DODGE RAM FORUM banner

Przyciski na kierownicy nie działają

2 reading
116K views 41 replies 30 participants last post by  bryantosb53  
#1 ·
Niedawno przestały działać wszystkie elementy sterowania na kierownicy. Nie mogę przełączać się na różne ekrany na zestawie wskaźników. Brak sterowania głosowego. Przyciski głośności i elementy sterowania radiem nie działają. Jednak przycisk tempomatu działa. Pomyślałem, że może to być bezpiecznik, ale za cholerę nie mogę znaleźć, który to bezpiecznik. W instrukcji obsługi w rozdziale bezpieczników nie ma ani słowa o elementach sterowania na kierownicy ani niczego podobnego. Jakieś pomysły?

#2 ·
W 2009 roku, kiedy odebrałem mojego nowego pickupa, miał on wadę okablowania, przerywane zwarcie powodujące przepalenie się bezpiecznika. Długa historia, stalowy klips przeciął przewód, ale kontakt następował tylko sporadycznie, gdy wjechałem na wyboje lub zamknąłem tylne drzwi wystarczająco mocno, zajęło im miesiąc, żeby to znaleźć.

Jest pewien sens w mojej historii i oto on:

Kiedy ten bezpiecznik się przepalił, wyłączył światła w kabinie, elementy sterowania na kierownicy i kilka przycisków na konsoli środkowej. Chcę powiedzieć, przycisk holowania/transportu i być może falownik... Dokładnie nie pamiętam i nie pamiętam, jak był oznaczony bezpiecznik, ale wiem, że nie było na nim napisu "Elementy sterowania na kierownicy".

Być może był oznaczony jako "Światło w kabinie" lub coś w tym stylu.

Chodzi mi o to, że elementy sterowania na kierownicy były na pewno połączone elektrycznie z czymś innym.

Czy coś jeszcze nie działa w twoim pickupie? Sprawdziłbym wszystkie bezpieczniki, które mają cokolwiek wspólnego z wnętrzem pickupa. Może to znajdziesz.

Powodzenia!

#26 ·
Aktualizacja mojego klaksonu również nie działa. I jest specyficzny bezpiecznik dla klaksonu. Więc jestem w kropce. Nie mam pomysłów. Chyba wycieczka do kryminalistów w salonie
Dzień dobry, mam Dodge Ram 2017 5.7 Hemi i mój klakson oraz lewa strona panelu elektroniki nie działają na mojej kierownicy. Czy udało się Panu naprawić problem? Zadzwoniłem do salonu i nie odpowiadają na żadne pytania, tylko mówią, żeby to przynieść, a oni mogą to naprawić za pomocą specjalistycznych narzędzi Dodge za 175 USD/godz. Czy to prawda?

#5 ·
Miałem ten sam problem kilka razy z moim Wranglerem 07. To była taśma w kierownicy. Po prostu zatrąbiłem i zresetowało się. Jeśli twój klakson nie działa, to nie wiem.

#7 ·
Mój tata miał to kilka tygodni temu w swoim 2009. Okazało się, że to bezpiecznik nr 34.

#8 ·
Istnieje akcja serwisowa dotycząca wiązki przewodów kierownicy w modelach z 13 roku. Nic nie kosztuje. Mój dealer potrzebował około godziny, żeby ją wymienić. Zadzwoń do dealera ze swoim numerem VIN, a on poinformuje Cię, czy Twój RAM podlega akcji serwisowej.

#18 ·
Obowiązuje akcja serwisowa na wiązkę przewodów kierownicy w modelach z 13 roku. Nic nie kosztuje. Mój dealer potrzebował około godziny, żeby ją wymienić. Zadzwoń do dealera ze swoim numerem VIN, a on powie Ci, czy Twój RAM podlega akcji serwisowej.
Czy ktoś wie, czy to naprawia problem z tempomatem? Od czasu do czasu mój tempomat i zmiana + i zmiana - nie działają.

