DODGE RAM FORUM banner

Brak podgrzewania tylnej szyby?

1 reading
8.9K views 16 replies 14 participants last post by  SShadow1974  
#1 ·
Czy to możliwe, że moja ciężarówka nie ma tego? Na jednym z moich pokręteł znajduje się obraz tylnej szyby, a kiedy naciskam pokrętło, zapala się światło, które, jak myślałem, wskazuje na odmrażanie tylnej szyby, ale nic się nie dzieje. Sprawdziłem moje dokumenty i nie ma w nich żadnej wzmianki o odmrażaniu tylnej szyby. Czy to możliwe, że go nie mam? Nie mogę uwierzyć, że zbudowaliby ciężarówkę z kabiną załogową bez tego. Wszelkie informacje będą mile widziane. Dzięki.

#2 ·
Tak, to dość powszechne, że nasze ciężarówki nie mają tylnego rozmrażania! Przycisk, który prawdopodobnie masz, kontroluje podgrzewane lusterka boczne tak samo jak u mnie. Aby się upewnić, poszukaj przewodów siatki rozmrażania na tylnej szybie. Oto wątek z większą ilością informacji...

#3 ·
Jeśli nie masz siatki drucianej na tylnej szybie, to jej nie masz. To jedyna opcja, z której zrezygnowałem w poszukiwaniu ciężarówki. Miałem ją w moim '09 Ram i faktycznie dość często z niej korzystałem tutaj w MI. Nie mogę uwierzyć, że to opcja w pojeździe za prawie 50 tys. dolarów. Chyba nie kupiłem pojazdu po 1995 roku, w którym nie byłoby to standardowe wyposażenie.

#5 ·
Dostępne są zestawy uniwersalne na rynku wtórnym... ktoś wspomina o jednym w wątku, który podałem. Szczerze mówiąc, myślałem, że będzie mi tego brakowało w mojej ciężarówce, ale tylna szyba tak naprawdę nie zaparowuje mi zbytnio. Naprawdę cieszę się, że mam podgrzewane lusterka! To jest warte złota! :smileup:

#7 ·
Również nie mam tylnego rozmrażacza w moim Sport CC. Czy faktem jest, że przycisk tylnego rozmrażacza na desce rozdzielczej kontroluje podgrzewane lusterka? Myślałem, że są one kontrolowane przez rozmrażanie przedniej szyby. Jak dotąd tylna szyba mi nie zaparowała i, jeśli się nad tym zastanowić, nigdy nie używałem tylnego rozmrażacza przez osiem lat, które miałem Avalanche.

#9 ·
Z strony 137 instrukcji liczącej ponad 700 stron: „Lusterka te są podgrzewane, aby stopić szron lub lód. Funkcję tę można aktywować zawsze po włączeniu odmrażacza tylnej szyby, jeśli jest on zamontowany. Niektóre pojazdy mogą nie być wyposażone w odmrażacz tylnej szyby, w takim przypadku podgrzewane lusterka nadal będą działać zgodnie z przeznaczeniem. Dodatkowe informacje można znaleźć w części „Funkcje tylnej szyby” w rozdziale „Zrozumienie funkcji pojazdu”.

#10 ·
Na jednym z moich pokręteł znajduje się obraz tylnej szyby, a kiedy naciskam pokrętło, zapala się światło, które, jak myślałem, wskazywało na podgrzewanie tylnej szyby, ale nic się nie dzieje..
Czy to może być również obraz lustra? To uniwersalny znak podgrzewanych lusterek, używany od wielu lat w dużych ciężarówkach. Często tylna szyba i podgrzewane lusterka działają razem, jeśli oba są obecne.

#12 ·
Cóż, właśnie spojrzałem na tylną szybę i nie widzę żadnych oznak czegokolwiek, więc chyba tego nie mam. Trochę zaskoczony, jak ludzie tak naprawdę tego nie używają. W mojej Silverado z podwójną kabiną używałem tego cały czas, kiedy orałem. Być może to konstrukcja każdej ciężarówki tego wymaga. W każdym razie poczekam chwilę i zobaczę, czy będzie mi brakować tej opcji. Dzięki.

#15 ·
Więc kiedy wszyscy parkujecie swoje ciężarówki na zewnątrz na noc w zimie z szronem na oknach, łatwiej jest zeskrobać go skrobaczką do lodu? Miałem taką w prawie każdym samochodzie lub ciężarówce, które posiadałem tutaj w Chicago i stwierdziłem, że o wiele łatwiej jest nacisnąć przycisk rozmrażania na desce rozdzielczej po rozgrzaniu pojazdu podczas odjeżdżania, a następnie zeskrobać tylną szybę.

#16 ·
Więc kiedy wszyscy parkujecie swoje ciężarówki na zewnątrz na noc w zimie z szronem na wszystkich oknach, czy łatwiej jest zeskrobać go skrobaczką do lodu? Miałem ją w prawie każdym samochodzie lub ciężarówce, którą miałem tutaj w Chicago, i stwierdziłem, że o wiele łatwiej jest nacisnąć przycisk odszraniania na desce rozdzielczej po rozgrzaniu pojazdu, gdy odjeżdżam, a następnie zeskrobać tylną szybę.
Moja ciężarówka jest zaparkowana na zewnątrz od dnia, w którym ją przywiozłem do domu (w zeszłym czerwcu) i nigdy nie miałem problemu z tylną szybą, którą trzeba było zeskrobać. Zawsze uruchamiam moją ciężarówkę zdalnie rano na co najmniej 5 minut, zanim do niej wsiadam, aby jechać do pracy. Zdecydowałem się nie brać tylnego odszraniania, kiedy zamawiałem moją ciężarówkę w zeszłym roku, ponieważ przeczytałem mnóstwo opinii, które mówiły, że ludzie nie potrzebują go w swoich ciężarówkach. Dla mnie to również się sprawdziło. Dobrą rzeczą jest to, że to tylko opcja za 150 dolarów. Więc jeśli ktoś się waha, to nie są duże pieniądze za spokój ducha.