DODGE RAM FORUM banner

5.7 Hemi 5W-20 i 5W-30 olej

151K views 7 replies 8 participants last post by  novodka11  
#1 · (Edited)
Chciałem założyć nowy wątek na temat pytania o olej 5W-20 i 5W-30, ale konkretnie dla silnika 5.7 Hemi. Zostało to zainspirowane przez następujące informacje w mojej instrukcji obsługi RAM 2015, strony 767-768
Lepkość oleju silnikowego — silnik 5.7L (modele 1500/2500/3500) Olej silnikowy MOPAR SAE 5W-20 lub równoważny Pennzoil® lub Shell Helix® jest zalecany dla wszystkich temperatur pracy. UWAGA: W przypadku ciężarówek 2500/3500 z silnikiem 5.7L pracujących przy dopuszczalnej masie całkowitej 14 000 funtów (6 350 kg) lub większej, olej silnikowy SAE 5W-30 jest zalecany dla wszystkich temperatur pracy.
To ta sama ciężarówka i silnik, ale używane w ciężkich warunkach eksploatacji. Zmieniam olej co 6 miesięcy lub 6000 mil i czuję się komfortowo z 5W-20, gdy jest tak często zmieniany. Ale ta notatka w instrukcji sprawia, że czuję się komfortowo, używając 5W-30, jeśli ktoś chce go używać. I mogę użyć 5W-30 przy następnej wymianie oleju, ponieważ często holuję 8000#, mimo że jest to łączna waga tylko 13000#. Co myślisz? Jakieś inne informacje na temat tego konkretnego zastosowania z silnikiem 5.7 Hemi?

#3 · (Edited)
Mój kierownik serwisu w salonie, w którym kupiłem mojego Rama --> Jest bardzo bliskim przyjacielem od 26 lat. Poinstruował mnie, ponieważ zawsze sam wykonuję serwis, aby przejść z 5W-20 na 0W-30 lub 5W-30 przy mojej pierwszej wymianie oleju (OCI). Zmieniłem przy przebiegu 1 tysiąca mil!

Powiem, że w mojej instrukcji serwisowej wyraźnie stwierdzono, że mogę używać 5W-30, jeśli olej 20Wt jest niedostępny.

Mój silnik 5.7L widzi bardzo mało jazdy miejskiej/stop & go. Większość to jazda po autostradzie/drodze ekspresowej/drodze szybkiego ruchu, głównie przy prędkości 70-85 mil na godzinę. Również przyzwoita ilość cywilizowanego holowania w miesiącach letnich.

Przy przebiegu 14 tysięcy mil --> Mój kierownik serwisu {Steve} i ja rozmawialiśmy o dodaniu SRT 0W-40 dla dodatkowego molibdenu. Zapewnił mnie, że system MDS będzie działał prawidłowo. Początkowo byłem trochę sceptyczny, więc dodałem tylko 3 kwarty wraz z 4 kwartami 5W-30. Mój silnik 5.7L nigdy nie był cichszy i bardzo responsywny. Praca na biegu jałowym jest gładka jak jedwab. MPG wcale na tym nie ucierpiało.

Steve jest właścicielem doładowanej ciężarówki SRT-10, a także dumnym właścicielem nowego Hellcata z 2015 roku i jest największym maniakiem motoryzacyjnym, jakiego znam, i zna swoje silniki Hemi. Więc ufam jego radom i wiedzy. Jest kierownikiem serwisu w tym samym salonie od ponad 31 lat i dobrze go wynagradzają.

W każdym razie --> mój silnik 5.7L pracuje na 4 kwartach PUP 5W-30 i 3 kwartach PUP SRT 0W-40 z filtrem Fram Ultra na letnią wymianę oleju. Nie mogę być bardziej zadowolony z tego połączenia! Gładki/Cichy/Bardzo responsywny! Ten OCI zostanie wysłany do Blackstone w celu UOA.

Poproszono mnie o zamieszczenie mojego doświadczenia, więc oto ono! Przestrzegam OLM. Do tej pory średnio z moim stylem jazdy i nawykami jazdy spada poniżej 5% przy około 8500 milach.

Po tym wszystkim: nigdy i nigdy nie głosiłem ani nie dawałem rad innym członkom, aby używali oleju o większej lepkości w swoim silniku 5.7L... Ja osobiście nie mam czasu ani nie obchodzi mnie, czego używają inni! Więc nie wyciągaj karty Dr. Phila lub Oprah i nie zaczynaj wyśmiewać mojego wyboru oleju i lepkości. Dlaczego miałoby ci zależeć na tym, jakiego oleju używam? Rozumiem, że kiedy ludzie czegoś nie rozumieją, ich pierwszą reakcją jest nienawiść/oszczerstwo/wyśmiewanie!

