DODGE RAM FORUM banner

Awarie wałka rozrządu i popychaczy 5.7 VVT; problem i rozwiązanie.

2 reading
194K views 140 replies 47 participants last post by  gonefishin023  
#1 ·
Piszę ten post jako PSA. Jeśli ktoś chce o czymś dyskutować, proszę przenieść się do innego wątku.

Aby zrozumieć, dlaczego wałek rozrządu i popychacze zaworów w silnikach VVT Hemi ulegają awarii, trzeba zrozumieć coś bardzo podstawowego. Powierzchnia wałka rozrządu do popychacza rolkowego jest smarowana rozbryzgowo olejem wyrzucanym z wału korbowego. Kilku użytkowników tego forum zauważyło, że pojazdy flotowe, które dużo pracują na biegu jałowym, wydają się mieć więcej awarii. Mój osobisty 5.7 również ma sporo pracy na biegu jałowym. Rozbryzg oleju jest najmniejszy na biegu jałowym. Stąd awarie.

Trochę historii w mojej osobistej sytuacji: Kupiłem 2009 2500 5.7 hemi 4 drzwi 4x4 long bed z Teksasu tanio. Około 260 000 mil. Nie miałem pojęcia o awariach wałka rozrządu i popychaczy zaworów w silnikach Hemi. Potrzebowałem kabiny załogowej i 3/4 tony lub większej do holowania i rodziny itp., ale miałem budżet, który trzymał mnie z dala od prawie wszystkiego. Za tę cenę powiedziałem sobie, że jeśli potrzebuje silnika, skrzyni biegów lub tylnej osi, to jest warta czystej karoserii. Przy przebiegu 262-265 tys. mil jeden z popychaczy zaworów uległ awarii do tego stopnia, że silnik stukał i występowały wypadania zapłonów na cylindrze nr 5. Wyciągnąłem silnik, nowy wałek rozrządu, ulepszone popychacze zaworów (tak mi się wydawało), wszystkie nowe uszczelki, obróbka głowicy i czyszczenie/sprawdzanie łożysk bloku itp. itd. Z powrotem w biznesie. Jeździłem do 280 tys. mil i zacząłem słyszeć straszne tykanie przy zimnym starcie. Zmieniłem olej i rzeczywiście zobaczyłem kilka płatków w filtrze oleju. Ponownie wyciągnąłem silnik i jesteśmy w tym miejscu.

Na pierwszy rzut oka popychacze zaworów wydają się być w porządku. Ale zwróć uwagę na zużycie na powierzchni wałka rozrządu. Po osuszeniu części oleju z rolek na popychaczach zaworów problem stał się oczywisty. Kilka rolek w kilku popychaczach zaworów miało szorstkie miejsca. Zauważyłem również luz osiowy w niektórych rolkach. Brak oleju wbijał rolkę w popychaczu zaworów w poddanie, ale złapałem to przed poważną awarią. Zużycie wałka rozrządu pokazuje historię, rolki znajdowały się na powierzchni wałka rozrządu bez oleju. Wszystkie wióry metalu w filtrze, korpusach popychaczy zaworów i w elektrozaworze VVT były bardzo drobne i NIE nadmierne.

Rozwiązaniem jest zatem dedykowane smarowanie osi popychaczy rolkowych. 1 firma je produkuje. Popychacze Johnson z Taylor, MI. https://johnsonlifters.com/Products/HydraulicRollerLifters.aspx
Inne firmy twierdzą, że mają „ulepszone popychacze zaworów Hemi”. Miałem zestaw „tych” w moim silniku. Nie rozwiązują problemu braku rozbryzgu oleju na biegu jałowym!

#2 · (Edited)
Następne pytanie, jakie mieliśmy, brzmiało więc, dlaczego nie widzimy tych awarii w 03-08 hemis? - Jedyne, co możemy wymyślić (ja i 3 inne osoby z branży, znające się na rzeczy), to wałki rozrządu billet i brak VVT. Hemi nigdy nie został pierwotnie zaprojektowany dla VVT, został dodany później. Został pierwotnie zaprojektowany z MDS.

