DODGE RAM FORUM banner
1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hi all, hopefully there is a transmission guru or owner here who has experience an issue I very recently ran into.

The synopsis is this.

Driving from Pensacola, Fl to Virginia Beach, Va Beach, Va pulling a 12 ft. trailer and had one cycle in the bed and one in the trailer. Pulling roughly 2500 - 2600 pounds in all. Truck is running great at 1900 RPM's @ 70 MPH until.... ran into about 400 miles of THICK DENSE FOG in NC to VA. About 200 miles into the fog, the truck began to cruise at 2500-2800 RPM's @ 70 MPH, never calmed back down. Gas consumption tripled. I stopped once I made it into Va and looked under the hood, checked for leaks pretty much all over, found nothing out of the ordinary. Re-fueled and hit the road for the last 100 miles home. Same issue, RPM's were way above normal and gas was just flowing through. burned about 3/4 tank for about 100 miles. I made it to the interstate to home, and ran into some traffic, so I let off the gas, coasted pretty much to a stop, and when I went to push the gas, it revved way up to about 3500 rpm's and would barely move. I held the gas as I was surrounded by thick Va driver traffic, and once it shifted into 2nd gear, it ran fine other than the higher RPM's. I parked it at home for about 4 hours, got back in to do a delivery and it was doing the same thing. Revving high in first, and then even revving high in other gears when I would throttle up on the interstate. Burned a little over 1/4 tank for about a 40 mile round trip. Made it back home, disconnected the trailer and parked it for a day. Hopped in over the past 2 days, no issues whatsoever. Driving normal, no revving up, no overuse of fuel, as if it never happened.



So, if anyone has any idea of what could have caused this, I would love to hear opinions and any other possible ideas. I am scheduled to drive from Va to Fl and back Monday - Wednesday and I am skeptical about pulling the trailer even empty if I run the possibility of messing something up. Should I do a dry run around town over the weekend with the trailer attached to see if it happens again? Any idea of a part that may need replacing? Hopefully I explained it well enough that someone understands, but if I missed something important, please let me know.

Thanks all!!!:smileup:
 

·
Registered
Joined
·
1,989 Posts
Hi all, hopefully there is a transmission guru or owner here who has experience an issue I very recently ran into.

The synopsis is this.

Driving from Pensacola, Fl to Virginia Beach, Va Beach, Va pulling a 12 ft. trailer and had one cycle in the bed and one in the trailer. Pulling roughly 2500 - 2600 pounds in all. Truck is running great at 1900 RPM's @ 70 MPH until.... ran into about 400 miles of THICK DENSE FOG in NC to VA. About 200 miles into the fog, the truck began to cruise at 2500-2800 RPM's @ 70 MPH, never calmed back down. Gas consumption tripled. I stopped once I made it into Va and looked under the hood, checked for leaks pretty much all over, found nothing out of the ordinary. Re-fueled and hit the road for the last 100 miles home. Same issue, RPM's were way above normal and gas was just flowing through. burned about 3/4 tank for about 100 miles. I made it to the interstate to home, and ran into some traffic, so I let off the gas, coasted pretty much to a stop, and when I went to push the gas, it revved way up to about 3500 rpm's and would barely move. I held the gas as I was surrounded by thick Va driver traffic, and once it shifted into 2nd gear, it ran fine other than the higher RPM's. I parked it at home for about 4 hours, got back in to do a delivery and it was doing the same thing. Revving high in first, and then even revving high in other gears when I would throttle up on the interstate. Burned a little over 1/4 tank for about a 40 mile round trip. Made it back home, disconnected the trailer and parked it for a day. Hopped in over the past 2 days, no issues whatsoever. Driving normal, no revving up, no overuse of fuel, as if it never happened.



So, if anyone has any idea of what could have caused this, I would love to hear opinions and any other possible ideas. I am scheduled to drive from Va to Fl and back Monday - Wednesday and I am skeptical about pulling the trailer even empty if I run the possibility of messing something up. Should I do a dry run around town over the weekend with the trailer attached to see if it happens again? Any idea of a part that may need replacing? Hopefully I explained it well enough that someone understands, but if I missed something important, please let me know.

Thanks all!!!:smileup:
Did you make sure to turn overdrive off?

You're not suppose to tow using OD, no matter what!

Also just check your fluid, transmission is obviously slipping ALOT! All automatics will have a small amount of slip with some here their big slip because of shifts points, load, and the characteristics of transmission. But what you describe isn't normal, obviously.
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Fluids are all tip top, and it hasn't done it on normal driving around town for the past few days. Going to attach the trailer today and see if it does anything out of the ordinary.

I don't have an OD button or switch, just the normal D 2 1 gears and the 4wd shifter on the floor which I have in N. Only used the 4wd once since I owned it which was last week on top of a slippery ice covered mountain which it handled great.
 

·
Registered
Joined
·
1,989 Posts
Fluids are all tip top, and it hasn't done it on normal driving around town for the past few days. Going to attach the trailer today and see if it does anything out of the ordinary.

I don't have an OD button or switch, just the normal D 2 1 gears and the 4wd shifter on the floor which I have in N. Only used the 4wd once since I owned it which was last week on top of a slippery ice covered mountain which it handled great.
Well if their is one it should be on the end of the shifter. But if theirs not then theirs not. Well if it starts acting up again just tell me.
 
1 - 4 of 4 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top