#4 ·
Mój kierownik serwisu w salonie, w którym kupiłem mojego Rama --> Jest bardzo bliskim przyjacielem od 26 lat. Polecił mi, ponieważ zawsze sam wykonuję serwis, przejść z 5W-20 na 0W-30 lub 5W-30 przy mojej pierwszej wymianie oleju. Zmieniłem przy przebiegu 1 tysiąca mil! Powiem, że w mojej instrukcji serwisowej wyraźnie stwierdzono, że mogę używać 5W-30, jeśli olej 20Wt jest niedostępny. Mój silnik 5.7L rzadko jeździ po mieście/w korkach. Większość to jazda po autostradzie/drodze ekspresowej/drodze szybkiego ruchu, głównie przy prędkości 70-85 mil na godzinę. Również przyzwoita ilość cywilizowanego holowania w miesiącach letnich. Przy przebiegu 14 tysięcy mil --> Mój kierownik serwisu {Steve} i ja rozmawialiśmy o dodaniu SRT 0W-40 dla dodatkowego molibdenu. Zapewnił mnie, że system MDS będzie działał prawidłowo. Początkowo byłem trochę sceptyczny, więc dodałem tylko 3 kwarty wraz z 4 kwartami 5W-30. Mój silnik 5.7L nigdy nie był cichszy i bardzo responsywny. Praca na biegu jałowym jest gładka jak jedwab. MPG wcale na tym nie ucierpiało. Steve jest właścicielem doładowanej ciężarówki SRT-10, a także dumnym właścicielem nowego Hellcata z 2015 roku i jest największym maniakiem motoryzacyjnym, jakiego znam i zna swoje silniki Hemi. Więc ufam jego radom i wiedzy. Jest kierownikiem serwisu w tym samym salonie od ponad 31 lat i dobrze go wynagradzają. W każdym razie --> mój silnik 5.7L pracuje na 4 kwartach PUP 5W-30 i 3 kwartach PUP SRT 0W-40 z filtrem Fram Ultra na letnią wymianę oleju. Nie mogę być bardziej zadowolony z tego połączenia! Płynna/Cicha/Bardzo responsywna! Ten OCI zostanie wysłany do Blackstone w celu UOA. Poproszono mnie o zamieszczenie mojego doświadczenia, więc jest! Postępuję zgodnie z OLM. Do tej pory, przy moim stylu jazdy i nawykach jazdy, spadł poniżej 5% przy około 8500 milach. Powiedziawszy to: nigdy i nigdy nie głosiłem ani nie dawałem rad innym członkom, aby używali oleju o większej lepkości w swoim silniku 5.7L... Ja osobiście nie mam czasu ani nie obchodzi mnie, czego używają inni! Więc nie wyciągaj karty Dr. Phila lub Oprah i nie zaczynaj wyśmiewać mojego wyboru oleju i lepkości. Dlaczego miałoby ci zależeć na tym, jakiego oleju używam? Rozumiem, że kiedy ludzie nie rozumieją, ich pierwszą reakcją jest nienawiść/oszczerstwo/wyśmiewanie!
Cieszę się, że się udało, ale nie rozumiem, dlaczego musiałeś wygłosić tę tyradę na końcu swojego posta, nie widziałem żadnych negatywnych rzeczy wysyłanych w twoją stronę.

#6 ·
Chciałem założyć nowy wątek na temat pytania/pytań dotyczących oleju 5W-20 i 5W-30, ale konkretnie dla silnika 5.7 Hemi.
Zostało to zainspirowane przez następujące informacje w instrukcji obsługi mojego RAM-a z 2015 roku, strony 767-768. To ten sam samochód i silnik, ale używany w ciężkich warunkach eksploatacji.

Zmieniam olej co 6 miesięcy lub 6000 mil i czuję się komfortowo z 5W-20, gdy jest tak często zmieniany. Ale ta notatka w instrukcji sprawia, że czuję się komfortowo, używając 5W-30, jeśli ktoś chce go używać. I mogę użyć 5W-30 przy następnej wymianie oleju, ponieważ często holuję 8000#, mimo że jest to łączna waga tylko 13000#

Co o tym myślisz? Jakieś inne informacje na temat tego konkretnego zastosowania z silnikiem 5.7 Hemi?
Używałem 5/30 w moim Hemi z 2007 roku i rozwinął się metaliczny dźwięk stukania z jednego z popychaczy, więc wróciłem do 5/20 i teraz jest w porządku.

#7 ·
Chciałem założyć nowy wątek na temat pytania o olej 5W-20 i 5W-30, ale konkretnie dla silnika 5.7 Hemi.
Zostało to zainspirowane przez następujące informacje w mojej instrukcji obsługi RAM z 2015 roku, strony 767-768. To ta sama ciężarówka i silnik, ale używane w ciężkich warunkach eksploatacji.

Zmieniam olej co 6 miesięcy lub 6000 mil i czuję się komfortowo z 5W-20, gdy jest tak często zmieniany. Ale ta notatka w instrukcji sprawia, że czuję się komfortowo, używając 5W-30, jeśli ktoś chce go używać. I mogę użyć 5W-30 przy następnej wymianie oleju, ponieważ często holuję 8000#, mimo że jest to łączna waga tylko 13000#.

Co o tym myślisz? Jakieś inne informacje na temat tego konkretnego zastosowania z silnikiem 5.7 Hemi?
Mój to Hemi 5.7 litra z 2013 roku i używam 5W-30 od momentu, gdy go dostałem przy przebiegu 12000 mil. Ma teraz 180 000 mil i nigdy nie było problemu. Nie zamierzam przechodzić na 5W-20 w tym momencie, zwłaszcza że nigdy nie miałem żadnego problemu. Nadal nie zużywa ani kropli oleju między wymianami oleju. Ta ciężarówka jest używana do lekkiego transportu i użytku osobistego i działa jak nowa.