#9 ·
Miałem podobny problem z przełącznikiem tempomatu. Działał tylko wtedy, gdy kierownica była pod określonym kątem. Przyniosłem go, aby wykonać akcję serwisową na kolumnie i do mojego problemu potrzebna była kolejna zamówiona część. Spróbuj przechylić kierownicę pod różnymi kątami.

#11 ·
Gatsy92, czy udało Ci się rozwiązać problem? Mam ten sam problem z moim 2016 1500 Limited. Byłem dwa razy w serwisie w celu naprawy i bezskutecznie. Problem powraca po przejechaniu kilku mil.
Czy komuś z Was udało się to rozwiązać? Mój Bighorn z 2014 roku właśnie zaczął to samo. Klakson nie działa, a elementy sterowania po lewej stronie kierownicy nie działają. Czy to może być uszkodzona sprężyna zegarowa przy przebiegu 48 tys. mil?

#14 ·
Cieszę się, że to tylko bezpiecznik. Łatwy do znalezienia i wymiany

#15 ·
Rozwiązanie V2?

Mam dokładnie ten sam problem z moim 14 Ram 1500. Wszystkie elementy sterowania na kierownicy, z wyjątkiem tempomatu, nie reagują. A mój klakson nie reaguje, chociaż na pewno działa, ponieważ słyszę go, gdy zamykam ciężarówkę. Czy to była prosta naprawa, taka jak przepalony bezpiecznik?

#25 ·
Czy znalazłeś problem??

Właściwie mam dokładnie ten sam problem z moim 14 Ram 1500. Wszystkie elementy sterowania na kierownicy z wyjątkiem tempomatu nie reagują. A mój klakson nie reaguje, mimo że na pewno działa, ponieważ słyszę go, gdy zamykam ciężarówkę. Czy to było proste rozwiązanie, takie jak przepalony bezpiecznik?
Właściwie mam dokładnie ten sam problem z moim 14 Ram 1500. Wszystkie elementy sterowania na kierownicy z wyjątkiem tempomatu nie reagują. A mój klakson nie reaguje, mimo że na pewno działa, ponieważ słyszę go, gdy zamykam ciężarówkę. Czy to było proste rozwiązanie, takie jak przepalony bezpiecznik?

#16 ·
Czy dealer powiedział, który bezpiecznik się przepala, ponieważ wymieniłem całą skrzynkę bezpieczników TIPM i nic się nie zmieniło. Nadal brak klaksonu, elementów sterowania po lewej stronie kierownicy i przełączników na konsoli środkowej (podgrzewane/chłodzone fotele, kontrola trakcji itp.)

Dzięki

#22 ·
Niedawno przestały działać wszystkie elementy sterowania na kierownicy. Nie mogę przełączać się na różne ekrany na zestawie wskaźników. Brak sterowania głosowego. Przyciski głośności i elementy sterowania radiem nie działają. Jednak przycisk tempomatu działa. Pomyślałem, że może to być bezpiecznik, ale za nic w świecie nie mogę znaleźć, który to bezpiecznik. W instrukcji obsługi w sekcji bezpieczników nie ma nic o elementach sterowania na kierownicy ani nic podobnego. Jakieś pomysły?
Niedawno przestały działać wszystkie elementy sterowania na kierownicy. Nie mogę przełączać się na różne ekrany na zestawie wskaźników. Brak sterowania głosowego. Przyciski głośności i elementy sterowania radiem nie działają. Jednak przycisk tempomatu działa. Pomyślałem, że może to być bezpiecznik, ale za nic w świecie nie mogę znaleźć, który to bezpiecznik. W instrukcji obsługi w sekcji bezpieczników nie ma nic o elementach sterowania na kierownicy ani nic podobnego. Jakieś pomysły?
Sprawdź tylną kamerę, która ma takie samo połączenie z elementami sterowania na kierownicy.
Mam własny problem tego typu.
Wystarczyło, że odłączyłem kabel tylnej kamery, a elementy sterowania na kierownicy wróciły do działania.

