DODGE RAM FORUM banner

Piszczenie/skrzypienie hamulców

30K views 17 replies 15 participants last post by  ramcares  
#1 ·
Moja ciężarówka ma przejechane około 11 tysięcy mil, oryginalne hamulce, czy komuś jeszcze piszczą hamulce lub piszczą podczas powolnego zatrzymywania się lub na dłuższych dystansach hamowania? Sprawdziłem hamulce u dealera przy 6 tysiącach i 9 tysiącach mil, kiedy wymieniano olej i nadal mają 8/10 na ich wykresie? Próbowałem je rozgrzać, kilka razy mocno hamując, przy dużej prędkości. Nic nie działa. Jakieś sugestie?

#3 ·
Rozumiem to rano, po tym jak ciężarówka postoi całą noc, ponieważ tarcze hamulcowe zardzewiały w nocy. Jednak przy lekkim hamowaniu klocki nie dociskają mocno do tarczy, więc niektóre piski lub zgrzyty są całkowicie normalne.

#4 ·
Rozumiem to rano, po tym jak ciężarówka stała całą noc, ponieważ tarcze hamulcowe zardzewiały w nocy. Jednak przy lekkim hamowaniu klocki nie dociskają mocno do tarczy, więc pewne piski lub zgrzyty są całkowicie normalne.
Moja ciężarówka stoi w garażu przez noc. Więc to nie jest kondensacja ani "gnicie na parkingu". I przy lekkim hamowaniu tak, to ma sens, ale u mnie jest przy mocnym hamowaniu, normalnym hamowaniu, szybkim hamowaniu itp. Zastanawiam się nad rozebraniem moich hamulców przez dealera i ponownym ich złożeniem, upewnieniem się, że klocki są nasmarowane i zobaczeniem, czy to pomoże. Lub ewentualnie przetoczenie tarcz.

#5 ·
Mój samochód ciężarowy ma ten problem od około 6 tys. mil. Już raz wymienili tarcze w ramach gwarancji i przestało na mniej niż 2 tys. mil. Mój model z 2016 roku ma ponad 42 tys. mil przebiegu i do dziś piszczy sporadycznie. Kierownik serwisu powiedział mi wprost, że hamulce Ram są do bani i że jeśli nie przejdę na inne klocki i tarcze, to będzie się to działo nadal. Następnym razem wymienię na tarcze i klocki Powerstop. W przeszłości miałem z nimi szczęście.

#7 ·
Nie robiłbym dużo szybkiej jazdy i gwałtownego hamowania. Mój ładowarka ma tendencję do pękania tarcz hamulcowych po kilku gwałtownych zatrzymaniach z dużej prędkości. Nie jestem pewien co do Ramów.

#8 ·
Moja ciężarówka ma przejechane około 8500 mil i piszczy hamulcami podczas powolnego zatrzymywania się. Ciężarówka ma ponad rok i ostatnim razem, gdy byłem w salonie, powiedziano mi, że będę musiał zapłacić za przegląd i serwis.

#9 ·
Ludzie, proste rozwiązanie.
Problem nie tkwi w klockach! Pisk to zazwyczaj ultradźwiękowa wibracja, która pochodzi z kontaktu metalu z metalem na klockach, które mają "NAJMNIEJSZY" kontakt. Zazwyczaj z tyłu. Rozwiązaniem jest pójście do sklepu z częściami samochodowymi i kupienie tubki smaru do hamulców. To tak jak mała, maleńka plastikowa tubka smaru, którą dostajesz, gdy kupujesz nowe klocki. Teraz po prostu zdejmij klocki, nałóż cienką warstwę smaru na tył klocków, gdzie uderza tłok hamulcowy i nie zaszkodzi nałożenie go na prowadnice lub szyny, po których przesuwają się klocki. Nie ma potrzeby odpowietrzania ani niczego. Wystarczy użyć zacisku, aby wcisnąć klocki z powrotem, aby wyjąć zaciski. Płyn hamulcowy wraca do zbiornika. Zbyt łatwe!!

#10 ·
Aktualizacja:

Miałem ciężarówkę u dealera w czwartek rano, kazałem im rozebrać moje hamulce i złożyć je z powrotem. Okazało się, że na klocku, gdzie tłok ma kontakt, prawie nie było smaru. Powiedziano mi również przez technika Chryslera, który robił u nich gwarancję, instalację zestawu wskaźników z fabryki, powiedział: "klocki i tarcze ram są tanie i okropne, jeśli chcesz, żeby były ciche i miały świetne osiągi, przejdź ze standardowych" byłem oszołomiony. Nie trzeba dodawać, że hamulce nie wydały ani jednego dźwięku, jeździłem do pracy i z powrotem od tego czasu, 65 mil, a następnie przetransportowałem cougara z Indiany dzisiaj po jeździe tam. Podróż w obie strony wyniosła 450 mil. Więc 500 mil i ani jednego dźwięku.

#11 ·
To interesujące; planuję wymienić swój na zestaw PowerStop, ale moje hamulce działają dobrze przy 68 000 milach, co wydaje się być więcej niż oczekuje większość ludzi.