Dlaczego wszyscy twierdzą, że popychacze są wadliwe fabrycznie? - Moim zdaniem nie są wadliwe ani źle zaprojektowane. Nie sądzę też, żeby były/są problemy z kontrolą jakości. Uważam, że ludzie widzą zablokowany popychacz rolkowy z łożyskami igiełkowymi i obwiniają pierwszą rzecz, którą widzą, zamiast faktycznie zidentyfikować problem. LUB do czasu wykonania naprawy identyfikacja przyczyny może nie być tak łatwa do wykrycia. Sam to zrobiłem z moim pierwszym zestawem popychaczy i zapomniałem o tym i jeździłem moją ciężarówką.

Dlaczego niektórzy nie mają żadnych problemów, podczas gdy inni mają problemy? - Nie potrafię na to odpowiedzieć, mogę tylko zgadywać. Może większość ludzi po prostu uruchamia swojego hemi, wrzuca bieg i jedzie. Wydaje się to nielogiczne, ale widzę, że jeden z nich może przetrwać dłużej z ludźmi, którzy tak robią.

Olej 5w-20? - Moim zdaniem chrysler wiedział, że coś się dzieje i zalecił olej 5w-20 jako łatwe rozwiązanie problemu żywotności popychaczy i emisji spalin. Z tym wodnistym olejem w silniku V8 może on rozpryskiwać się z wału korbowego i łatwiej docierać do wałka rozrządu. Podczas gdy MYŚLĘ, że silniki 03-08 zalecały 5w-30.

#29 ·
Hej, chłopaki, uważajcie na język.

Więc następne pytanie, jakie mieliśmy, brzmiało: dlaczego nie widzimy tych awarii w silnikach Hemi 03-08? - Jedyne, co możemy wymyślić (ja i 3 inne kompetentne, znane osoby w branży), to wałki rozrządu typu billet i brak VVT. Hemi nigdy nie został pierwotnie zaprojektowany dla VVT, został dodany później. Został pierwotnie zaprojektowany z MDS.
Silnik Hemi Eagle z 2009 r. i nowsze zostały zaprojektowane dla VVT, dlatego odlewy bloków i przejścia oleju różnią się między silnikami Hemi '03-'08 a silnikiem Eagle 5.7 '09+. Wersja Eagle była znacznie bardziej rozbudowana niż nowe głowice.

#4 ·
co chcesz przez to powiedzieć? A może po prostu tego nie rozumiem? A może zadajesz pytanie?
Nikt nie identyfikuje dokładnie problemu. Ja, z pomocą innych, zrobiłem to i opublikowałem trwałe rozwiązanie. Nic więcej, nic mniej. Mam nadzieję, że inni nauczą się i naprawią swoje silniki za pierwszym razem, korzystając z tego, co znaleźliśmy.

Pytania w poście nr 2 to rzeczy, które wszyscy 4 omówiliśmy. Sprawdziliśmy nawet twardość powierzchni wałka rozrządu VVT z odlewanym rdzeniem na 18 w skali Rockwella. Zatem utwardzanie powierzchni standardowych wałków rozrządu VVT z odlewanym rdzeniem nie stanowi problemu. Nadal czekamy na wyniki badań twardości powierzchni wałków rozrządu z rdzeniem 03-08.

#5 ·
Tak - znowu - nie chcę się kłócić - ale nie marnuj swojego cennego czasu i pieniędzy. Nie jesteś pierwszy i nie ostatni, który próbuje to rozgryźć.
Jedyne, o czym mogłem pomyśleć, to przewód olejowy nad dźwigienkami zaworów, rozpylający na nie olej, tak jak robią to inni z wałkami rozrządu. JEŚLI problemem jest olej.
Wątpię tylko, że ty, z twoimi ograniczonymi zasobami i zapleczem finansowym (mówię o tym, wątpię, że masz miliony do wydania na to), to kolejny strzał w ciemno.

