów liniowych. Zrobiłem to z moim Mustangiem. Zachowuje wszystkie fabryczne funkcje, ale mogłem rozbudować moją konfigurację. Mam 2 wzmacniacze Rockford, wszystkie nowe głośniki i tweetery oraz 12-calowy subwoofer działający z fabrycznej jednostki centralnej.
Zgadzam się z tym. Możesz zbudować całkiem niezły system z fabrycznej jednostki centralnej. Wymiana fabrycznej jednostki centralnej na taką, która zachowa wszystkie te same funkcje, takie jak sterowanie klimatem, kamera cofania itp., może być dość kosztowna. Alpine produkuje jeden dedykowany do Ram, w cenie około 3400,00 dolarów. I to tylko za jednostkę centralną, nie licząc głośników ani żadnych innych ulepszeń.

Edycja, po przeczytaniu o Kenwood, do którego podałeś link, o ile nie masz sterowania klimatem w swojej jednostce centralnej, powinno to działać. Rozważałem wymianę mojej jednostki centralnej i przyjrzałem się Alpine. Najwyraźniej to nawet nie jest kompatybilne z 8.4 u connect.