DODGE RAM FORUM banner

Jaka jest normalna temperatura płynu chłodzącego?

2 reading
191K views 27 replies 14 participants last post by  rjs1600  
#1 ·
Cześć, właśnie kupiłem nowego Ram 1500 z 2014 roku z silnikiem 3.6 ltr. Zauważyłem podczas normalnej jazdy, że temperatura płynu chłodzącego wynosi około 204 do 220 stopni i więcej. Czy to normalne dla tych silników? Zapytałem dealera i powiedział, że te nowe silniki pracują goręcej.

Dzięki, BigMac

#10 ·
Jeszcze jedno zdjęcie HOLOWANIA w GORĄCĄ POGODĘ.

Image
Jaka była waga własna z tą przyczepą? Mam 2016 crew cab 3.6, 3.21, a mój maksymalny uciąg, jaki znalazłem, wynosił 4590 funtów. Czy ta liczba jest dokładna, czy zszedłbyś poniżej? Widziałem w Internecie, że większość ludzi powinna wykorzystywać około 80% swojej maksymalnej zdolności holowania. Po prostu ciekawi mnie Twoje doświadczenie w świecie rzeczywistym. Dzięki!

#9 · (Edited)
Widzę 215 - 230 jako normalne.
Tak, widzę to samo. Przykład: holowałem 5000 funtów pod górę o nachyleniu 5% w temperaturze 95 stopni. Miałem 228 stopni. Trochę się martwiłem, ale nigdy nie było gorzej. I dodam, że byłem na wysokości 6800 stóp. Ciężarówka pracowała i wykonała całkiem dobrą robotę. Kiedy wróciłem do domu, poszedłem do dealera i porozmawiałem z facetem, który powiedział, że pracuje przy wszystkich silnikach Pentastar. Powiedział, że silniki mają termostat o wyższej temperaturze. Jest w porządku, aby widzieć temperatury od 205 do 228 podczas pracy. Jeśli włączy się alarm... to jest problem.

Attachments

#11 · (Edited by Moderator)
Mam 2016 1500 3.6 ltr, a nasz 3-drogowy zawór płynu chłodzącego przeciekał płyn chłodzący... wymieniłem go i kilka dni później nowy się zepsuł... wymieniłem ponownie i nowy termostat i wydaje się, że nadal się przegrzewa! Temperatura płynu chłodzącego skoczyła do 236, a wskazówka temperatury podskakiwała trochę ponad połowę... więc jestem zdezorientowany i nie wiem, w czym problem! Ma 54000 mil i podczas wymiany części przepłukałem płyn chłodzący i dodałem nowy i odpowietrzyłem również układ!

Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana... nie mamy pojęcia, co to może być...

Podczas tego w ogóle nie zapaliły się żadne kontrolki silnika!

#12 ·
Mam 2016 1500 3.6 ltr, a nasz 3-drogowy zawór płynu chłodzącego przeciekał płyn chłodzący.. wymieniłem go i kilka dni później nowy się zepsuł.. wymieniłem ponownie i nowy termostat i wydaje się, że wciąż się przegrzewa! Temperatura płynu chłodzącego skoczyła do 236, a wskazówka temperatury podskakiwała trochę ponad połowę.. tak zdezorientowany i nie wiem, w czym problem! Ma 54000 mil i podczas wymiany części przepłukałem płyn chłodzący i dodałem nowy i odpowietrzyłem również układ!

Każda pomoc byłaby bardzo mile widziana.. nie mamy pojęcia, co to może być..

Również żadne kontrolki silnika w ogóle się nie zapaliły!
Mój też tak robi, założyłem nową chłodnicę i termostat odpowietrzałem już 5 razy... Pomocy, czy to może być pompa wody?

#13 · (Edited by Moderator)
Po trzykrotnej wymianie 3-drogowego zaworu płynu chłodzącego... i wymianie termostatu, nie było już żadnych problemów! Zatem podczas normalnej jazdy temperatura płynu chłodzącego wynosi od 200 do 230! Okazało się, że te silniki normalnie pracują w takich temperaturach! Podczas jazdy pod górę i holowania przyczepy kempingowej o wadze 2500 funtów będzie wynosić 230, ale nie wzrosła powyżej tej wartości! Nie jestem fanem tego, jak gorąco pracują te silniki, ale po wielu badaniach jest to normalne! Zawory 3-drogowe są plastikowe i to bardzo zła część dla tych silników... ponieważ zawór się zacina, dlatego musiałem go wymienić dwa razy w ciągu 2 tygodni!

#26 ·
Po trzykrotnej wymianie 3-drogowego zaworu płynu chłodzącego... i wymianie termostatu, od tego czasu nie było żadnych problemów! Zatem podczas normalnej jazdy temperatura płynu chłodzącego wynosi od 200 do 230! Okazało się, że silniki te normalnie pracują w takich temperaturach! Podczas jazdy pod górę i holowania 2500-funtowego namiotu kempingowego będzie wynosić 230, ale nie wzrosła powyżej tej wartości! Nie jestem fanem tego, jak gorąco pracują te silniki, ale po wielu badaniach jest to normalne! Zawory 3-drogowe są plastikowe i są bardzo złą częścią dla tych silników... ponieważ zawór się zacina, dlatego musiałem go dwukrotnie wymienić w ciągu 2 tygodni! Mam nadzieję, że to pomoże! Daj mi znać, jeśli potrzebujesz czegoś innego!!
Gdzie znajduje się zawór 3-drogowy?

#16 · (Edited by Moderator)
Zawór 3-drogowy jest bardzo łatwy do wymiany, ale są one wykonane z plastiku... zamiennik, który dostaliśmy od O'Reilly's, okazał się wadliwy po 3 dniach i znowu upuścił cały płyn chłodniczy, zabraliśmy go z powrotem i dostaliśmy nowy, który również zepsuł się po tygodniu... jesteśmy teraz na trzecim i wydaje się, że trzyma się dobrze, ponieważ minęły już 3 tygodnie!

Upewnij się, że odpowietrzyłeś go do końca, ustawiając przednią część ciężarówki w górę wzgórza!! Zaktualizuję ten post, jeśli coś innego się wydarzy! Kiedy dostaliśmy trzeci zawór zamienny, kupiliśmy nowy termostat na wszelki wypadek, ale jestem pewien, że stary był w porządku, ponieważ go przetestowałem!

Powodzenia i z przyjemnością dowiem się, że również dla ciebie zostanie naprawiony! Bądź błogosławiony!!!

#25 ·
działa w zakresie 215-225 stopni, w zależności od warunków jazdy. Temperatura skrzyni biegów wynosi około 180, temperatura oleju około 212, ciśnienie oleju około 35 podczas jazdy, 20 na biegu jałowym. Ale pytanie brzmi, co by się stało, gdybym dodał dwa wentylatory elektryczne, aby przemieszczać chłodniejsze powietrze, czy to by pomogło?