#6 ·
nie marnuj swojego cennego czasu i pieniędzy.
Na co dokładnie mam marnować pieniądze? Prawidłową naprawę mojej ciężarówki?

Nie jesteś pierwszy i nie ostatni, który próbuje to rozgryźć.
Rozwiązaliśmy to. O to chodzi.

Jedyne, o czym mogłem pomyśleć, to przewód olejowy nad wahaczami, rozpylający na nie olej, tak jak robią to inni z wałkami rozrządu.
Nie jestem pewien, o czym tu mówisz. Nie ma to sensu.

#107 · (Edited by Moderator)
Watch the language
z ostatnim pytaniem dyskwalifikujesz się i pokazałeś mi, że nie masz pojęcia, o czym mówisz. Przeczytaj kilka książek i dowiedz się czegoś - możesz dowiedzieć się, o czym mówię.

Miłej zabawy.
Wiem, że to stary wątek, ale jesteście dupkami. Ten człowiek najwyraźniej znalazł rozwiązanie, które, jak dodam, jest podobne do twojego komentarza „wąż olejowy nad wahaczami”. Dlaczego tak się dzieje, że kiedy ktoś chce opublikować coś pomocnego, ** *** czuje potrzebę udawania mądrzejszego?

#8 ·
Więc następne pytanie, jakie mieliśmy, brzmiało: dlaczego nie widzimy tych awarii w silnikach hemi 03-08? - Wszystko, co my (ja i 3 inne kompetentne, znane osoby w branży) możemy wymyślić, to wałki rozrządu z kęsów i brak VVT. Hemi nigdy nie zostało pierwotnie zaprojektowane dla VVT, zostało dodane później. Zostało pierwotnie zaprojektowane z MDS.
Zatem skoro twoja hipoteza nie wyjaśnia braku awarii popychaczy/krzywek w starszych modelach, wszystko, co ty "i 3 inne kompetentne i znane osoby możecie wymyślić", to dramatyczne odejście od twojej poprzedniej śmiałej pewności, że zidentyfikowałeś problem i zacząć gwałtownie wymachiwać w kierunku VVT?
Żadnej próby oceny, jak, a nawet czy, dodanie VVT wpłynęłoby na smarowanie rozpryskowe rozważanych komponentów. Brak danych. Brak empiryzmu. Nic.

Kolejne pytanie. Czy masz jakieś powiązania, finansowe lub inne, z Johnson Lifters?

Jestem z @guy65 i nazywam to bzdurą.

#10 ·
Jeśli wy idioci nawet nie rozumiecie smarowania rozbryzgowego lub analizy awarii, to równie dobrze mogę się kłócić z brudem.
Ok - to masło do ryby:

Gdzie są wasze dokumenty? Gdzie jest dokumentacja, która dowodzi, że silniki z dłuższym czasem pracy na biegu jałowym są bardziej podatne? Gdzie jest podstawa waszego wniosku?
Robię takie rzeczy codziennie i mogę wam powiedzieć - analizy metalurgiczne nie są tanie, a jeśli chcecie to zrobić dobrze, musicie również umieć zrozumieć wyniki testów.

Gdzie są DANE? I nie mówię o jednym lub dwóch silnikach, zwłaszcza gdy mogę założyć, że silnik na waszych zdjęciach pochodzi z Gen. 3.
Aby móc wyciągnąć wnioski, potrzebujecie danych z setek, jeśli nie tysięcy silników z tymi samymi wynikami testów. Nie róbcie z siebie i swoich 3 kumpli pośmiewiska z domowych, amatorskich dochodzeń tylko dlatego, że myślicie, że coś wiecie. Inni chodzili do szkoły przez długi czas i mają stosunkowo dobrze płatne prace.

Mam ładne powiedzenie W. Edwardsa Deminga nad biurkiem:

"Bez danych jesteś tylko kolejną osobą z opinią".

Zostawcie to profesjonalistom - wy oczywiście nimi nie jesteście, skoro nawet nie wiecie, jak działa doprowadzanie oleju do łożysk. I tak, mam do czynienia z takimi rzeczami każdego dnia.

