DODGE RAM FORUM banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Discussion Starter · #1 ·
My father took me for a drive in in his ram today to show me and see if i knew what could be causing his problem.

This problem doesn't always show up and never under any normal acceleration.

The truck/engine stutters at 1400-1600 rpm (In OD, checked it out of OD and it still does it in this RPM range) when just barely touching the throttle, mainly when just touching it enough to stay at a constant speed (Between 60-80 km/h).

He says if he is on the highway doing above 80-90 km/h it sometimes shows up too but he couldn't remember the RPM range.

I manually ran the throttle at the TB and I could not get it to produce the stutter.

No problems under normal to heavy acceleration at all.

It kind of baffles me. I figured if it was a really bad issue or spark plugs or fuel filter etc it would show up under heavy acceleration.

Thanks for any possible info.

I'm a member over at Caliber Forumz. Thanks again.
 

·
Registered
Joined
·
8,602 Posts
hello and welcome to this side of the Z, just a few questions to maybe help another member answer your question.
when was the last time he had the plugs changed?
I dont know if this will work so wait for a more experienced member to say yes or no but maybe sea foam it
is it showing any codes?
 

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Discussion Starter · #3 ·
He said the guy he bought it from put"lifetime" plugs in it and no it is not throwing any codes.
 

·
Registered
Joined
·
8,602 Posts
did you read it even though no lights were lit something may still be stored in there. also what plugs did he use specifically and how long after he installed them did this start happening or has this been happening since before they were installed? like i said i dont know if any of this is related i'm just asking questions so maybe someone will chime in with a possibility or answer ;)
 
1 - 4 of 4 Posts
Top