DODGE RAM FORUM banner

Niezbyt pod wrażeniem ulepszenia infinity

4.3K views 9 replies 6 participants last post by  Hup5150  
#1 ·
Całkowicie zgadzam się ze wszystkimi tutaj w kwestii „zdegradowanego” systemu Alpine. Brzmi okropnie. Byłem u dealera i słuchałem systemu Standard w porównaniu z systemem Alpine, w tę i z powrotem. I standard był znacznie lepszy.

Więc zdecydowałem się na ulepszenie Infinity, które większość tutaj polecała.

Głośniki przedniego panelu rzeczywiście zrobiły różnicę, były jaśniejsze, więcej wysokich tonów. Ale nie zmieniły całkowicie świata, jak niektórzy mówili. Myślę, że mogą być trochę cichsze pod względem głośności.

Problem, jaki miałem, dotyczył głośników tylnych drzwi. Infinity 9622i. Wymieniłem tylko tylne drzwi pasażera, przesuwając dźwięk do tyłu, a następnie przełączałem się między lewym i prawym, aby porównać nowe infinity ze standardowym Alpine. I najbardziej zaskoczyło mnie to, że bas został zmniejszony o połowę, gdy przesunąłem dźwięk do Infiniti. Infinity jest jaśniejsze, wyraźniejsze... więc początkowo byłem podekscytowany, że będzie brzmiało lepiej, ale zdecydowanie miało około połowy odpowiedzi basowej.

Odłączyłem również subwoofer podczas tego testu, aby upewnić się, że słyszę tylko głośniki i użyłem złączy metra, sprawdziłem moje plusy i minusy, aby upewnić się, że faza jest prawidłowa. Chyba że coś było źle okablowane z fabryki...

Więc nie chciałem tracić tak dużo basu, ponieważ czuję, że i tak nie ma go za dużo. Więc po prostu włożyłem z powrotem alpiny i szukam czegoś lepszego z tyłu? Bez wydawania 200$? Czy to możliwe?

Coś jaśniejszego, co ma taką samą reakcję basową jak alpiny??

#3 ·
Mam parę głośników Infinity Reference 6 x 9 2-drożnych w tylnych drzwiach... i uważam, że trochę im brakuje. W przednich drzwiach wymieniłem fabryczne głośniki Alpine na zestaw tanich 2-drożnych Rockford Fosgate Prime 6 x 9, dopóki nie znalazłem głośników średnio-niskotonowych, które by mi się podobały.

Zgadnij co? Wolę RF od Infinity. Co naprawdę mnie zaskakuje, ale biorąc pod uwagę sposób, w jaki odcięto fabryczny system, ma to sens. Przy pełnej głośności na utworach z mocnym basem sprawdzają się całkiem dobrze.

RF, które zamówiłem, pochodziły z Sonic Electronics i mają bardzo rozsądną cenę. Odpowiedź średniego basu w przednich drzwiach jest dobra, a przy odpowiednim wygłuszeniu i przegrodach byłaby jeszcze lepsza. Nie zrozumcie mnie źle, to nie są najlepsze głośniki na rynku... ale jako zamiennik OEM są o wiele lepsze niż fabryczny szmelc Alpine.

Rockford Fosgate Prime R169X2

https://www.sonicelectronix.com/item_67794_Rockford-Fosgate-Prime-R169X2.html

Podobają mi się na tyle, że zamierzam zamówić kolejny zestaw na tył. Mam nadzieję, że ten mały głośnik wysokotonowy zabrzmi tam dobrze?

#4 ·
Fajnie, dzięki! Próbowałem tylnego tweetera Infiniti w suficie i nie sądziłem, żeby brzmiał tak dobrze jak standardowy Alpine. Standardowy Alpine to większy głośnik, więc myślę, że lepiej odtwarza niektóre niższe częstotliwości. Oznacza to, że ma szerszy zakres częstotliwości niż ten maleńki Infinity. Odesłałem je więc, ale miałem kilka zapasowych tweeterów Alpine R typu 1 cal, które umieściłem tam i mogłem je jakoś skierować w stronę mojej głowy, aby lepiej strzelały w pozycję kierowcy. Mimo że miały 4 omy, myślę, że brzmiały lepiej.

Nie próbowałeś jeszcze Rockfordów w tylnych drzwiach, więc nie jesteś pewien co do ich klarowności? Po prostu mają dobrą reakcję na bas?

#8 ·
Mam w domu głośniki McIntosh i wzmacniacz Carver. Słuchawki Sennheiser ze starej szkoły też. Myślę, że system Alpine brzmi dobrze, z lepszym basem niż system Logic 7 w moim starym BMW, ale może z mniejszą klarownością w innych miejscach. Zdecydowanie nie jest to jakość audiofilska, ale jest całkowicie rozsądna. Mogę odtwarzać coś szalonego, jak 808 na Hello Brooklyn, a głośniki nawet nie mrugną okiem.

#9 ·
Głośniki Alpine OEM 8 dobrze współgrają i współgrają z moją ogromną Substage, jestem naprawdę pod wrażeniem jakości głośników w drzwiach, a głośniki w desce rozdzielczej mają wystarczająco dużo blasku, aby nadążyć. Chyba że wszyscy jesteście audiofilami, odważyłbym się powiedzieć, że jesteście niezadowoleni z częstotliwości poniżej 60 Hz, z czym całkowicie się zgadzam.

Attachments