DODGE RAM FORUM banner

Zapach płynu niezamarzającego z otworów wentylacyjnych...

26K views 8 replies 6 participants last post by  Okiespaniels  
#1 ·
Hej wszystkim.....Zauważyłem, że moje otwory wentylacyjne od ogrzewania pachną płynem niezamarzającym, a moja przednia szyba paruje i kiedy włączam odmrażanie, jest ledwo ciepło. Czy te objawy mogą wskazywać na problemy z nagrzewnicą??.......Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi!!.........................Ken

#5 ·
Tak, to jest pierwsze miejsce, w którym bym szukał. Nie potrzeba wiele, aby stworzyć zapach i prawdopodobnie nagrzewa się do punktu, w którym zamienia się w parę, stąd zaparowana przednia szyba.
^^^^^ Zgadzam się, jest też odpływ, gdzie skrapla się klimatyzacja (na dole przegrody czołowej po stronie pasażera)

#9 · (Edited)
Rdzeń nagrzewnicy w tych ciężarówkach stale krąży płyn chłodniczy. Mechanizm klapy mieszającej sterowany próżniowo umożliwia wydzielanie gorącego powietrza.
Wyciekający płyn chłodniczy zwykle wydostaje się z otworów wentylacyjnych podłogi, ponieważ rdzeń znajduje się w uformowanym plastikowym pojemniku w jednostce "HVAC".
Możesz spróbować uszczelniacza wycieków, ale z mojego doświadczenia wynika, że ​​powoduje on więcej długoterminowych problemów dla krótkotrwałych korzyści.
Po prostu będziesz musiał wymienić rdzeń. To pitax3, ale można to zrobić z dobrym wyborem narzędzi ręcznych i dużą dozą cierpliwości.
Kilka stron (Google jest twoim przyjacielem) może pokazać, jak wykonać tę pracę bez ewakuacji klimatyzacji.
Najlepszą radą, jaką mogę dać, jest wykonanie pracy na równym podłożu lub zablokowanie kół. Twój hamulec elektroniczny i mechanizm zmiany biegów są bezużyteczne podczas demontażu i montażu.