#16 ·
Myślę, że w tym momencie jest to dość dobrze ustalone, że występuje pewien brak smarowania z tyłu silnika. Długotrwałe użytkowanie przy niskich obrotach oznacza, że ​​niekoniecznie wystarczająca ilość oleju tam dociera, co prowadzi do tarcia rozkładającego metale. Myślę, że częściowo są to również materiały gorszej jakości.

Zdarzyło się to zarówno w przypadku popychaczy MDS, jak i innych, więc to nie tylko kwestia MDS.

Kiedy dodali VVT do mieszanki? Nie w 2011 roku (gdzie te problemy wydają się być najbardziej powszechne), więc powiedziałbym, że to również nie jest problem VVT, tylko na tej podstawie. Nie biorąc nawet pod uwagę faktu, że VVT nie powoduje braku smarowania.

#17 ·
Gość nigdy nie odpowiedział na moje pytanie, w jaki sposób popychacze, które reklamuje jako "rozwiązanie", faktycznie spełniają jego kryteria "dedykowanego smarowania osi rolkowych popychaczy". Na stronie producenta popychaczy, do której odsyła, nie ma nic na temat tej cechy, ani też nie próbuje zidentyfikować źródła takiego dedykowanego smarowania w Hemi.

Nie odpowiedział również na pytanie, czy ma jakieś finansowe udziały lub powiązania z Johnson Lifters.

Otrzymał kilka racjonalnych uwag krytycznych dotyczących jego twierdzeń i zamiast rozwinąć swoje twierdzenia, popierając je dowodami i argumentami, od razu zaczął nazywać nas kretynami, a teraz @Cleavor kogoś za to opieprza?
Meh.
?‍♂

#20 ·
Gość nigdy nie odpowiedział na moje pytanie, w jaki sposób popychacze, które reklamuje jako "rozwiązanie", faktycznie spełniają jego kryteria "dedykowanego smarowania osi rolkowych popychaczy". Na stronie producenta popychaczy, do której odsyła, nie ma nic na temat tej cechy, ani też nie próbuje zidentyfikować źródła takiego dedykowanego smarowania w silniku Hemi.

Nie odpowiedział również na pytanie, czy ma jakieś finansowe udziały lub powiązania z Johnson Lifters.

Otrzymał kilka racjonalnych ripost na swoje twierdzenia i zamiast rozwijać swoje twierdzenia dowodami i rozumem, od razu zaczął nazywać nas kretynami, a teraz @Cleavor kogoś za to opieprza?
Meh.
?‍♂
Kiedy publikujesz swoje znaleziska i rekomendacje, a następnie otrzymujesz odpowiedzi od "The Crew Here", też nie zawracałbym sobie głowy odpowiadaniem. Jasne jest, że jeśli facet kupił niedrogi samochód ciężarowy, a następnie musiał go dwa razy naprawiać, to nie jest związany z Johnson Lifters lub po prostu jesteś zbyt ślepy, aby wyraźnie widzieć drzewa w lesie.

#18 ·
Potrzebujemy więcej tego typu wątków i więcej opcji radzenia sobie z tą rzeczą, która nęka tak wielu z nas. Jedną rzeczą, którą chciałbym dodać, jest to, że molibden to to, co FCA dodało do swojego oleju srt, aby pomóc w tarciu podczas suchego startu. To właśnie większość olejów stosuje do suchych startów, ale FCA dodało 4 lub 5 razy więcej średniego poziomu molibdenu do swojego oleju specyficznego dla srt. Nie sugeruję, że to magiczny środek, ale to, co robi molibden, to to, że istnieje tam, gdzie jest ciśnienie, gdy oleju nie ma, pozostaje. Tak, jeśli jest coś mechanicznego, co możemy zrobić, byłoby to najlepszym wyborem, ale jako dodatek powinniśmy również podążać za FCA i badać smarowanie. Spójrz na oleje i dodatki o wysokiej zawartości molibdenu jako kolejną rzecz, którą możemy rzucić na tykanie Hemi. Lubegard biotech kosztuje tylko 6 dolarów na Amazon, a jest to rozpuszczalny w oleju molibden z estrami. Nazywamy to "Poor man's redline", ale rozważ także olej redline. Te oleje i dodatki mają właściwości przeciwcierne, które pozostają, gdy oleju nie ma. Wielu facetów zabiło tykanie Hemi za pomocą tych strategii smarowania. Teraz, czy to oznacza, że krzywka nie zawiedzie, tego nie mogę ci powiedzieć, tylko że długoterminowe uoa sugerują, że kiedy zabijesz tykanie Hemi, liczby zużycia w tych silnikach spadają.

