DODGE RAM FORUM banner

Tryby jazdy RAM

29K views 26 replies 13 participants last post by  gofishn  
#1 ·
Jestem nowy w ciężarówkach 4x4, więc mam kilka pytań. Posiadałem tylko pojazdy z napędem na wszystkie koła, które automatycznie przenosiły napęd na koła, które potrzebowały trakcji. W moim nowym RAM-ie, do codziennej jazdy, czy powinienem trzymać ciężarówkę w trybie 2WD? Czy w trybie 4WD ciężarówka wykryje koła, które potrzebują trakcji i dostarczy trakcji do tych kół? Jakie są również tryby jazdy niskiej w ciężarówkach RAM? Informacje są mile widziane.

#2 ·
Powinieneś trzymać go w trybie 2WD na suchych, utwardzonych drogach. Włączasz tryb 4WD, gdy potrzebujesz większej przyczepności. Robisz to tylko na drogach, na których nie masz dobrej przyczepności, takich jak drogi gruntowe lub drogi pokryte śniegiem i lodem. Jeśli będziesz używał trybu 4WD na suchych, utwardzonych drogach przez dłuższy czas, uszkodzisz swoją ciężarówkę. Jeśli chodzi o 4WD low, zasada jest taka sama jak w przypadku 4WD, ale przełożenie jest niższe. Będziesz mógł jechać tylko powoli. To dobrze sprawdza się podczas wspinaczki po skałach lub jazdy po nierównej drodze, gdzie chcesz jechać powoli, nie używając cały czas hamulców. Ponownie, nie należy tego używać na drogach utwardzonych. Tryb low jest również dobry, gdy potrzebujesz niższego przełożenia do ciągnięcia czegoś, na przykład innej ciężarówki, która się zepsuła.

#3 ·
Podoba mi się rada Nevady.

Uwielbiam też 4WD Auto. Potrzeby każdego są różne w zależności od lokalizacji geograficznej, opadów śniegu itp. Ale jak dotąd we wszystkich moich ciężarówkach.......Po prostu uwielbiam 4WD Auto i nigdy nie używałem 4Hi ani 4Lo. Ale nie jestem w Chicago ani w żadnym innym miejscu, gdzie śnieg jest szalenie wysoki. Poślizgi opon, 4WD włącza się....Uwielbiam to.

W przeciwnym razie......2WD to jest to. Powiedziawszy to, toczy się wielka debata na temat 4WD Auto na naprawdę śliskich drogach. Niektórzy mówią, że głupotą jest używanie go, inni mówią, że miło jest go używać. Jestem wobec tego neutralny i powiem wam, że to jak posiadanie AWD, zwłaszcza jeśli naprawdę musicie przyspieszyć, aby wjechać w ruch uliczny lub coś w tym stylu......ogranicza "ogon ryby", który możecie uzyskać tylko z 2WD. Bardzo niewiele razy użyłem go podczas ulewnego deszczu....sprawiło, że mój samochód ciężarowy poczuł się jak mój Mercedes z napędem na wszystkie koła.

#5 ·
Cześć Wary3t, więc z utwardzonymi drogami nie powinienem używać 4WD auto.
Tak, możesz go używać na utwardzonych drogach, gdy potrzebujesz dodatkowej trakcji. Używam go na utwardzonych drogach, na których był śnieg. Podoba mi się rada Nevady poniżej:

Włączasz go w tryb 4wd, gdy potrzebujesz więcej trakcji. Robisz to tylko na drogach, na których nie masz dobrej trakcji, takich jak drogi gruntowe lub drogi pokryte śniegiem i lodem

Utwardzona droga może mieć śnieg i lód, więc tak, możesz go używać na utwardzonych drogach... nie tylko w lesie/błocie/błocie... we wszystkich miejscach, do których nie chodzę. Po prostu dodałem do tego, mówiąc, że są osoby, które używają 4Auto podczas ulewnego deszczu, aby uzyskać dodatkową trakcję podczas przyspieszania, na przykład. Może to ograniczyć poślizg, jeśli muszą szybko przyspieszyć na ruch. Używając go na drogach pokrytych deszczem, ludzie będą mieli różne opinie.