#23 · (Edited)
Niedawno przestały działać wszystkie elementy sterowania na kierownicy. Nie mogę przełączać się na różne ekrany na zestawie wskaźników. Speed Test Scrabble Word Finder Solitaire Brak sterowania głosowego. Przyciski głośności i elementy sterowania radiem nie działają. Jednak przycisk tempomatu działa. Pomyślałem, że może to być bezpiecznik, ale za cholerę nie mogę znaleźć, który to bezpiecznik. W instrukcji obsługi w sekcji bezpieczników nie ma informacji o elementach sterowania na kierownicy ani niczego podobnego. Jakieś pomysły?
Mój tata miał to samo kilka tygodni temu w swoim 2009.

#24 ·
Niedawno przestały działać wszystkie elementy sterowania na kierownicy. Nie mogę przełączać się na różne ekrany na zestawie wskaźników. Brak sterowania głosowego. Przyciski głośności i elementy sterowania radiem nie działają. Jednak przycisk tempomatu działa. Pomyślałem, że może to być bezpiecznik, ale za cholerę nie mogę znaleźć, który to bezpiecznik. W instrukcji obsługi w sekcji bezpieczników nie ma informacji o elementach sterowania na kierownicy ani niczego podobnego. Jakieś pomysły?

#28 ·
Niedawno przestały działać wszystkie elementy sterowania na kierownicy. Nie mogę przełączać się na różne ekrany na zestawie wskaźników. Brak sterowania głosowego. Przyciski głośności i sterowania radiem nie działają. Jednak przycisk tempomatu działa. Pomyślałem, że to może być bezpiecznik, ale za cholerę nie mogę znaleźć, który to bezpiecznik. W instrukcji obsługi w sekcji bezpieczników nie ma nic o sterowaniu na kierownicy ani nic podobnego. Jakieś pomysły?
Czy udało ci się to kiedyś rozwiązać? Mam ten sam problem z moim 2012. Brak klaksonu i przycisków po lewej stronie. Tempomat działa. Kupiłem już sprężynę zegarową i wymieniłem ją.

#30 ·
Witaj @Wnybricky,

Przykro nam to słyszeć i chcielibyśmy zobaczyć, co możemy zrobić razem z Twoim dealerem. Wyślij nam wiadomość prywatną ze wszystkimi istotnymi szczegółami oraz przebiegiem swojego pojazdu, aby rozpocząć.

Hannah
Ram Cares

#31 ·
Witaj @Wnybricky,
Witaj RamCares.. czy planujesz wykonać tę pracę za darmo? Pozwól, że porozmawiam z moimi przyjaciółmi.
Przepraszamy, że to słyszymy i chcielibyśmy zobaczyć, co możemy zrobić razem z Twoim dealerem. Wyślij nam prywatną wiadomość ze wszystkimi istotnymi szczegółami, a także przebiegiem swojego pojazdu, aby rozpocząć.

Hannah
Ram Cares

#41 · (Edited)
Czy ktoś ma polecane rozwiązanie tego problemu dla modelu Ram 3500 Laramie 6.7L Turbo Diesel z 2014 roku z 6-biegową automatyczną skrzynią biegów 68RFE-DG7? Próbuję znaleźć bezpiecznik M53, a instrukcja mówi, że w komorze silnika znajduje się jeden Power Distribution Center (Bezpieczniki) i jeden Aux Power Distribution Center, ale w rzeczywistości jest tylko Power Distribution Center. Brak dodatkowej skrzynki bezpieczników po stronie pasażera lub pod/za kolumną kierownicy. Zdecydowałem się na wyjęcie wszystkich bezpieczników, w tym F53, i sprawdzenie ich jeden po drugim, ale wszystkie są w porządku. Właśnie wymieniłem filtr paliwa i wolałbym nie widzieć cały czas komunikatu „Wymień filtr paliwa”. Miło byłoby również mieć możliwość prowadzenia rozmów telefonicznych bez użycia rąk. Poradzę sobie z tym, jeśli będę musiał, ale wolałbym nie musieć ręcznie śledzić przebiegu do następnej wymiany. Jakieś przemyślenia?