#33 ·
Czy ktoś ma problemy z Gen 4 i awariami popychaczy lub czymkolwiek innym, co jest tym problemem?
Nowy na forum, jeśli ktoś zna link do identycznego lub podobnego problemu, czy możesz go zamieścić w odpowiedzi.
Sic Semper Tyrannis.
Zadałem to samo pytanie gdzie indziej i nigdy nie widziałem żadnych odpowiedzi. Nie jestem pewien, czy to oznacza, że ​​modele 2017+ nie mają jeszcze wystarczającej liczby mil, aby zacząć wykazywać awarie popychaczy, czy też zmiana dostawcy fabrycznego faktycznie działa. Też się martwię. Dostałem przedłużoną gwarancję właśnie na to.

#26 ·
Dostawca popychaczy zmienił się w 2016 roku, więc o ile mnóstwo z nich w krytycznym zakresie 75 000-150 000 mil nie zacznie dołączać do forów, kontrola jakości tolerancji popychaczy rolkowych została poprawiona z 3sig do sześciu sigm.

Jeśli chcesz zainwestować dodatkowe 1000 $ w specjalne popychacze przy wymianie wałka rozrządu, na pewno nie będę argumentował teorii ani decyzji, ponieważ są one również używane w aplikacjach 6.4 i 6.2 SC.
Dostawca popychaczy zmienił się w 2016 roku, więc o ile mnóstwo z nich w krytycznym zakresie 75 000-150 000 mil nie zacznie dołączać do forów, kontrola jakości tolerancji popychaczy rolkowych została poprawiona z 3sig do sześciu sigm.

Jeśli chcesz zainwestować dodatkowe 1000 $ w specjalne popychacze przy wymianie wałka rozrządu, na pewno nie będę argumentował teorii ani decyzji, ponieważ są one również używane w aplikacjach 6.4 i 6.2 SC.
Dzięki za odpowiedź.
Kiedy mówisz dostawca, masz na myśli pewnego zagranicznego producenta dostarczającego Moparowi kiepskie części?
Tak, przyjrzałem się kilku wałkom rozrządu i zmianom, które ludzie wprowadzają, szczerze mówiąc, jeszcze na to nie stać.

#25 ·
Oczywiście, jeśli facet kupił plecak z dużym przebiegiem, ponieważ był niedrogi, myśląc w momencie zakupu, że akceptowalne będzie odbudowanie silnika, skrzyni biegów itp., a następnie musiał DWA RAZY odbudować silnik, to jest to facet, którego wszyscy powinniśmy słuchać, aby uzyskać wskazówki i mądrość.

Zmarnujmy nasze pieniądze na kupowanie złomu z dużym przebiegiem, a następnie zmarnujmy więcej pieniędzy na naprawę tego samego silnika DWA RAZY, abyśmy wszyscy mogli mądrzyć się.

Największym problemem/najzabawniejszą rzeczą w idiotach jest to, że mają tendencję do myślenia, że są jedynymi mądrymi.

