Klocki nie potrzebują smaru za klockami. Potrzebują kleju. Musisz kupić klocki, które mają klej z tyłu i wyczyścić stary klej z tłoków i zewnętrznych "palców" zacisku za pomocą preparatu do czyszczenia hamulców. Smar nakłada się na sworznie prowadzące i małe wkładki ze stali nierdzewnej, które wchodzą między końce klocków a zacisk. Szlifuję je również czyste tam, gdzie mocowane są klocki, jeśli nie używam nowych. Używam hyalon blue do ponownego przyklejenia klocków. Niebieski rtv działa równie dobrze. Zawsze upewnij się, że pedał hamulca jest wciśnięty do końca, aby rtv było jak najcieńsze. W ten sposób nigdy nie usłyszysz piszczenia hamulców.
Używam klocków Wagoner Thermoquiet do wszystkiego. Są ceramiczne. Nie blakną ani nie chwytają i nie wytwarzają pyłu hamulcowego. Z jakiegoś powodu klocki ceramiczne utrzymują również gładsze tarcze. Wiem, że późne generacje 4 Ram okresowo pulsują hamulce, gdy są mokre, aby osuszyć wodę z tarcz. Jest to naprawdę potrzebne w przypadku fabrycznych klocków, ponieważ są one półmetaliczne i chcą się przyklejać i tworzyć rdzawy punkt na tarczach. Właśnie pracowałem nad Chargerem mojej żony, a klocki mają 75% przy 120000 mil. Zakładam nowe klocki w swoich pojazdach, gdy są fabrycznie nowe i oddaję fabryczne.
Widziałem, że ktoś chce założyć zestawy hamulcowe Powerstop do swojej ciężarówki. W 90% przypadków zwiększanie przyczepności hamulców nie jest mądre. Na przykład dodanie brembo do tyłu ciężarówki sprawi, że będzie to niebezpieczne. Fabryka pilnie pracowała nad stworzeniem systemu, który zapewnia najkrótszą drogę hamowania, a jednocześnie zachowuje stabilność pojazdu. Bardzo mocne hamulce zwykle sprawiają, że pojazd jest mniej bezpieczny. Pomaluj zaciski, aby wyglądały fajnie i załóż ceramiczne klocki. To jest dobra modyfikacja.