Pod koniec dnia 4AUTO jest używane, gdy potrzebujesz dodatkowej/większej trakcji

#7 ·
Nie każdy ma 4 auto, ciężarówka Mike'a nie. Rezultatem tego jest to, że jego skrzynia rozdzielcza jest mocniejsza

#9 ·
Osobiście nie używałbym przedniego mechanizmu różnicowego, dopóki tył nie zacznie dziwnie reagować. Oczywiście chciałbyś użyć skrzyni rozdzielczej, gdy jedziesz w miejsca, w których musisz przekroczyć strumień lub błotniste, śliskie drogi.

#11 ·
Więc, ponieważ rebel z 2019 roku nie ma automatycznego napędu na 4 koła, kierowca obsługujący ciężarówkę w niesprzyjających warunkach musiałby włączyć 4wd Hi/4wd Lo w zależności od prędkości pojazdu, prawda?
NIE! Jeśli po prostu szukasz przyczepności w złych warunkach, nigdy nie używaj 4x4 Low, ten bieg służy do wychodzenia z gówna. 4x4 Hi to bieg do wyboru dla większej przyczepności na śniegu i ogólnego użytku w terenie. 4x4 Low jest przeznaczony do wspinaczki po skałach, złego błota lub gdy już utkniesz i twoje koła obracają się w 4 hi. Ale jeśli nie masz 4x4 auto, to tak, będziesz musiał włączyć 4x4. Maksymalna prędkość 4x4 Low to 25 mil/h (40 km/h).

#14 · (Edited)
Jedną rzeczą, której nauczyłem się w moim Laramie z 2014 roku, jest to, że od czasu do czasu trzeba włączyć tryb 4x4 Auto, 4x4 Hi i 4x4 Lo, aby wszystko było nasmarowane. Zanim przeszedłem na emeryturę, używałem mojej ciężarówki do pracy i pokonywałem wiele kilometrów po autostradach. Nigdy nie włączałem napędu na cztery koła, ponieważ nie musiałem. AŻ do momentu, gdy jechałem do domu i zaczęło padać śnieg. Przełączyłem na AWD Auto i w ciągu 15 sekund otrzymałem komunikat Service 4x4 Sytem Imeddiately. Zamieściłem post na forum w poszukiwaniu odpowiedzi, ale nigdy nic konkretnego nie otrzymałem. Zadzwoniłem do naszego lokalnego dealera Ram i powiedzieli, że nigdy nie słyszeli o tym problemie, ale żebym go przywiózł, a oni zaczną szukać rozwiązania i sprawdzą, czy zostały wygenerowane jakieś kody. Oczywiście minimalna opłata. Mamy innego mechanika w mieście, który serwisuje moją ciężarówkę i zabrałem ją do niego, ponieważ myślałem, że to silnik, który blokuje przedni mechanizm różnicowy. Powiedział, że prawdopodobnie jest zatkany z powodu braku użytkowania. Powiedział mi, żebym go wyjął i ćwiczył na żwirze, jadąc powoli i włączając i wyłączając tryb 4x4, niezależnie od tego, czy jest to AWD, czy 4HI. Zajęło to prawdopodobnie 15 lub 20 razy, zanim zadziałało i nie wyświetlało komunikatu. Moralność tej historii jest taka, że należy go używać raz w miesiącu, niezależnie od tego, czy jest potrzebny, czy nie. Najlepsze było to, że nic mnie to nie kosztowało, a Jesse powiedział mi, że to się cały czas zdarza w ciężarówkach GM i wszystko to wynika z braku użytkowania. Dealer RAM by mnie skasował minimalną opłatą. Trudno uwierzyć, że dealer nigdy nie słyszał o tym problemie, skoro nasz mały, czteroosobowy warsztat w mieście widzi go cały czas. Po prostu nie budzi to zaufania do lokalnego dealera RAM.