• Like
Reactions: guy65
#32 ·
Mój 2012 1500 Ram hemi 5.7 właśnie zawiódł na cylindrze 6 z kodem 306 przy 58 000 milach. Usłyszałem, jak robi się głośno i od razu wiedziałem, że coś się zepsuło. Szukałem w Google hasła „hemi tick” lata temu i dowiedziałem się, że to uszkodzone śruby wydechowe, które naprawiłem po stronie pasażera. Nadal słyszałem tykanie, ale trochę mniej, wtedy strona kierowcy zaczęła tykać. Więc wiedziałem, że uszkodzone śruby nie były problemem. Tykanie nasiliło się po obu stronach, aż do 15.04.2020, kiedy się zepsuło. Nie przyspieszał, nie pracował na biegu jałowym, bardzo szorstko. Szukałem w Google kodu błędu dla wypadania zapłonu na cylindrze 6 i teraz Google mówi, że „hemi tick” to awaria zaworu i wałka rozrządu. Powinien być pozew zbiorowy przeciwko FCA za nierozwiązanie tego znanego problemu. Miałem podobny problem lata temu z Chryslerem, który nie rozwiązał problemu z przepalonymi uszczelkami głowicy w Neonie. Niemniej jednak zbadałem naprawę na YouTube i doszedłem do wniosku, że drobny metal będzie w łożyskach i będzie wymagał całkowitej odbudowy. Zlecę wymianę silnika za 4100 dolarów. Co nie naprawia złego inżynieringu. Wkładam ten sam f*ck up z powrotem do mojej ciężarówki. Widziałem jedno rozwiązanie, które wykorzystywało wałek rozrządu hellcat, sprężyny, popychacze i wyłączało cewki dla usunięcia mds. Powiedziano, że nie mieli tego problemu w silnikach hellcat. Buduję tę ciężarówkę, a FCA wciąż wkłada te złe silniki do ciężarówek i przepraszam po odkryciu tego. Ilość pieniędzy, jaką się płaci za tę ciężarówkę, jest skandaliczna, że silnik wytrzymuje tylko 58 000 mil. Totalny BS.

#35 ·
Zapomniałem wspomnieć, że mój sąsiad ma Rama z 2017 roku i brzmi to źle z tykaniem hemi. FCA nie naprawiło problemu, jak mi powiedziano od dostawcy części (auto zone), warsztatu remontowego (Fairway motor exchange). Nie ma ulepszonego wałka rozrządu i popychacza, wszystkie zawodzą z wyjątkiem rzeczy hell cat, ale widzę, że jeśli chcesz wymienić na hell cat, to 20 000,00 $

#36 ·
Liftery Hellcat nie kosztują 20 000 dolarów i nie używasz wałka rozrządu Hellcat w 5.7.

#38 ·
Chcesz mi powiedzieć, że nie wiesz, że mówiłem o silniku Hellcat, który kosztuje 20 000 dolarów. Nie odpowiadaj już na komentarze
Więc tak naprawdę napisałeś, że jedynym sposobem na rozwiązanie problemów z popychaczami jest zainstalowanie Hellcata... i myślisz, że to ja nie powinienem publikować.

Lol

#40 ·
Piszę ten post jako PSA. Jeśli ktoś chce o coś dyskutować, proszę przenieść się do innego wątku.

Aby zrozumieć, dlaczego wałek rozrządu i popychacze w VVT hemis zawodzą, musisz zrozumieć coś bardzo podstawowego. Powierzchnia wałka rozrządu do popychacza rolkowego jest natryskiwana olejem olejem wyrzucanym z wału korbowego. Kilku użytkowników tego forum zauważyło, że pojazdy flotowe, które dużo pracują na biegu jałowym, wydają się mieć więcej awarii. Mój osobisty 5.7 również widzi dużą ilość pracy na biegu jałowym. Rozprysk oleju jest najniższy na biegu jałowym. Stąd awarie.

