DODGE RAM FORUM banner

1 - 17 of 17 Posts

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #1
Hey guys I just installed hi and lows without having much too much of an issue. I tried installing the fogs which I thought was pretty straight forward and nothing but problems. First I plugged everything in and the left worked perfect but the right started flickering so I figured maybe it was the ballast or the bulb so I switched everything around to test it and the ballast and bulb worked on opposite sides so it is not the bulb or ballast that doesn't work. I tried turning the truck on to see if anything would change and now both fog lights flicker. I know they are plugged in correctly and I have tried reversing polarity with no luck, my guess is its not getting enough power to run both. I really have no clue about HIDs as this is my first time ever installing these. If anyone has any ideas please let me know. This is driving me nuts!
 

·
Registered
Joined
·
972 Posts
You need a wiring harness for the HID fog lights. The factory wiring does not have enough power to run the ballasts and that is why your lights flicker.

To test the HID lights attach the ballast directly to the battery and you will not get any flicker.
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #4 (Edited)
I ordered them from Absolutehid.ca not sure what kind they are :4-dontknow:
I emailed the owner he said I need a canbus ballast or a relay? Hopefully I can exchange ballasts that seems much easier then using a wiring harness.
 

·
Registered
Joined
·
12,860 Posts
A canbus ballast will work, or you can also install an antiflicker module. I'm running canbus ballasts on my fogs without any issues. Antiflicker modules are inexpensive, check with any of the truck outfitters in your neighborhood that carry lighting.
 

·
Registered
Joined
·
4,445 Posts
You should not need a harness for the fogs they are plug and play but you need a harness for the high and low hid
 

·
Registered
Joined
·
4,445 Posts
I have had hids in my low and fogs for 3 years you wont fry your TIPM module thats just a dealer being a dusche dealers dont like mods wont you install them and the harness the tpms light will come on for a few secs thats normal but any his place will sell you the harness
 

·
Registered
Joined
·
4,445 Posts
I ordered them from Absolutehid.ca not sure what kind they are :4-dontknow:
I emailed the owner he said I need a canbus ballast or a relay? Hopefully I can exchange ballasts that seems much easier then using a wiring harness.
No you need the realay aka harness but its simple to put in
 

·
Registered
Joined
·
12,860 Posts
You should not need a harness for the fogs they are plug and play but you need a harness for the high and low hid
The 13's they updated the fogs and they are now routed through the canbus loop :smiledown: So it's a canbus ballast, anti flicker modules or a relay harness.
 

·
Registered
Joined
·
12,860 Posts
well thats just stupid lol disregard my comments then
Tell me about it....I found out the hard way! The day I installed my HID's in my 13 I couldn't get the fogs to fire for love nor money. I finally got my son to switch the lights on and off while I watched what was happening. Sure enough they would fire, start to flicker then shutdown. Threw in antiflicker module...boom fog lights.
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #13
So I finally received my relay today and shortly after installing I ran into another problem. The fogs run great when the truck is off but as soon as I fire her up they flicker again? so is my only other option to buy the canbus ballasts then ? Thanks again for your help guys.
 

·
Registered
Joined
·
6,836 Posts
If you still have issues contact sales at retrosolutions or theretrofitsource or retroshop and ask them for the wire harness that will work with your truck, it should have resistors, relay and capacitor.
 

·
Registered
Joined
·
972 Posts
So I finally received my relay today and shortly after installing I ran into another problem. The fogs run great when the truck is off but as soon as I fire her up they flicker again? so is my only other option to buy the canbus ballasts then ? Thanks again for your help guys.
I have DDM 35 watt HID's in my fog lights and only needed a wiring harness to get the lights working in my 2013.

The wiring harness I have goes from the battery to the relay then to both HID ballasts. The factory fog light wiring on both sides goes to the relay to trigger the relay.

The part that you got does it connect directly to the battery?
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter #16
I have DDM 35 watt HID's in my fog lights and only needed a wiring harness to get the lights working in my 2013.

The wiring harness I have goes from the battery to the relay then to both HID ballasts. The factory fog light wiring on both sides goes to the relay to trigger the relay.

The part that you got does it connect directly to the battery?
Yes it connects directly to the battery. I had to install a harness in order to get my hi's to work, its the exact same harness. Its weird because it works fine when the truck is off but as soon as I turn it on they flicker. :4-dontknow:
 
1 - 17 of 17 Posts
Top