DODGE RAM FORUM banner
41 - 48 of 48 Posts
Discussion starter · #42 ·
Recenzja B&G PCM...

OK, więc mam już nowy PCM zainstalowany od kilku tygodni. Zgodnie z obietnicą dam wam, którzy o tym myślą, pełną recenzję, więc zaczynamy...

Zamówienie początkowe:

Jak już mówiłem, z facetami przez telefon jest łatwo się dogadać. Jest trochę szybki, żeby zejść z telefonu, ale to zrozumiałe, biorąc pod uwagę, że są jedyną opcją strojenia dla nas i jestem pewien, że są zawaleni. Zaktualizowali mój PCM i odesłali go do mnie tego samego dnia. Wysyłka UPS ground zajęła mi 3 dni robocze, żeby go otrzymać.

Łatwość instalacji:

Ta część nie mogła być łatwiejsza! Znowu już to omówiłem, ale po prostu przeglądam wszystko. Nie mogło być łatwiej.

Test jazdy:

Cóż, tu robi się trudno. Jeździłem tylko w 4. generacji z predatorem i był znacznie lżejszy ode mnie, więc trudno mi porównać, co daje ci predator, a co to daje, ale zdecydowanie widzę różnicę. Silnik wydaje się łatwiej wchodzić na obroty, reakcja na gaz jest znacznie lepsza, mój dolny zakres obrotów się poprawił i jest zauważalnie szybciej. Nie wiem dokładnie ile, ale hamownia na tyłku mówi, że na pewno jest szybciej!

Największa niespodzianka:

Mój MPG wzrósł! Do wszystkich, którzy twierdzą, że mają 20MPG w 4x4, nie wierzę wam! Ha ha. Moja średnia z moim stylem jazdy wynosiła około 14-15. EVIC odczytywał średnio od 14,6 do 15,1. Ku mojemu szokowi mam teraz 17,2 na EVIC. Myślę, że można to przypisać ulepszonemu a/f. Oczywiście w komputerze musiało się coś drastycznie zmienić, żeby to istniało, więc po prostu powtarza hamownię na tyłku.

Numery DYNO:

Ok, oto co wszyscy naprawdę chcieliście. Było nieco ponad 80, 63% wilgotności i musieliśmy robić przejazdy na 2. biegu, ponieważ ogranicznik prędkości był ustawiony na 140. Miałem nadzieję na lepsze wyniki, ale przy mniejszej wilgotności i możliwości jazdy na 3. biegu, gdzie przełożenie wynosi 1:1, myślę, że 345/350 to wiarygodna liczba. Proszę...
Image

Jak widać, a/f jest całkiem dobre, a krzywa momentu obrotowego jest całkiem ładna. Byłem pod wrażeniem tego na flashu PCM, to pewne. Tracę dużo w układzie napędowym, więc te liczby są dla mnie całkiem przyzwoite.

Negatywy:

Nie sądzę, żeby wszystko zaktualizowali. Punkty zmiany biegów, sztywność itp. się nie zmieniły i chcę, żeby podnieśli ogranicznik prędkości, ale poza tym jestem z tego całkiem zadowolony. Jeśli nadal będę zadowolony, wkrótce dodam wałek rozrządu...

Coś pominąłem, po prostu zapytaj...

Dustin

To wydaje się imponujące jak na błysk. Jakie masz inne mody?

Discussion starter · #44 ·
Mam kilka innych modyfikacji (długie rury, CAI, korpus przepustnicy, usunięcie wentylatora sprzęgła). To, co mi szkodzi, to 4x4, konieczność jazdy na 2. biegu i DA tego dnia. Dlatego hamownie są tylko narzędziem do strojenia, ale mój lokalny klub miał dzień na hamowni i nie mogłem nie pójść. lol.

20+ mpg można osiągnąć, jeśli trzymasz nogę z dala od tego, czyli 55 mph do 65 mph. Udowodniłem to w ten weekend i udało mi się osiągnąć 21+ aż do wjazdu do miasta. Czy przypadkiem robiłeś dyno przed włożeniem pcm, ponieważ chciałbym zobaczyć porównanie obok siebie.

Świetne wyniki z hamowni za pomocą samego flasha!

A tak w ogóle, jak wam się udaje osiągać tak dobre wyniki MPG?
Ja mam tylko 14 do 15 MPG, z czego 80% to autostrada, a w mieście tylko 11 MPG...

Gdzie mogę dostać PCM 2010 (05150500AA) za 185$? Zapiszcie mnie...

Chciałem wymienić fabryczny Y na magnaflow jakiś czas temu, ale nigdy się do tego nie zabrałem... więc przez ostatnie kilka dni szukałem na forach i youtube i myślę, że po prostu zdecyduję się na tłumik DI/DO i całkowicie pozbędę się rury Y. Nie mogę się zdecydować między magnaflow 12468 i 12568... Po prostu nie chcę żadnego dudnienia, ponieważ dużo jeżdżę po autostradach, więc z tych powodów skłaniam się ku tłumikowi 12568. Po prostu nie mogę pojąć, dlaczego Dodge umieścił tę hańbę rury Y i to monstrum seryjnego tłumika, podczas gdy mogli mieć ładny, prawdziwy podwójny wydech z tłumikiem DI/DO.

Kupiłem PCM z 2010 roku na eBayu i kazałem go wgrać do mojej ciężarówki. Mój fabryczny PCM wciąż działa normalnie. Kiedy będę musiał oddać go do serwisu, po prostu go wymienię i włożę z powrotem fabryczny.
Pytanie, czy można wgrać do PCM więcej momentu obrotowego? Powodem jest to, że mam Hemi z 2011 roku z przełożeniem 4:10 i oponami 35, wszystko działa dobrze, ale od czasu do czasu holuję i mógłbym potrzebować więcej momentu obrotowego.

41 - 48 of 48 Posts