Trochę historii w mojej osobistej sytuacji: Kupiłem 2009 2500 5.7 hemi 4 drzwi 4x4 long bed z Teksasu tanio. Około 260 000 mil. Nie miałem pojęcia o awariach wałka rozrządu i popychaczy w silnikach Hemi. Potrzebowałem kabiny załogowej i 3/4 tony lub większej do holowania i dla rodziny itp., ale miałem budżet, który trzymał mnie z dala od prawie wszystkiego. Za tę cenę powiedziałem sobie, że jeśli potrzebuje silnika, skrzyni biegów lub tylnego końca, to jest warte czystej karoserii. Przy przebiegu 262-265 tys. mil jeden z popychaczy uległ awarii do tego stopnia, że silnik stukał i występowały wypadania zapłonów na cylindrze nr 5. Wyjąłem silnik, nowy wałek rozrządu, ulepszone popychacze (tak mi się wydawało), wszystkie nowe uszczelki, obróbka głowicy i czyszczenie/sprawdzanie łożysk bloku itp. itd. Znowu w biznesie. Jeździłem do 280 tys. mil i zacząłem słyszeć straszne tykanie przy zimnym starcie. Zmieniłem olej i rzeczywiście zobaczyłem kilka płatków w filtrze oleju. Ponownie wyjąłem silnik i jesteśmy tutaj. View attachment 128776 View attachment 128777 View attachment 128778

Na pierwszy rzut oka popychacze wydają się być w porządku. Ale zwróć uwagę na zużycie na powierzchni wałka rozrządu. Po osuszeniu części oleju z rolek na popychaczach problem stał się oczywisty. Kilka rolek w kilku popychaczach miało szorstkie miejsca. Zauważyłem również luz osiowy w niektórych rolkach. Brak oleju wbijał rolkę w popychaczu w poddanie, ale złapałem to, zanim doszło do poważnej awarii. Zużycie wałka rozrządu pokazuje historię, rolki były na powierzchni wałka rozrządu bez oleju. Wszystkie metalowe wióry w filtrze, korpusach popychaczy i w solenoidzie VVT były bardzo drobne i NIE nadmierne.

Rozwiązaniem jest zatem dedykowane olejowanie osi popychacza rolkowego. 1 firma je produkuje. Popychacze Johnson z Taylor, MI. https://johnsonlifters.com/Products/HydraulicRollerLifters.aspx
Inne firmy twierdzą, że mają "ulepszone popychacze Hemi". Miałem zestaw "tych" w moim silniku. Nie rozwiązują one problemu braku rozprysku oleju na biegu jałowym!
Hej, jestem tu nowy i zamierzam zabrać się za mojego Ram hemi z 2014 roku, 85 000 na nim, stukanie popychaczy i chcę użyć tych popychaczy Johnsona, czy ich użyłeś? Dzięki za świetny post i masz całkowitą RACJĘ... Badam to od wielu miesięcy, ponieważ mam również Chargera i Jeepa, oba z Hemis i oba siedzą z awarią popychacza wałka rozrządu! Zgadza się, posiadam TRZY uszkodzone Hemis... więc tak, to powszechny problem! Jeszcze raz dziękuję (NAPRAWDĘ)!

Tom

#120 ·
Hey, I'm new here and about to tear into my 2014 Ram hemi , 85,000 on it lifter knock and I want to use these Johnson lifters, did you use these? Thanks for your great post and your completely RIGHT...I've been investigating this for many months as I also have a Charger and Jeep both with Hemis and both sitting with lifter cam failure! That's right I own THREE failed Hemis...so yes it's a common problem! Thanks again(REALLY)!

Tom
Jestem również nowy na forum i również mam 2014 Ram Hemi z przebiegiem 85 tys. i zmianą, tak jak ty, ale jak dotąd wszystko dobrze. Z przeszłego doświadczenia zbudowałem silnik 460 do wyścigów w małej ciężarówce kilka lat temu i zainstalowałem tackę windage, duży błąd. Ograniczając współczynnik rozprysku oleju, przeszedłem przez 2 wałki rozrządu ze spłaszczonymi krzywkami (pojedyncza krzywka) w tej samej pozycji. Następnym krokiem jest wyjęcie tacy. FYI na byłym małym bloku rolkowym retro-fit roller firmy Crane, został on obrobiony z litej stali. Mogłem go kręcić cały dzień przy 6 tys. Obr/min. Nadal działał, kiedy zbudowałem 460.