DODGE RAM FORUM banner

Czy mój olej jest przepełniony? Użyłem filtra Royal Purple 10-48.

5.8K views 18 replies 8 participants last post by  RamSportCrew  
#1 ·
Więc spuściłem olej i wlałem 7 kwart razem z filtrem Royal Purple 10-48. Ten filtr jest o wiele mniejszy niż filtr dilera, który tam był. Więc może powinienem był wlać mniej niż 7 kwart. W każdym razie doprowadziłem ciężarówkę do temperatury roboczej i wyłączyłem ją. Wyciągnąłem bagnet i pozwoliłem ciężarówce postać 5 minut, a następnie sprawdziłem poziom. Jest dokładnie na pierwszym garbie nad "bezpiecznym" obszarem na bagnecie. Czy to za dużo czy co?

Nawiasem mówiąc, filtr oleju jest w najgorszym miejscu, jakie kiedykolwiek widziałem. Rozlewa się po całym układzie kierowniczym, jeśli nie jesteś ostrożny!

#3 ·
Jeśli Twój poziom Ci przeszkadza, po prostu odkręć filtr oleju na tyle, aby spuścić trochę oleju, jeśli jest taka możliwość.
Po prostu owiń folią spożywczą lub folią aluminiową wszystko poniżej filtra.
Możesz również użyć woreczka kwartowego na samym filtrze.

#6 ·
Zacząłem się martwić dopiero wtedy, gdy pewnego dnia uruchomiłem ciężarówkę i przez około 10 sekund spalałem olej z rur wydechowych. Czuję też, że brakuje mu mocy przy wysokich obrotach. Filtr Royal Purple jest malutki. Dużo mniejszy niż filtr Mopar. Od czasu do czasu słyszę też ten dziwny grzechot, kiedy po raz pierwszy uruchamiam ciężarówkę. Zawsze tak było, nawet z fabrycznym olejem. To moja pierwsza samodzielna wymiana na syntetyk. Olej OEM jest konwencjonalny, prawda? To ciężarówka z 2016 roku.

#8 ·
Więc olej fabryczny to zwykły konwencjonalny penzoil?

Prawdziwym powodem, dla którego tu jestem, jest dowiedzenie się, czy olej wlany powyżej znaku „bezpieczny” jest w porządku, jest na wypukłości za bezpiecznym obszarem... haha, trochę zbaczam z tematu.

#9 ·
Wątpię, żeby małe przepełnienie zaszkodziło. Jeśli byłoby za dużo, wierzę, że olej może się spienić i nie smarować tak dobrze.
Żeby być bezpiecznym, łatwo jest spuścić trochę oleju.
Przy wymianie oleju początkowo wlewam około 6-6,5 kwarty, pozwalam pojazdowi chwilę popracować, a następnie dolewam. W ten sposób upewniam się, że go nie przepełniam.

#10 ·
Tak, na pewno następnym razem wstawię 6. Myślę, że to mniejszy filtr jest temu winny. Może mieć pół kwarty za dużo. Czy pierwszy garb za linią napełnienia ma wysokość pół kwarty czy kwarty? Trudno powiedzieć.

#14 ·
Tak, następnym razem na pewno wstawię 6. Myślę, że winny jest mniejszy filtr. Może mieć o pół kwarty za dużo. Czy pierwszy garb za linią napełnienia ma wysokość pół kwarty czy kwarty? Trudno powiedzieć.
Myślę, że cal na bagnecie odpowiada w przybliżeniu kwarcie IIRC. Musiałbyś mieć więcej niż kwartę za dużo, żeby olej pienił się w skrzyni korbowej.

#12 ·
Chcę powiedzieć, że jest już za "bezpiecznym" obszarem. Nie jestem pewien, co oznacza pierwszy garb za "bezpiecznym" obszarem. Nie jest w małym, bezpiecznym obszarze, jest trochę dalej! Przepraszam, chciałbym móc zrobić zdjęcie bagnetu. Próbuję tylko sprawdzić, czy ktoś wie, ile oleju jest przelane i co oznacza pierwszy garb nad bezpiecznym obszarem! Czy ktoś może mi to powiedzieć?

#15 ·
Dziękuję thunderhorse. Martwiłem się. Następnym razem na pewno wleję 6qt, a potem uzupełnię od tego miejsca. Lekcja odrobiona. Ty też używasz royal purple, prawda? Zgadzasz się, że filtr 10-48 jest o wiele mniejszy niż filtr mopar?

#16 ·
Dziękuję thunderhorse. Zaczynałem się martwić. Następnym razem na pewno wleję 6qt, a potem uzupełnię od tego miejsca. Lekcja odrobiona. Ty też używasz royal purple, prawda? Zgadzasz się, że filtr 10-48 jest o wiele mniejszy niż filtr mopar?
Używam ich oleju, ale filtrów Fram Ultra Synthetic. Nie widziałem filtra RP osobiście, żeby wiedzieć

#17 ·
13 i więcej z elektrycznym wspomaganiem kierownicy używa mniejszego filtra. Myślę, że to nieco ponad 6,5 kwarty z mniejszym filtrem.

#18 ·
Wow. Więc duży filtr, który już był na mojej ciężarówce, był w rzeczywistości mały? Cholera. Powinieneś zobaczyć, jak dużo mniejszy jest filtr Royal Purple, haha, zdecydowanie przelałem go wtedy 7 qt.