DODGE RAM FORUM banner

Wyjące tylne hamulce

1.3K views 1 reply 2 participants last post by  APSTRAM  
#1 ·
Cześć, mam Ram 2500 z 2011 roku, którym holuję naszą przyczepę kempingową. Niedawno, gdy zatrzymywałem się, usłyszałem niski pisk z tyłu. W ten weekend, gdy wracałem z przyczepą kempingową do domu, pisk stał się znacznie bardziej zauważalny i pojawiły się lekkie wibracje. Pisk utrzymywał się nawet podczas ruszania z miejsca. Potwierdziłem pochodzenie hałasu, gdy poprosiłem syna, aby usiadł za kierownicą, a ja szedłem obok ciężarówki. Wydaje się, że dochodzi z prawego tylnego obszaru hamulca. Dźwięk brzmi jak wtedy, gdy stare hamulce bębnowe zamokną po przejechaniu przez dużą ilość wody. Samochód ma przejechane 32 tys. mil. Sprawdziłem klocki i wydaje się, że mam ich jeszcze sporo.

Wygląda na to, że hałas jest bardziej zauważalny, gdy hamulce się nagrzewają. Mogę zmienić ton pisku, zwiększając/zmniejszając nacisk na pedał hamulca.

Sprawdziłem poziom oleju w dyferencjale, myśląc o problemie z przekładnią, ale poziom był dobry.

Jakieś pomysły?

#2 ·
Jeśli klocki hamulcowe wydają się w porządku, mogą to być szczęki hamulca postojowego. Trzeba będzie zdemontować tylne hamulce, aby się do nich dostać, ale można je przetestować, naciskając hamulec postojowy podczas powolnego ruchu, aby sprawdzić, czy dźwięk się zmienia.