#12 ·
Aktualizacja, odkąd dealer ponownie nasmarował moje hamulce, przejechałem na nich około 2000 mil i zgadnijcie, co wróciło. Tak. Piszczący dźwięk jak metal o metal. Jest z tyłu po prawej stronie i jest gorzej niż wcześniej. Zastanawiam się, czy jazda w terenie i dostanie się błota w koła nie spowodowało, że małe kamienie w jakiś sposób wyżłobiły rowki w tarczy lub uszkodziły klocki. Ciągnąłem przyczepę, której używam do przewożenia samochodów i piszczenie było okropne. Wyciszyło się od czasu odpięcia przyczepy, ale nadal jest głośne. Możliwe, że zużyte klocki od przyczepy? Denerwuje mnie to tak bardzo, że chcę wydać pieniądze na nowe, wydajne klocki i tarcze do ciężarówki z przebiegiem 12 000 mil.

#13 ·
Miło wiedzieć, że nie jestem jedynym, który ma hałas podczas hamowania. Mój pojawia się przy całkowitym zatrzymaniu, na ostatniej stopie lub tak podczas hamowania, gdy się zatrzymuję. Zasadniczo za każdym razem, jeśli nie naciskam mocniej. Znalazłem na to sposób, ale nie lubię mocno hamować, lubię wślizgiwać się lol

Wygląda na to, że oryginalny sprzęt jest do niczego, zostanie wymieniony, gdy hamulce będą potrzebne. Dzięki za wszystkie posty.

#15 ·
Moje lewe tylne koło zaczęło piszczeć podczas cofania - przyjrzałem się im i zgaduję, że to te beznadziejne hamulce, o których słyszałem?

#16 · (Edited by Moderator)
Klocki nie potrzebują smaru za klockami. Potrzebują kleju. Musisz kupić klocki, które mają klej z tyłu i wyczyścić stary klej z tłoków i zewnętrznych "palców" zacisku za pomocą preparatu do czyszczenia hamulców. Smar nakłada się na sworznie prowadzące i małe wkładki ze stali nierdzewnej, które wchodzą między końce klocków a zacisk. Szlifuję je również czyste tam, gdzie mocowane są klocki, jeśli nie używam nowych. Używam hyalon blue do ponownego przyklejenia klocków. Niebieski rtv działa równie dobrze. Zawsze upewnij się, że pedał hamulca jest wciśnięty do końca, aby rtv było jak najcieńsze. W ten sposób nigdy nie usłyszysz piszczenia hamulców.

Używam klocków Wagoner Thermoquiet do wszystkiego. Są ceramiczne. Nie blakną ani nie chwytają i nie wytwarzają pyłu hamulcowego. Z jakiegoś powodu klocki ceramiczne utrzymują również gładsze tarcze. Wiem, że późne generacje 4 Ram okresowo pulsują hamulce, gdy są mokre, aby osuszyć wodę z tarcz. Jest to naprawdę potrzebne w przypadku fabrycznych klocków, ponieważ są one półmetaliczne i chcą się przyklejać i tworzyć rdzawy punkt na tarczach. Właśnie pracowałem nad Chargerem mojej żony, a klocki mają 75% przy 120000 mil. Zakładam nowe klocki w swoich pojazdach, gdy są fabrycznie nowe i oddaję fabryczne.

Widziałem, że ktoś chce założyć zestawy hamulcowe Powerstop do swojej ciężarówki. W 90% przypadków zwiększanie przyczepności hamulców nie jest mądre. Na przykład dodanie brembo do tyłu ciężarówki sprawi, że będzie to niebezpieczne. Fabryka pilnie pracowała nad stworzeniem systemu, który zapewnia najkrótszą drogę hamowania, a jednocześnie zachowuje stabilność pojazdu. Bardzo mocne hamulce zwykle sprawiają, że pojazd jest mniej bezpieczny. Pomaluj zaciski, aby wyglądały fajnie i załóż ceramiczne klocki. To jest dobra modyfikacja.

#17 ·
Mam ten sam problem z moim 2017 RAM 1500 i chciałbym wiedzieć, czy komuś udało się go rozwiązać. Zaczęło się przy 6 tys. km i powiedziano mi, że zniknie po inspekcji. Teraz przy 33 tys. km, wciąż to robi. Przy każdej wymianie oleju mówili, że niewiele mogą zrobić i nie ma żadnego wezwania do serwisu. Ostatnio go przywiozłem i tym razem zapłaciłem za sprawdzenie diagnostyczne. Otrzymałem tę samą odpowiedź, że tarcze i klocki są w porządku. Jednak problem wciąż występuje. Jestem naprawdę bardzo, bardzo sfrustrowany. To takie krępujące zatrzymywać się na światłach, gdy piszczy.

#18 ·
Mam ten sam problem z RAM 1500 z 2017 roku i chciałbym wiedzieć, czy ktoś go rozwiązał. Zaczęło się od 6 tys. i powiedziano mi, że zniknie po inspekcji. Teraz przy 33 tys., wciąż to robi. Przy każdej wymianie oleju mówili, że niewiele mogą zrobić i nie ma żadnego wezwania do serwisu. Ostatnio to przywiozłem i tym razem zapłaciłem za kontrolę diagnostyczną. Otrzymałem tę samą odpowiedź, że wirniki i klocki są świetne. Jednak problem wciąż istnieje. Jestem naprawdę bardzo, bardzo sfrustrowany. To takie żenujące zatrzymywać się na światłach, gdy piszczy.
Cześć @Ruggy - Uprzejmie zalecamy skontaktowanie się z naszym kanadyjskim zespołem obsługi klienta w celu uzyskania dalszej pomocy. Możesz zadzwonić pod numer 1-800-361-3700 lub przesłać swoje dane na stronie Skontaktuj się z nami - FCA Canada, aby otrzymać wiadomość e-mail z informacją zwrotną.

Mark
RamCares