#15 ·
Ok, pozwól, że powiem ci, że jestem nowy w ciężarówkach. Zamówiłem Laramie - tak podekscytowany. Zrobiłem dużo badań i nie zamówiłem mechanizmu różnicowego o ograniczonym poślizgu. Moje nawyki jazdy to autostrady i drogi lokalne. Nie będę jeździł przez strumienie. Pomyślałem, że w śniegu po prostu użyję napędu na 4 koła i to będzie jak AWD w moim pilot i przesunie trakcję na koła, które chwytają, a nie na te, które się ślizgają. Czy to była poprawna logika, czy też coś zepsułem?

#16 ·
Ok, let me tell you I am new to trucks. I ordered a Laramie - so excited. I did a lot of research and I did not order the Anti spin differential. My driving habits are highway and local roads. I won't be driving it through creeks. My thought that in snow I would simply use 4 wheel drive and that would be like AWD on my pilot and shift traction to wheels that grab and not the ones that slip. Was that correct logic or did I screw up?
W dni, w których drogi są pokryte śniegiem, tak, po prostu ustaw ciężarówkę w tryb 4x4 auto. To nie jest AWD, tylne opony nadal są tam, gdzie idzie moc. Jeśli tylne opony zaczną się ślizgać, moc jest rozdzielana na pozostałe opony.

#20 ·
LSD to ten dobry towar :LOL:

LSD to skrót od Limited Slip Differential
Kiedy twoja prawa tylna opona po prostu chce się kręcić, z LSD moment obrotowy jest tymczasowo przenoszony na lewe tylne koło.

Jeśli masz tylko napęd na 2 koła i musisz wjechać na mokre, trawiasto wzgórze, posiadanie LSD po prostu ułatwia manewr

To w niczym nie przypomina Posi-Traction, gdzie oba tylne koła mają cały czas napęd.

#21 ·
Rozumiem. Mój ma kontrolę trakcji. Jestem produktem lat sześćdziesiątych, więc miałem chwilę. Wciąż mam swojego GTO, którego dostałem na ukończenie szkoły. Właściwie dostałem tyle mandatów za wyścigi i zabrali mi prawo jazdy, że moja żona musiała odjechać w podróż poślubną.

#22 ·
LSD lub mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu to termin ogólny, każdy producent ma swoją własną, specyficzną nazwę. GM = Posi-traction, Ford = Traction Lock, Chrysler = Sure-grip, DANA = Trac-Lok/Power-Lok. Zrezygnowałem z próbowania nakłaniania znajomych do używania poprawnej nazwy, dla nich każdy mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu to "posi". Jedynym prawdziwym blokowaniem jest blokada pneumatyczna lub mechaniczna, która blokuje lewą i tylną oś, aby obracały się razem po przełączeniu przełącznika. Oś nie powinna być zablokowana przez cały czas, ponieważ sprawia to, że pojazd jest prawie niemożliwy do skrętu.

#23 ·
LSD lub limited-slip to termin ogólny, każdy producent ma swoją własną, specyficzną nazwę. GM = Posi-traction, Ford = Traction Lock, Chrysler = Sure-grip, DANA = Trac-Lok/Power-Lok. Zrezygnowałem z próbowania nakłaniania znajomych do używania poprawnej nazwy, dla nich każdy limited slip to "posi". Jedynym prawdziwym lockerem jest locker pneumatyczny lub mechaniczny, który blokuje lewą i tylną oś, aby obracały się razem po przełączeniu przełącznika. Oś nie powinna być zablokowana przez cały czas, ponieważ sprawia to, że pojazd jest prawie niemożliwy do skręcenia.
To prawda, "posi" to GM LSD; to nie jest szpula ani locker